G4Media.ro

Vrea Trump să anexeze Canada? De ce “glumele” sale provoacă neliniște la Ottawa

sursa foto: Pexels

Vrea Trump să anexeze Canada? De ce “glumele” sale provoacă neliniște la Ottawa

Comentariile președintelui ales al SUA, Donald Trump, legate de posibilitatea “anexării” Canadei și transformării sale în cel de-al 51-lea stat american au provocat neliniște la Ottawa, unde guvernul premierului liberal Justin Trudeau se așteaptă la o relație tensionată cu noua Administrație de la Washington, după ce aceasta va fi inaugurată la 20 ianuarie 2025. Amenințarea cu impunerea de tarife de 25% la produsele trimise de Canada în SUA și criticile republicanului legate de eșecul țării frunzei de arțar de a-și crește cheltuielile militare pun sub semnul întrebării relația bilaterală dintre cele două țări.

 Glume serioase

La sfârșitul lunii noiembrie, într-o întâlnire pe care au avut-o la reședința republicanului din West Palm Beach (Florida), Trump i-a sugerat prim-ministrului canadian Justin Trudeau că, dacă tarifele pe care le va impune Canadei din cauza eșecului de a aborda problemele comerciale și de imigrație ar distruge economia vecinului de la nord, poate că acesta ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat al Americii, au declarat surse pentru FoxNews

Remarca a fost făcută după ce Trudeau a efectuat o vizită neașteptată la Mar-a-Lago, în contextul în care Trump, care a câștigat de o manieră categorică alegerile pentru Casa Albă, a amenințat că va impune tarife extinse asupra produselor canadiene. Mai exact, Trump a susținut că va implementa tarife suplimentare de 25% împotriva Canadei și Mexicului din cauza eșecurilor acestora de a reduce fluxul de imigranți ilegali și traficul de droguri ilicite din acele țări către SUA.

Canada, o țară cu 40 de milioane de locuitori, este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Americii și trimite aproximativ 75% din totalul exporturilor sale către SUA. Cele două țări împărtășesc, de asemenea, lanțuri de aprovizionare profund integrate. Relația dintre cele două state este considerată cea mai de succes și durabilă relație bilaterală din lume. 

De asemenea, președintele ales a amenințat că va impune tarife și împotriva Mexicului, sugerând că acesta ar trebui să devină și el un stat american. 

Potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA, deficitul comercial în bunuri și servicii a fost de aproape 41 de miliarde de dolari cu Canada și de mai mult de 162 de miliarde de dolari cu Mexicul în 2023.

Revenind la discuția din Florida, sursele FoxNews au oferit detalii suplimentare despre întâlnirea dintre cei doi lideri, pe care Trump a descris-o drept “foarte productivă” și în cadrul căreia problemele legate de tarife, securitatea la frontieră și deficitele comerciale au fost în prim-plan.

La cina de la Mar-a-Lago au luat parte, printre alții, senatorul republican Dave McCormick, viitorul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, și CEO-ul Cantor Fitzgerald, Howard Lutnick.

Două persoane prezente la masă, care au auzit discuția dintre cei doi lideri, au afirmat că Trump, deși cordial și primitor, a fost foarte direct în ceea ce privește ce dorește de la omologul său din nord.

Trump i-a spus lui Trudeau că Canada a eșuat în privința frontierei cu SUA, permițând trecerea unor cantități mari de droguri și persoane, inclusiv imigranți ilegali din peste 70 de țări diferite.

Sursele spun că Trump a devenit și mai animat atunci când a venit vorba despre deficitul comercial al SUA cu Canada, pe care l-a estimat la peste 100 de miliarde de dolari.

Președintele ales i-a spus șefului executivului de la Ottawa că, dacă Canada nu poate rezolva problemele de la graniță și deficitul comercial, va impune un tarif de 25% pe toate bunurile canadiene încă din prima zi a mandatului său.

Trudeau i-a răspuns lui Trump că nu poate impune un astfel de tarif deoarece ar distruge complet economia Canadei. Trump a replicat, întrebând: “Deci țara dumneavoastră nu poate supraviețui decât dacă înșală SUA cu 100 de miliarde de dolari?”

Trump i-a sugerat apoi lui Trudeau ca țara frunzei de arțar să devină cel de-al 51-lea stat al Americii, ceea ce i-a făcut pe premierul liberal și pe ceilalți oficiali canadieni să râdă nervos, conform surselor citate de FoxNews.

Trump a continuat, spunându-i lui Trudeau că, deși titlul de prim-ministru este mai prestigios, el ar putea fi numit guvernator al celui de-al 51-lea stat american.

Sursele au declarat pentru FoxNews că, în acel moment, unul dintre cei prezenți a intervenit și i-a spus lui Trump că Canada ar fi un stat foarte liberal, ceea ce a stârnit și mai multe râsete. Trump a sugerat atunci că, eventual, Canada ar putea deveni două state: unul conservator și unul liberal.

Viitorul ocupant al Biroului Oval i-a mai spus lui Trudeau că, dacă nu poate gestiona lista sa de cerințe fără să înșele comercial Statele Unite, poate că într-adevăr Canada ar trebui să devină un stat sau două, iar Trudeau ar putea deveni guvernator.

Deși sursele FoxNews au spus că schimbul de replici a stârnit multe râsete printre cei prezenți, Trump a transmis mesajul că așteaptă schimbări până pe 20 ianuarie, data când va prelua oficial frâiele Americii.

Conversația, care a durat aproape trei ore, a continuat pe diverse alte subiecte, iar la final, oaspeții canadieni au descris cina drept “foarte prietenoasă și foarte pozitivă,” deși nu au făcut nicio referire la ideea sugerată de Trump ca vecinul din nord să devină cel de-al 51-lea stat al Americii.

De partea sa, Trudeau s-a oprit pentru scurt timp pentru a răspunde la întrebarea unui reporter despre întâlnirea avută cu Trump, spunând că a fost “o conversație excelentă.”

Luați peste picior

Declarațiile ironice făcute de Trump în timpul întâlnirii din Florida n-au fost însă singurele de acest fel la adresa Canadei. El a continuat să-l ia peste picior pe Trudeau.

Astfel, la doar câteva zile după cina cu oaspeții canadieni, Trump a postat o imagine criptică pe Truth Social

“Oh Canada!” a scris Trump deasupra unei imagini care părea să fie generată de AI, în care stătea lângă un steag canadian, privind un lanț muntos. Muntele din fundal semăna izbitor cu Muntele Assiniboine din Columbia Britanică (Canada), au scris internauții.

Iar marți, președintele ales al SUA l-a ironizat din nou pe premierul liberal de la Ottawa, numindu-l “guvernator” și referindu-se la Canada ca fiind un “mare stat” – o altă sugestie din partea lui Trump că această țară ar trebui să facă parte din Statele Unite. 

“A fost o plăcere să iau cina cu Guvernatorul Justin Trudeau al Marelui Stat al Canadei. Aștept cu nerăbdare să-l văd pe Guvernator din nou curând pentru a continua discuțiile noastre detaliate despre Tarife și Comerț, ale căror rezultate vor fi cu adevărat spectaculoase pentru toți!” a spus Trump într-o postare pe platforma sa socială.

Comentatorii canadieni au afirmat că nu este clar de ce Trump a sugerat public, din nou, intenția de anexare a Canadei. Aceasta ar putea fi din cauza faptului că Trudeau a sugerat luni că Canada este pregătită să ia măsuri împotriva SUA dacă Trump impune un tarif punitiv de 25% împotriva tuturor importurilor canadiene.

Trudeau a spus că americanii “încep să se trezească cu realitatea adevărată că tarifele pentru orice produs din Canada ar face viața mult mai scumpă pentru ei… Americanii importă 65% din țițeiul lor din Canada, cantități semnificative de electricitate. Aproape tot gazul natural exportat din Canada merge în Statele Unite. Ei se bazează pe noi pentru oțel și aluminiu. Ei se bazează pe noi pentru o serie de importuri agricole. Toate aceste lucruri s-ar scumpi.”

Trudeau a promis că va riposta dacă Trump va merge înainte cu tarifele. “Vom răspunde, desigur, așa cum am făcut-o acum opt ani, la tarifele injuste în mai multe moduri și încă căutăm cele mai bune soluții pentru a răspunde,” a afirmat Trudeau, referindu-se la reacția Canadei la tarifele impuse de Trump asupra oțelului și aluminiului în primul său mandat de președinte.

În acel moment, Canada a impus tarife de represalii pentru sute de produse provenite din America, de la hârtie igienică și gem de căpșuni, până la saltele și cărți de joc, pentru a protesta împotriva a ceea ce guvernul a numit o acțiune comercială nejustificată. Aceste tarife au fost ridicate atunci când Trump a renunțat la ele un an mai târziu.

Reacția de la Ottawa

Reacțiile canadienilor la declarațiile ironice ale lui Trump n-au întârziat să apară. De la canadieni obișnuiți la oficiali guvernamentali și la organizațiile de presă, mulți au răspuns afirmațiilor făcute de președintele ales al Statelor Unite.

De exemplu, întrebată despre remarcile lui Trump privind anexarea și dacă acestea sugerează că el nu ia Canada în serios, ministra de Finanțe, Chrystia Freeland, a spus că Canada este o țară mare.

“Sunt foarte clară când vorbesc despre Canada. Știu cât de norocoasă sunt că sunt canadiană. Știu ce țară grozavă avem. Și, fără a fi prea canadiană, adică amabilă cu alte țări, vreau să spun că Canada este cea mai grozavă țară din lume – sunt foarte clară în legătura cu asta, toți suntem foarte clari în legătura cu asta,” a spus ea.

Întrebată dacă Canada ar trebui să-l ia pe Trump în serios atunci când sugerează că țara frunzei de arțar ar putea deveni parte din SUA, Freeland a afirmat că reporterii ar trebui să-l întrebe acest lucru pe președintele ales.

“Vreau să spun canadienilor, guvernul nostru este absolut hotărât să apere interesul național,” a declarat ea.

Ministrul Imigrației, Marc Miller, a respins comentariile lui Trump. “Sună ca și cum am trăi într-un episod din South Park,” a spus Miller, făcând referire la sitcom-ul american care a ironizat mult timp obiceiul americanilor de a da vina pe Canada pentru problemele SUA. 

Președintele Consiliului Trezoreriei, Anita Anand, a spus și ea că Canada este o “țară suverană” și că guvernul va face ceea ce este cel mai bine pentru canadieni în fața amenințărilor lui Trump.

“Singura noastră preocupare este bunăstarea țării noastre, protecția țării noastre, securitatea țării noastre,” a afirmat ea. “Sunt foarte mândră că sunt canadiană.”

Ea a spus că Trump este conștient de cât de importantă este relația bilaterală, deoarece l-a invitat pe Trudeau la reședința sa din Florida. “Prima întâlnire a președintelui cu o țară G7 a fost cu prim-ministrul Trudeau – asta mi se pare o chestie serioasă,” a spus ea. (Declarația lui Anand este însă neadevărată. Presa a relatat că premierul Trudeau a fost cel care s-a autoinvitat la Mar-a-Lago, fără să primească o invitație de la Trump să meargă în Florida).

Întrebată de un reporter dacă crede că Trump “ia peste picior guvernul său,” Anand a spus că crede că “nu pare că Trump îl ia pe Trudeau foarte în serios.”

Ministrul Securității Publice, Dominic LeBlanc, care a fost la cina din Mar-a-Lago, a afirmat și el: “Într-o seară socială de trei ore la reședința președintelui din Florida, într-un weekend lung de Ziua Recunoștinței americane, conversația urma să fie ușoară. Președintele spunea glume. Președintele ne tachina.”

“Nu a fost o întâlnire într-o sală de consiliu cu 10 birocrați care iau notițe,” a spus el. “A fost o seară socială și au fost momente în care a fost distractiv și amuzant și au fost momente în care am putut face, credem, o treabă bună pentru Canada.”

De partea sa, Trudeau a declarat că, atunci când Trump spune ceva, el chiar vorbește serios despre acel lucru, dar președintele ales încearcă să introducă incertitudine și “un pic de haos” în democrații.

“Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem este să nu ne pierdem cu firea, să nu intrăm în panică,” a spus Trudeau.

În acest context, Politico a reamintit că naționaliștii canadieni au avertizat de mult timp împotriva ideii ca Canada să devină al 51-lea stat american, inclusiv în timpul unei dezbateri naționale tensionate asupra comerțului liber continental care a dominat alegerile din 1988. 

La rândul ei, presa candiană, în general favorabilă guvernului Trudeau, a respins “comentariile neserioase” despre Canada ale lui Trump, așa cum au făcut-o și mulți canadieni obișnuiți.

Dar unele voci au afirmat că, dacă Trump își bate joc de Canada, vina îi aparține doar premierului Trudeau, care a slăbit țara.

“Comportamentul său a făcut exact opusul unirii canadienilor. A exacerbat diferențele și a ignorat principiile de organizare și unire ale țării…Trudeau și guvernul său au deteriorat baza economică a țării prin restricții privind dezvoltarea resurselor, cheltuieli excesive și supraimpozitare,” a scris o analistă.

Aceasta l-a criticat pe Trudeau din cauza faptului că a permis intrarea în țară a unui număr record de imigranți ilegali, că a neglijat frontierele și securitatea națională, că a slăbit armata și nu a apărat zona arctică.  

“Politicile lui Trudeau – nu cele ale lui Trump – au subminat suveranitatea canadiană. Canada a devenit mai slabă și mai dependentă ca niciodată de Statele Unite pentru asistență economică și militară. Statutul său internațional a fost redus și angajamentele sale NATO au fost ignorate. Cel mai rău dintre toate, Trudeau nu a reușit să unească sau să sărbătorească canadienii, cultura și valorile lor, pentru că el personal a considerat Canada un “stat post-național,” indiferent de ce înseamnă asta. A greșit în 2015 și greșește acum.”

Ce cred experții

Politico a vorbit despre faptul că președintele ales Donald Trump a făcut o glumă veche despre anexarea Canadei, iar Ottawa încă încearcă să-și dea seama dacă a fost menită sau nu să fie amuzantă și ce anume vrea să transmită Trump prin declarațiile sale.

Discuțiile au pus pe tapet mai multe întrebări. Va schimba republicanul actualul status-quo? Are el intenția de a modifica semnificativ relațiile dintre SUA și Canada, sau comentariul său despre anexarea Canadei este pur și simplu o glumă? Care ar putea fi implicațiile mai adânci ale remarcilor sale în timpul interacțiunii cu Trudeau? În sfârșit, cum s-ar putea schimba peisajul politic și economic al Canadei după ce Trump va ajunge în Biroul Oval?

G4Media.ro a pus aceste întrebări unor experți în relațiile dintre Canada și SUA.

Kim Richard Nossal, Profesor eemerit, Centre for International and Defence Policy de la Queen’s University din Kingston (Canada): “Unii au spus că remarca lui Trump a fost o glumă, dar Trump, de fapt, nu a vorbit despre anexarea Canadei. Mai degrabă, se relatează că el ar fi spus că “dacă Canada nu poate supraviețui fără să înșele Statele Unite cu 100 de miliarde de dolari pe an, atunci poate că ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat.” Așadar, ar fi fost spus asta într-un mod ușor glumeț, dar a existat o aluzie în spatele acesteia. El l-a tachinat pe Trudeau, spunând că nu va mai fi prim-ministru, dar ar putea rămâne guvernator…

Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să acordăm prea multă importanță remarcii despre cel de-al 51-lea stat – dar ar trebui să luăm în serios comentariul despre presupusul deficit comercial de 100 de miliarde de dolari în relația comercială dintre Canada și SUA. Deși cifra în sine este o minciună/exagerare tipică a lui Trump – deficitul din 2022 a fost de 53 de miliarde de dolari -, aceasta reflectă obsesia mercantilistă a lui Trump față de deficitele comerciale.

De asemenea, el reflectă bine viziunea lui Trump despre “America de Nord” – el nu vede Mexicul, SUA și Canada ca o regiune cooperantă formată din trei țări.

Este probabil ca Trump să își continue amenințarea de a impune tarife împotriva Canadei. El vede tarifele (sau amenințările cu impunerea de tarife) ca pe o metodă de a forța Canada să își schimbe politicile. Însă există și motive nerealiste pentru aceste măsuri. Tarifele pot fi văzute ca modalitatea lui Trump de a-și exercita dominația asupra unui lider străin pe care nu îl place prea mult – Justin Trudeau.

Odată ce Trump va fi învestit, va exista, de asemenea, o presiune considerabilă asupra Canadei pentru a-și crește semnificativ cheltuielile pentru apărare – un lucru pentru care liderii politici din Canada nu sunt deloc pregătiți.”

Dr. Adam Chapnick, Profesor/Director adjunct, Departamentul de Educație, Canadian Forces College, Department of National Defence, Toronto (Canada): “Mi se pare că afirmația (lui Trump) despre anexarea Canadei a fost o remarcă neserioasă, făcută pe moment. Este dezamăgitor că mass-media interne și internaționale i-au acordat atât de multă atenție. Nu cred că președintele ales Trump intenționează să modifice radical relațiile cu Canada. Are câteva preocupări specifice legate de securitatea la frontieră, protecționismul comercial canadian și cheltuielile Canadei pentru apărare pe care ar dori să le abordeze, dar nu am văzut niciun semn că intenționează să submineze iremediabil ceea ce este probabil cea mai de succes și durabilă relație bilaterală din lume.

Cred că remarcile sale arată clar faptul că America nu intenționează să ofere un tratament special niciunei țări – fie că este un aliat apropiat sau un adversar – atunci când vine vorba de negocieri bilaterale. Comentariile la care vă referiți par să fi fost un răspuns la explicația prim-ministrului Trudeau că tarifele de 25% aplicate în mod generalizat ar provoca un prejudiciu uriaș economiei Canadei și ar submina eforturile Ottavei de a răspunde altor preocupări ale Washingtonului. Răspunsul superficial al președintelui ales Trump pare să indice faptul că nu s-a simțit deloc vinovat pentru situația în care punea Canada.

Peisajul politic și economic va fi mai puțin previzibil și mai puțin stabil, în special la început (după inaugurarea lui Trump). Sper și bănuiesc că lucrurile se vor calma în cele din urmă, dar prima Administrație Trump a arătat clar că va exista întotdeauna potențialul pentru noi șocuri neprevăzute pe parcursul întregului mandat.”

Surse: FoxNews, BBC, Newsweek, CBC, Politico, YahooNews, Financial Post, Canada.ca, YouTube, Truth Social

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Trump vrea și Groenlanda… a spus-o în mandatul precedent.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.