Vouchere de câte 9.000 lei pentru bucureştenii din centru care dau la schimb o rablă. Firea: afirmaţia că sunt primarul voucher mă măguleşte
10 milioane de euro este suma pusă la bătaie de Primăria Bucureştiului în încercarea ei de a reduce poluare din perimetru ZACA. Proiectul a fost votat astăzi în Consiliul General şi se adresează bucureştenilor care locuiesc în centrul oraşului, unde din primăvara aceasta va fi introdusă taxa Oxigen. Aceştia vor primi 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 lei fiecare în schimbul casării unei maşini cu norma de poluare non-euro, 1 sau 2.
În primă etapă, cu banii, oamenii îşi vor putea cumpăra autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel, electrice sau hibride, alte mijloace alternative de locomoție, noi, non-diesel sau electrice, obiecte electrocasnice cu clasa energetică superioară (frigidere, mașini de spălat rufe/vase, aparate de aer condiționat, cuptoare, aspiratoare etc.) sau electronice (televizoare, laptop, tabletă, imprimante laser/inkjet etc.).
În cazul în care în prima fază de înscriere nu se solicită emiterea tuturor celor 5.000 de vouchere, acestea vor putea fi acordate și altor bucureșteni din alte cartiere care doresc să renunțe la autoturismele vechi. Detaliile tehnice vor fi stabilite ulterior în regulamentul proiectului.
Proiectul a stârnit critici din partea consilierilor generali USR, care au ironizat-o pe Gabriela Firea, spunând despre aceasta că este „Primarul Voucher”.
„În ceea ce priveşte afirmaţia că sunt primarul voucher, eu sunt mândru de acest calificativ. (…) Pe mine mă măguleşte. Da, sunt primarul care consideră că sunt categorii socio-profesionale alături de care Primăria Capitalei trebuie să fie aproape şi să le înţeleagă nevoile.”, a declarat în timpul şedinţei de consiliu, Gabriela Firea, primarul general al capitalei.
Unii dintre activiştii de mediu consultaţi de G4Media.ro susţin că proiectul va fi ineficient pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi susţin că cei 10 milioane de euro ar fi putut fi folosiţi în cu totul alt mod.
„Banii puteau fi investiţi în proiecte care ar fi trebuit să deblocheze traficul, să creeze benzi unice pentru autobuze, să crească spaţii verzi pe cap de locuitor de la 10 mp, la 26 mp cât este recomandarea la nivel european. Un alt aspect constă în faptul că nu există un studiu asupra impactului real al acestor programe pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, nici de la ANPM (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului) şi nici de la Primăria Capitalei, Multe dintre maşinile care vor fi casate nu mai sunt de mult timp puse în funcţiune, ci sunt de fapt parcate pe marginea strazilor”, a declarat pentru G4Media.ro, Loredana Pană, aerlive.ro – o platformă care măsoară calitatea aerului din Bucureşti.
Voucherele de câte 9.000 lei vor fi primite în primă fază de proprietarii rablelor care locuiesc în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Maraşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – șos.Pandurilor – șos.Cotroceni – spl. Independentei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – p-ța Victoriei.
Foto: Gabriela Firea (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii