Vremea blândă a ajutat Europa să limiteze efectele economice ale războiului din Ucraina / Exporturile Gazprom către Europa via Ucraina, minim istoric în ianuarie
Vremea blândă, ajutoarele guvernamentale, instalațiile de stocare a gazelor la capacitate maximă și importurile de energie din alte regiuni au ajutat Europa să limiteze pagubele economice cauzate de războiul din Ucraina, relatează agenția AFP, citată de The Guardian.
Germania, care se baza foarte mult pe importurile de gaze rusești ieftine înainte de război, a oferit ajutoare masive consumatorilor, s-a străduit să-și umple instalațiile de stocare și a găsit noi surse de energie în timp ce Moscova a închis robinetele.
Guvernul a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca cea mai mare economie europeană să evite recesiunea în acest an, deși datele de luni au arătat o contracție în ultimele trei luni din 2022.
Pentru a întări aprovizionarea pe timp de iarnă, Germania și vecinii săi din UE au cumpărat GNL din Qatar și Statele Unite, care este mai scump decât gazul rusesc adus prin conducte.
Importurile de GNL în Europa au crescut cu 60% în 2022 față de anul precedent, potrivit Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA).
Ca urmare, „cele mai grave scenarii pentru iarna 2022/2023 nu s-au întâmplat”, a declarat Fabian Skarboe Ronningen, analist senior pentru cercetarea piețelor de energie la Rystad Energy.
În prezent, stocurile europene de gaze naturale se află la 72% din capacitate – dublu față de anul trecut în această perioadă.
În condițiile în care temperaturile de până acum în această iarnă au fost mai blânde decât de obicei, consumatorii europeni au pornit încălzirea mai târziu, ținând sub control creșterea facturilor și asigurând astfel menținerea rezervelor la un nivel ridicat.
Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa via Ucraina, minim istoric în ianuarie
Exporturile de gaze ale Gazprom din Rusia către UE via Ucraina au atins un minim istoric de 951,4 milioane de metri cubi în primele 30 de zile ale lunii ianuarie, afirmă, citând cifrele Gazprom, ziarul rusesc de afaceri Vedomosti.
Vedomosti a relatat că Gazprom a livrat zilnic între 41 și 43 de milioane de metri cubi prin Ucraina în a doua jumătate a anului 2022. Cu toate acestea, începând cu 5 ianuarie, volumele zilnice au început să scadă brusc, cu doar 24,4 milioane de metri cubi expediați zilnic până la 19 ianuarie.
Vedomosti a relatat că declinul este în principal rezultatul reducerii cererii de gaz rusesc în Europa, pe fondul unei ierni neobișnuit de calde.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank