Vrei să-ți dresezi animalul de companie? Iată când să începi și de ce să ții cont
Nu există câine rău sau cu probleme de comportament, ci doar câini needucați. Asta spun specialiștii, care consideră că, pentru o bună conviețuire dintre om și animal, sunt necesare reguli. Iar aceste reguli pot fi ușor înțelese și respectate cu ajutorul orelor de dresaj, care ar trebui să înceapă de îndată ce cățelul trece pragul casei în care urmează să trăiască.
Vârsta potrivită a câinelui pentru începerea dresajului: 3-5 luni
Așadar, cea mai potrivită vârstă pentru primele lecții ar fi între 3 și 5 luni. Totuși, este bine ca patrupedul să nu ajungă chiar la 5 luni, deoarece puii au tendința să dezvolte o hiperactivitate. Iar un pui agitat este greu de convins să se tempereze și trebuie să muncim mai mult cu el, spune dresorul Mihai Nae.
Nu există rase care să nu poată fi dresate
În funcție de temperament și de abilități, dresorul va stabili un program de lucru personalizat. Un lucru este cert: nu există câini care să nu poată fi educați și nici rase care să nu răspundă la programul de educație. Totul ține de perseverență. Totuși, dresorul Mihai Nae atrage atenția că, dacă vrem să fie mai ușor, este important să respectăm recomandările privind vârsta la care să începem lecțiile.
În cât timp se dresează un câine?
În ceea ce privește timpul necesar pentru ca patrupedul să devină unul „educat”, specialiștii sunt de părere că 4 luni sunt suficiente. Pârghiile sunt în mâna stăpânului, iar respectarea regulilor care se impun în timpul pregătirii depind tot de stăpân. Totuși, după acest ciclu de 4 luni se recomandă lecții suplimentare, nu la fel de dese, care au rolul de a menține noțiunile implementate. Acestea pot dura până la 2 ani. După o perioadă îndelungată, câinele percepe totul din automatism și atunci regulile devin a doua natură.
Și câinii maturi pot fi dresați
Dacă ați ratat „startul”, dar totuși câinele are probleme de comportament, nicio problemă. Dresajul se poate face și la alte vârste, însă trebuie să vă pregătiți să dureze mai mult. Orice comportament implementat o lungă perioadă de timp va fi greu de schimbat, iar în unele cazuri, fiind scoși din zona lor de confort, cățeii pot arăta agresivitate sau chiar frică.
Cât de costisitoare sunt lecțiile de dresaj?
Când vine vorba de costuri, e bine de știut că și prețurile diferă în funcție de cât de variate sunt exercițiile și, totodată, de interesul pe care instructorul îl acordă fiecărui caz în parte. Lecțiile individuale sunt mai scumpe decât cele de grup, iar durata fiecărei ședințe modifică, de asemenea, prețul. În plus, unii dresori își creează o grilă de exerciții în care un absolvent să rămână în școală pe o perioadă nedeterminată fără să plătească. Scopul este de a ajuta la relaxarea altor câini începători.
Prezența stăpânului la orele de dresaj, crucială
Sigur că, atunci când vă hotărâți să faceți un asemenea pas și să începeți cursuri de dresaj, trebuie să luați în calcul și timpul pe care să îl alocați acestei activități. Dresorul Mihai Nae spune că nu există rezultate pozitive fără implicarea stăpânului. Dacă acesta nu este alături de cățelul lui, orice ieșire va fi o aventură ușor neplăcută, chiar dacă patrupedul a trecut printr-un curs de pregătire. Este ca atunci când un copil știe clar cum să se comporte în prezența părinților, dar nu și fără aceștia.
Desigur că cel mai simplu este să apelați la un profesionist. Există însă și foarte multe testimoniale pe internet care vă arată ce pași să urmați pentru câteva elemente de bază.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank