Vreți să ardeți calorii? Urcatul scărilor ar putea fi cel mai eficient exercițiu, arată cercetările
Dacă încercați să pierdeți în greutate și doriți o modalitate nouă de a o face, urcarea scărilor ca un exercițiu regulat – sau doar adăugând câteva trepte pe zi – ar putea fi pentru dumneavoastră, scrie Associated Press. Este accesibil, iar cercetările arată că este mai eficient decât mersul pe jos pe teren plat.
„În general, este un fapt că urcatul scărilor te pune în formă mai repede și consumă mai multe calorii”, a declarat Lauri van Houten, vicepreședinte al Federației Internaționale de Skyrunning, care supraveghează o gamă largă de discipline care implică urcarea pe verticală.
Aceasta include discipline precum alergarea montană la peste 2.000 de metri sau evenimente precum Campionatul Mondial de Escaladă.
Aceste competiții sunt pentru cei foarte în formă, dar noi vorbim aici despre adăugarea câtorva minute de urcare pe scări ca rutină zilnică și despre creșterea gradului de conștientizare cu privire la eficiența acesteia pentru toate vârstele.
„Câte calorii voi arde este întrebarea pe care toată lumea vrea să o știe”, a spus van Houten. „Iată vestea bună: Cheltuiala energetică totală a exercițiului depinde de greutatea dumneavoastră. Prin urmare, cu cât cântărești mai mult, cu atât arzi mai mult.”
Cercetările arată că arzi de aproximativ 20 de ori mai multe calorii urcând scările decât mergând pe teren plat. Chiar și coborând scările arzi de aproximativ cinci ori mai mult, mușchii fiind antrenați pentru a încetini coborârea corpului.
Asta ar putea fi tot ce trebuie să știți dacă încercați să pierdeți în greutate.
Dr. Alberto Minetti, fiziolog și biomecanist la Universitatea din Milano, a efectuat cercetări aprofundate privind locomoția umană – inclusiv urcarea scărilor.
„Este un exercițiu pe care îl poate face toată lumea”, a declarat Minetti pentru Associated Press. „Întotdeauna ai scări în apropiere – gratuit în comparație cu o sală de sport”.
Minetti a făcut calcule pentru a explica de ce urcatul scărilor este atât de eficient pentru arderea caloriilor într-un timp scurt.
„Pentru a deplasa 1 kilogram de masă corporală pe 1 metru orizontal, ardeți 0,5 calorii”, a spus el. „Dacă muți 1 kilogram de masă corporală pe verticală pe scări, sunt 10 calorii. Așadar, de 20 de ori mai multe calorii dacă vă deplasați pe verticală decât pe orizontală.”
De formație medic, Minetti și-a petrecut cariera în cercetare mai degrabă decât în tratarea pacienților. El a sugerat „atenție la viteză” pentru cei care nu sunt atât de tineri și pentru începători. Minetti urcă singur scările în reședința sa de la etajul trei din Milano. El a spus că adesea respiră adânc înainte de a urca, ceea ce îl face să se simtă mai proaspăt în vârf.
Într-un studiu științific, Minetti subliniază faptul că folosirea brațelor în urcarea scărilor adaugă un plus de putere. Balustradele oferă, de asemenea, siguranță.
Revista notează că în majoritatea scărilor din zgârie-nori sunt disponibile balustrade, ceea ce maximizează „masa musculară implicată și, în consecință, puterea mecanică/metabolică a ascensiunii” prin implicarea brațelor.
„Sunt mușchi relativ mici în brațe, dar mai bine decât nimic”, a spus Minetti.
Scările sunt peste tot
Dacă urcatul scărilor ar fi un sport olimpic, Suzy Walsham ar deține o mână de medalii de aur.
Ea a câștigat 10 curse pe Empire State Building din New York – oficial 1.576 de trepte. A cucerit titluri în mai mult de 100 de curse internaționale pe scări și a fost considerată la un moment dat femeia nr. 1 în această disciplină.
De cinci ori, australianca a câștigat urcatul scărilor pe Turnul Eiffel.
Totul a fost prea ușor, se pare.
Când locuia în Singapore, Walsham a urcat pe clădirea sa de 29 de etaje – de 37 de ori consecutiv. I-a luat peste patru ore, coborând cu liftul de fiecare dată după ce a ajuns în vârf, cu scurte pauze pentru cafea sau apă. Ea a parcurs o distanță verticală de 3.200 de metri.
Dar să revenim la realitate. Care sunt avantajele urcării scărilor ca rutină obișnuită de exerciții fizice pentru restul dintre noi?
„Obții o mulțime de beneficii pentru banii tăi”, a declarat Walsham pentru AP. „Mulți oameni se luptă să alerge pe măsură ce îmbătrânesc. Impactul alergării devine mai greu asupra articulațiilor. Dar antrenamentul pe scări este o alternativă excelentă”.
Scările sunt peste tot – un etaj, două etaje acasă, în interiorul zgârie-norilor, în stadioane și arene, la serviciu, în centrele comerciale, în metrou.
Un avantaj uriaș al urcării scărilor este că nu necesită mult timp. Este ușor de construit, adăugând câteva etaje în fiecare zi sau săptămână, și îmbunătățește echilibrul.
Pe de altă parte, nu este foarte pitoresc, în special pe scările zgârie-norilor.
Urcatul scărilor poate fi integrat în rutina zilnică
Yuri Yoshizumi a câștigat anul trecut divizia feminină a Campionatelor Mondiale de Escaladă în orașul ei natal Osaka, Japonia, o urcare de 285 de metri – 1 610 trepte – pe care a terminat-o în 10 minute, 20,06 secunde.
„Escaladarea scărilor este un sport ușor de practicat pentru începători și pentru publicul larg”, a declarat Yoshizumi pentru AP într-un e-mail. „Atleții de elită se forțează destul de mult, așa că este destul de greu. Dar este bine pentru tine să-ți întărești mușchii și sistemul cardiovascular într-un timp scurt.”
Ea a adăugat un alt avantaj, în special trăind într-o metropolă mare ca Osaka.
„Este posibil să o faci în oraș”, a spus ea. „Doar folosirea scărilor în locul scărilor rulante în stațiile (de metrou) și în magazinele mari este o modalitate bună de a face puțină mișcare.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank