Vreți să fiți înhumat(ă) în Cimitirul Highgate din Londra aproape de mormântul lui Karl Marx? Vă va costa un chilipir: 25.000 de lire sterline
Cimitirul Highgate din nordul Londrei, vinde locuri de veci în apropierea mormântului lui Marx contra sumei de minimum 25.000 de lire sterline, relatează revista Timeout. Ceea ce cu siguranță nu este o sumă nesemnificativă, chiar dacă vă aflați lângă unul dintre cele mai populare atracții turistice ale cimitirului. Un loc de veci cu o urnă de incinerare în Highgate, pentru comparație, se pare că ar costa doar 5.000 de lire sterline.
Noile parcele de la Highgate sunt rezultatul unui proiect de 18 milioane de lire sterline pentru conservarea și modernizarea cimitirului. Proiectul global va dura șapte ani și va include, de asemenea, lucrări la Aleea Egipteană, monument de patrimoniu gradul I.
Directorul executiv al cimitirului, Ian Dungavell, a declarat că este nevoie de noi înmormântări pentru a menține cimitirul ca o atracție „vie”. “Ceea ce face cimitirul Highgate atât de interesant este faptul că este un patrimoniu viu, nu doar o relicvă’, a spus el. ‘Este încă un loc unde se întâmplă lucruri acum, unde oamenii sunt îngropați și unde oamenii vin să-și amintească de ei”.
Situat în cartierul șic (sau posh în engleză) Highgate, cimitirul e compus din două părți, despărțite de o stradă pe nume Swain’s Lane. În deal se află partea de vest, mai puțin organizată, cu o vegetație mai sălbatică și cu pietre tombale în general mai vechi.
Cu toate acestea, unul dintre mormintele care îți sar în ochi aici este cel al lui Alexandr Litvinenko, fost agent FSB, devenit unul dintre criticii cei mai vehemenți ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin, fapt care l-a costat viața, chiar în exilul său londonez.
Nu departe se află mormântul lui Giorgios Kyriacos Panayiotou, alias George Michael, cântărețul decedat la 53 de ani și înmormântat alături de mama și de sora sa.
Printre ale morminte ale unor personalități se numără cele ale fizicianului Michael Faraday și cel al filosofului Jacob Bronowski, cunoscut ca prezentator al memorabilului serial Ascensiunea Omului, difuzat de BBC în 1973, înmormântat alături de soția sa Rita și fiica sa cea mai mare, Lisa Jardine, reputat istoric.
Partea de est a cimitirului este total diferită, cu alei mai largi, asfaltate, cu mai puțini copaci și cu pietre tombale mai noi, cu multe personalități, unde domeniul filosofic, literar și politic este bine reprezentat.
Evident că cel mai vestit rezident este Karl Marx al cărui monument este străjuit de un imens bust și care la bază are depuse pe lângă flori tot felul de obiecte bizare printre care sticle de plastic cu suc sau chiar pachete de țigări!
În apropiere pare să fie o zonă cu puternică dominație a stângii, nu departe este înmormântat filosoful marxist Eric Hobsbawm și numeroși militanți comuniști din lumea a treia refugiați în Marea Britanie. Trebuie amintit însă și mormântul disidentului anti-sovietic Vladimir Bukovsky, care a fost închis 12 ani în instituții psihiatrice din URSS înainte de a fi expulzat în 1976.
Și tot aici se află mormântul filosofului Herbert Spencer, inventatorul termenului “supraviețuirea celui mai puternic”, considerat ca fondator al curentului darwinismului social și în multe privințe opusul lui Marx.
Amatorii de literatură umoristică vor găsi aici mormântul unui autor favorit, Douglas Adams, care a scris celebrul Ghid al autostopistului galactic și la a cărui piatră tombală fanii săi veniți în pelerinaj depun pixuri în semn de prețuire.
Cimitirul Highgate este legat în mod indisolubil de numele lui Marx, dar chiar dacă nu are la fel de multe morminte celebre ca omologii săi parizieni Montparnasse sau Pere Lachaise, acesta este un loc extrem de interesant și merită vizitat dacă sunteți în trecere prin Londra sau locuiți acolo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank