Cine este Renato Usatîi, politicianul care ar putea fi arbitrul turului 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova: Un politician populist și controversat, care a pendulat între Rusia și Occident. Sora lui e căsătorită cu omul de afaceri Michael Schmidt
Maia Sandu intră pe primul loc în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, stabilite pentru 3 noiembrie, împotriva candidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo. Datele preliminare arată că actuala președintă de la Chișinău a obținut aproximativ 42% din voturi, urmată de Alexandr Stoianoglo – 26% și Renato Usatîi – aproape 14%. Ca și acum cinci ani, important pentru rezutatul turului 2 al prezidențialelor de pe 3 noiembrie din Republica Moldova este ce va face candidatul clasat acum pe locul 3, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a obținut aproximativ 14% din voturi. Către cine va înclina balanța?
Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2019, Maia Sandu intră de data aceasta în turul 2 cu 6 puncte în plus și va lupta cu un contracandidat cotat mai slab față de Igor Dodon, acum cinci ani, care pornea de la aproximativ 32%.
În 2019, Usatîi i-a îndemnat pe cetăţenii care l-au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, unde obținuse 17%, să voteze în turul 2 „împotriva lui Igor Dodon” și a susținut că ar fi fost șantajat ca să-l susțină pe Dodon. El a ajutat-o astfel pe Maia Sandu.
Renato Usatîi, o figură controversată pe scena politică din Republica Moldova, dar în același timp carismatică, a avut o prezenţă activă pe reţelele sociale, în actuala campanie prezidențială, ceea ce a contribuit la creşterea popularităţii sale.
În vârstă de 45 de ani, în 2015 şi 2019 el a câştigat din primul tur funcţia de primar al municipiului Bălţi, după organizarea mai multor concerte electorale.
În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, Renato Usatîi a candidat pe lista partidului său la funcția de deputat. Partidul Nostru însă a obținut un scor sub pragul de 5%, nereușind să intre în parlament. Usatîi s-a declarat dezamăgit de rezultatul obţinut la Bălţi, unde formaţiunea lui s-a clasat abia pe locul trei la alegerile parlamentare, anunțând că renunță la funcția de primar și se retrage din politică. La începutul anului 2023, Usatîi a anunțat că revine în politică.
Anterior carierei politice, Renato Usatîi a locuit mulţi ani în Federaţia Rusă, unde a fost vicepreşedinte al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate din Moscova. Relaţiile sale cu lumea criminală au fost frecvent discutate în spaţiul public, fiind publicate fotografii care îl arată alături de Grigore Caramalac, unul dintre cei mai cunoscuţi infractori originari din Republica Moldova, refugiat la Moscova de peste două decenii şi apropiat de FSB, serviciul intern de securitate din Federaţia Rusă, care gestionează operaţiunile îndreptate împotriva Republicii Moldova, arată analiza New Strategy Center.
Într-un interviu din 2013, Usatîi a afirmat că „eroul” său este Vladimir Putin şi s-a autocaracterizat drept „un om sovietic”. Mai târziu însă, în 2020, Ministerul rus de Interne l-a dat pe Renato Usatîi în căutare internaţională, în cadrul unui dosar penal privind organizarea unei grupări criminale.
Pe parcursul carierei sale politice, Usatîi a făcut numeroase declaraţii controversate, inclusiv propunerea de a transforma Ambasada SUA într-un club de karaoke sau construirea unui prototip al Marelui Zid Chinezesc la graniţa cu România. În acelaşi timp, el a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.
În actuala campanie electorală, Usatîi şi-a exprimat dorinţa de a transforma Republica Moldova într-o republică prezidenţială şi a susţinut că singura soluţie pentru salvarea ţării este „o dictatură a ordinii în interesul statului”.
Sora lui Renato Usatîi, Veronica, este soția omului de afaceri româno-german, Michael Schmidt, cel care deține Grupul Automobile Bavaria, cea mai mare rețea de dealeri BMW din Europa Centrală și de Sud-Est.
Michael Schmidt este un cunoscut prieten al lui Klaus Iohannis, președintele recunoscând faptul că a fost ajutat de acesta de-a lungul timpului. În campania electorală pentru prezidențiale, Iohannis recunoștea că a închiriat de la Michael Schmidt un apartament de 60 de metri pătrați, în Bulevardul Primăverii, pe care avea să îl folosească pe perioada campaniei.
Printr-o licitație controversată, Poliția Română a achiziționat, în 2022, sute de autoturisme BMW care urmau să intre în dotarea instituției. Contractul, în valoare de 10 milioane de euro, a fost semnat în mandatul ministrului de Interne Lucian Bode (PNL).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu