Vulnerabilitățile României: capturarea elitelor de către grupuri de interese, acapararea mass-media de către oameni de afaceri și politicieni corupți, deriva către conservatorism
România este mai puțin influențabilă prin propagandă externă decât vecinii săi, arată un studiu recent al GlobalFocus Center. Principalele vulnerabilități sunt interne.
România are un scor mai mare decât alte țări din regiune în ceea ce privește rezistența la interferența străină, în principal datorită orientării sale pro-occidentale.
Principalele vulnerabilități ale țării rămân interne: capturarea elitelor de către grupuri de interese care influențează agenda politică și socială, acapararea mass-media de către oameni de afaceri și politicieni corupți, o deriva către conservatorism social care se aliniază cu interesele Moscovei și Beijingului.
Centrul GlobalFocus și partenerul său regional Globsec au publicat Indicele de vulnerabilitate, o analiză a opt țări din Europa Central-Est și din Balcanii de Vest (Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord), care alocă scoruri variind de la 0 (cel mai rezilient), până la 100 (cel mai puțin rezilient).
România are scorul 29, egal cu Cehia, în timp ce Serbia are cel mai mare scor (55), urmată îndeaproape de Ungaria și Muntenegru (44), reflectând cel mai ridicat grad de risc.
Potrivit realizatorilor studiului, orientarea euroatlantică de lungă durată a clasei politice, asumată (cel puțin formal) chiar și de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) contribuie la rezistența României la influența străină malignă.
Autorii studiului mai susțin că angajamentul pro-occidental al țării se reflectă în politici care urmăresc să încurajeze cooperarea (mai degrabă decât competiția) în UE și NATO și să sporească securitatea în întreaga regiune a Mării Negre.
Adoptarea de legislație care deschide calea pentru un control suplimentar asupra implicării actorilor străini în infrastructura critică a fost motivată de aceleași considerente legate de securitate, care stau la baza măsurilor țării de a evita influența malignă străină, se mai arată în analiză.
Integrarea economică profundă a României în UE și o parte din moștenirea culturală atenuează și mai mult vulnerabilitatea țării la interferențe externe. Operațiunile directe ale Kremlinului și Beijingului rămân relativ limitate și au dificultăți în a găsi porți de intrare în spațiul media și societatea civilă românească, mai scriu autorii studiului.
Cu toate acestea, vulnerabilitățile interne, inclusiv instabilitatea politică, corupția pe scară largă, lipsa de transparență în procesele relevante de luare a deciziilor și aplicarea limitată a legilor creează ocazii pentru influență indirectă.
Creșterea polarizării societale, naționalismul, populismul și ultraconservatorismul social care contestă valorile liberale occidentale și democrația deschid și ele o fereastră de oportunitate pentru ingerință din partea unor actori externi, subliniază raportul.
Centrul GlobalFocus este un centru independent de studii al relațiilor internaționale care produce cercetări aprofundate și analize de înaltă calitate privind politica externă, securitate, afaceri europene, bună guvernare și dezvoltare, în regiunea Europei Centrale și de Est și în spațiul transatlantic.
Puteți consulta studiul integral aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii