Votul masiv al tinerilor pakistanezi pentru Imran Khan reprezintă o critică dură la adresa elitei militare a țării (analiză CNN)
Partidul său politic este efectiv interzis, discursurile sale sunt interzise la televiziune și riscă cel puțin 14 ani de închisoare. Dar, după cum arată rezultatele alegerilor din Pakistan, Imran Khan nu poate fi suprimat, scrie CNN.
Candidații independenți afiliați la partidul Pakistan Tehereek-e-Insaf (PTI) al fostului premier au obținut cele mai multe locuri în Parlament în alegerile naționale de săptămâna trecută, a anunțat duminică comisia electorală.
Este o victorie uluitoare pentru un Khan încarcerat care, în urmă cu doi ani, s-a confruntat cu o destituire dramatică din funcția de prim-ministru și care, cel mai recent, s-a confruntat cu o represiune condusă de armată despre care analiștii spun că a fost concepută pentru a împiedica revenirea la putere a fostului star al cricketului.
“Ați avut încredere în mine, iar prezența voastră masivă la vot a uimit pe toată lumea”, arată un videoclip generat de inteligența artificială al lui Khan, distribuit de PTI către milioanele sale de susținători, la scurt timp după victorie. „Acum arătați puterea de a vă proteja votul”. Echipa lui Khan a folosit anterior AI pentru a-i transmite discursurile din spatele gratiilor.
Succesul candidaților afiliați lui Khan marchează un moment seismic în istoria recentă a țării: este vorba de o critică usturătoare la adresa puternicei armate, o forță de obicei de neatins care a stat mult timp la vârful puterii în Pakistan și care – potrivit consilierilor lui Khan și multor susținători – a luat măsuri drastice împotriva partidului său.
„În calitate de pakistanez, a fost profund înălțător să fiu martor al protestelor colective împotriva nedreptății manifestate prin intermediul votului”, a declarat Hashim Ali Dogar, în vârstă de 20 de ani, din orașul Lahore.
„Ne-am demonstrat rezistența în fața nedreptății împotriva victimizării politice și suntem pregătiți să o facem din nou.”
Formarea unui guvern într-un vid politic
În ciuda faptului că independenții susținuți de PTI au câștigat cele mai multe locuri în parlament, există mari semne de întrebare legate de cum va arăta următorul guvern din Pakistan.
Niciunul dintre cele trei partide majore nu a câștigat locurile necesare pentru a proclama o majoritate în parlament și, prin urmare, nu va putea forma un guvern pe cont propriu, deci este neclar cine va fi ales ca viitor prim-ministru al țării.
De asemenea, rezultatele au fost anunțate la mai mult de trei zile de la închiderea urnelor, ceea ce a dus la acuzații de fraudă electorală din partea PTI.
Shayan Bashir Nawaz, secretarul pentru informații al PTI din provincia Punjab, a afirmat că o analiză efectuată de partid a sugerat „discrepanțe semnificative” în unele locuri din Adunarea Națională și a făcut apel la proteste pașnice împotriva rezultatelor întârziate.
„Vom lua toate opțiunile pe care le avem pentru a corecta această greșeală, vom urmări toate opțiunile legale și vom urmări toate opțiunile constituționale”, a declarat Raoof Hassam, un lider important al PTI.
Armata a declarat că rămâne „dedicată menținerii păcii și securității în țară și este pregătită să ofere un sprijin neclintit în protejarea tradițiilor democratice ale statului nostru”.
Dacă candidații susținuți de PTI reușesc să formeze un guvern, Pakistanul va intra într-o eră fără precedent – una în care partidul de guvernământ este aparent în dezacord cu armata, în timp ce liderul său rămâne în spatele gratiilor.
Dar „șansele unui guvern condus de PTI par în prezent slabe”, potrivit Madiha Afzal, membru al programului de politică externă de la Brookings Institution din Washington. „Ar trebui să se alăture unui partid parlamentar și, de asemenea, să caute o coaliție… De asemenea, va trebui să se asigure că candidații lor nu trec de partea cealaltă”.
Ascensiunea lui Imran Khan
Pakistanul, o națiune de 220 de milioane de locuitori, înarmată nuclear, s-a luptat, încă de la înființarea sa în 1947, cu instabilitatea politică și socială.
Este o țară în care atacurile militanților sunt frecvente, sărăcia este endemică, iar violența împotriva femeilor este larg răspândită. Condusă în cea mai mare parte a celor 76 de ani de dinastii politice sau de instituții militare, analiștii spun că decenii de corupție și nepotism au privat de drepturi o mare parte a populației, care cerea cu insistență o ruptură clară cu trecutul Pakistanului.
Confruntați cu o criză economică persistentă, mulți alegători tineri din Pakistan, unde vârsta medie este de doar 22,7 ani, au văzut în PTI-ul lui Khan o schimbare față de dinastiile politice de elită, pe care le percep ca fiind departe de problemele cu care se confruntă populația țării.
Când a ajuns la putere în 2018, a fost, potrivit analiștilor, cu sprijinul armatei. Dar când a căzut în dizgrația generalilor doar câțiva ani mai târziu și a fost înlăturat dramatic de la putere în 2022, în urma unui vot parlamentar de neîncredere pentru proastă gestionare economică, în loc să dea înapoi, Khan a condus o revoltă fără precedent.
El a atras zeci de mii de oameni la mitinguri naționale în stradă, unde a criticat armata și a acuzat-o că i-a orchestrat înlăturarea cu ajutorul Statelor Unite – acuzații pe care atât armata, cât și SUA le neagă. Milioane de oameni au urmărit discursurile emoționante ale lui Khan pe internet, în care acesta a vorbit despre eradicarea corupției și aducerea unei schimbări în politica turbulentă a Pakistanului.
Mesajul său și utilizarea abilă a rețelelor de socializare au inspirat mulți tineri pakistanezi.
„Toată lumea poate vedea unde se află preferința. Am vrut să îi dau primul meu vot lui Imran Khan”, a declarat Rabiya Arooj, o tânără de 22 de ani care a votat pentru prima dată în capitala Islamabad.
Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea lui Khan a crescut, a crescut și numărul dușmanilor săi, inclusiv, susțin adepții săi, membri puternici ai establishment-ului susținut de armată.
A fost acuzat de zeci de capete de acuzare, arestat și condamnat la închisoare în trei cazuri diferite, provocând o undă de șoc în întreaga țară. Simbolul partidului său, bâta de cricket, a fost interzis să apară pe buletinul de vot, ceea ce a dus la acuzații de „fraudă înaintea scrutinului”.
Amploarea represiunii i-a făcut pe mulți analiști să creadă că rivalul de lungă durată al lui Khan, Nawaz Sharif, fost prim-ministru de trei ori și urmaș al dinastiei de elită Sharif, va prelua din nou funcția supremă.
„Rezultatul alegerilor arată dezamăgirea tinerilor pakistanezi față de establishmentul militar și față de politica de până acum”, a declarat Husain Haqqani, fost ambasador pakistanez și cercetător la Institutul Hudson din Washington D.C. și la Academia Diplomatică Anwar Gargash din Abu Dhabi.
Manahil Ahmed, care votează pentru prima dată, a declarat că „tinerii și-au făcut auzită vocea”.
„Sentimentul de a ieși victorios în ciuda tuturor șanselor care ne sunt împotrivă este acum profund. Suficient de adânc pentru ca oamenii să ajungă la convingerea că acum vor depune de două ori mai mult angajament pentru a proteja această victorie.”
Un viitor incert
O mare parte din ceea ce urmează rămâne incert, în condițiile în care ceasul ticăie pentru a stabili un guvern de coaliție.
Sharif și Bilawal Bhutto Zardari, celălalt candidat principal în cursă și urmașul unei alte dinastii politice, au declarat că partidele lor vor lucra împreună pentru a aduce stabilitate în Pakistan.
Necunoscutul îi face pe mulți pakistanezi să aibă reacții mixte.
„Pe de o parte, este îmbucurător să vezi că tinerii participă activ și își fac vocea auzită”, a declarat Sundas Kalsoom din orașul Peshawar. „Cu toate acestea, întârzierea rezultatelor alegerilor este frustrantă și poate duce la incertitudine și scepticism cu privire la corectitudinea procesului.”
Haqqani, fostul ambasador, a declarat că ar fi în interesul Pakistanului dacă „mandatul poporului ar fi respectat”.
„Cel mai rău scenariu ar fi violențe, represiune și reacții ca în Egipt în urma așa-numitei Primăveri Arabe”, a spus el, referindu-se la protestele antiguvernamentale care s-au răspândit în mare parte din Orientul Mijlociu la începutul anilor 2010.
În ciuda incertitudinii, analiștii spun că un lucru este clar.
“Hotărârea cu care publicul pakistanez a votat pentru cel mai slab cotat spune ceva despre sănătatea democrației”, potrivit lui Fahd Humayun, profesor asistent de științe politice și bursier al Facultății Neubauer la Universitatea Tufts.
„În timp ce încrederea publicului în instituțiile țării a fluctuat în mod clar în ultimii ani, aceste alegeri, cu toate defectele lor, au dovedit că a existat o mobilizare politică considerabilă în jurul problemei reprezentării, iar acest lucru ar trebui să inspire speranță pentru viitorul Pakistanului.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii