G4Media.ro

Votul parlamentarilor britanici asupra acordului de Brexit va avea loc pe 15…

Votul parlamentarilor britanici asupra acordului de Brexit va avea loc pe 15 ianuarie / Guvernul de la Londra a lansat deja campania de pregătire a ieşirii din UE

Deputaţii britanici se vor pronunţa pe 15 ianuarie asupra acordului de Brexit negociat între Londra şi Uniunea Europeană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Downing Street, relatează AFP şi Reuters.

Dezbaterile privind acest text vor fi reluate miercuri şi joi în Camera Comunelor şi ar putea să se prelungească până vineri. Adoptarea acordului este însă sub semnul întrebării, atâta timp cât conţinutul acestuia îi nemulţumeşte atât pe susţinătorii Brexitului, cât şi pe eurofili.

Theresa May şi-a anunţat din nou cabinetul că nu intenţionează să întârzie Brexitul prelungind notificarea în baza articolului 50 al Tratatului UE, a mai precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că ideea este posibil să fi fost discutată de oficiali UE, dar nu şi de oficiali britanici.

” (…) Dezbaterea va începe mâine… Prim-ministrul a declarat că va încheia dezbaterea marţea viitoare, 15 ianuarie, când va avea loc votul”, a declarat reporterilor purtătorul ei de cuvânt.

Între timp, Guvernul britanic a lansat deja campania de pregătire a ieşirii din UE. Un muncitor în construcţii şi un fermier care zâmbesc şi un pensionar voios – acestea se numără printre chipurile animate alese de guvernul de la Londra pentru a-i linişti pe britanici că ţara se poate descurca cu un Brexit fără acord, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Un banner cu chipuri vesele poate fi văzut în deschiderea unui nou site lansat de guvernul britanic, alături de informaţii despre cum cetăţenii se pot pregăti pentru o ieşire din UE fără acord, despre care criticii au spus că ar putea produce lipsuri de alimente şi medicamente, ar putea prelungi aşteptatul la frontieră şi ar putea cauza mari probleme economice.

Guvernul a lansat marţi site-ul https://euexit.campaign.gov.uk, cu o redusă campanie de informare publică ce a constat din reclame la posturile de radio comerciale şi postări pe Twitter ale unor departamente guvernamentale.

Într-o reclamă transmisă de postul de radio LBC au putut fi auzite mai multe voci de actori care întrebau despre reînnoirea paşapoartelor, tarifele pentru convorbirile telefonice şi exporturile de bunuri. Ascultătorii erau îndemnaţi să acceseze noul site pentru răspunsuri.

Site-ul acoperă toate scenariile de ieşire din UE şi include sfaturi pe teme care variază de la noile restricţii privind transportul animalelor de companie în vacanţă şi până la documentele suplimentare necesare la importurile de bunuri din blocul comunitar.

Cu mai puţin de trei luni până la ieşirea Marii Britanii din UE, premierul Theresa May încearcă să obţină sprijinul parlamentului pentru acordul său privind Brexit-ul, crescând riscul ca Londra să iasă din blocul comunitar fără un acord.

O ieşire fără acord este scenariul implicit dacă înţelegerea propusă de May este respinsă, iar perspectiva unor întreruperi în lanţul de alimentare şi a blocării porturilor a determinat în ultimele săptămâni companiile şi guvernul să dezvolte planuri pentru situaţii neprevăzute.

Unii susţinători ai Brexit-ului spun că o ieşire fără acord este singura cale de a părăsi blocul comunitar şi că atenţionările privind consecinţele economice au fost exagerate pentru a se obţine sprijinul pentru acordul premierului May.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Iesim din UE pentru ca migranti, dar hindusii si muslimii raman.

  2. Daca imaginea prezentata aici face parte din strategia pe care si-a propus-o guvernul May de a-i informa si-a-i linisti pe cetatenii britanici, inseamna ca ori pur si simplu-i dezinformeaza, ceea ce e o crima, or intentioneaza sa amane brexitul prin activarea articolului 50. Un brexit fara acord le va crea atatea probleme incat orice simulari ar face ei, vor fi dati peste cap literalmente. Cea mai inteleapta decizie ar fi organizarea unui nou referendum, tinand cont de cat este de dramatica schimbarea vietii de zi cu zi a societatii in ansamblu, cat si a europenilor care muncesc si traiesc in UK. May ar trebui demisa.

  3. Un pensionar voios pe motiv de brexit… Hmm, poate i se trage de la Alzheimer, îi mai plătește naiba pensia.