G4Media.ro

Wall Street Journal, critici dure la adresa președintelui Trump: Îi face concesii…

sursa foto: Casa Albă

Wall Street Journal, critici dure la adresa președintelui Trump: Îi face concesii lui Putin fără să ceară nimic în schimb / Trebuie să decidă dacă dorește o pace onorabilă în Ucraina sau dacă riscă propriul său Afganistan sau Vietnam

The Wall Street Journal, influentă publicație de business din SUA, a lansat vineri critici dure la adresa președintelui Donald Trump în legătură cu comportamentul acestuia față de Rusia și Ucraina. Un articol de opinie asumat de boardul editorial al WSJ, ziar apropiat de Trump, arată că președintele SUA ”riscă propriul său Afganistan sau Vietnam” din cauza tratamentului preferențial față de Vladimir Putin.

Cele mai importante idei din editorialul WSJ intitulat ”Pace prin slăbiciune în Ucraina?”:

Președintele Trump și-a început efortul promis de a negocia sfârșitul războiului din Ucraina, iar primele semne sunt descurajatoare. El face concesii lui Vladimir Putin fără să ceară nimic în schimb și informează Ucraina după aceea. Dorește Trump să negocieze o pace cu onoare, care să dureze, sau o pace prin slăbiciune, care să recompenseze Kremlinul?

Să acceptăm că Joe Biden i-a lăsat domnului Trump un dezastru sângeros (…) Probabil că dl Trump are dreptate și când spune că dl Putin nu ar fi invadat în 2022 dacă ar fi fost președintele SUA. Dar președinții nu pot alege lumea pe care o moștenesc. Războiul din Ucraina se va încheia probabil cu un acord, indiferent cine va câștiga alegerile din noiembrie în SUA, dar detaliile sunt cruciale pentru securitatea Europei și a Statelor Unite.

Din acest punct de vedere, Trump îl tratează pe Putin și Rusia altfel decât orice alt omolog de negociere. Metoda sa obișnuită este de a face cereri maximaliste și de a negocia în jos: Vom lua înapoi Canalul Panama! Dar aici face mai întâi concesii majore.

Cel mai îngrijorător este faptul că Trump pare să excludă Ucraina ca parte la negocieri, cu atât mai puțin ca partener. El și-a anunțat negocierile de „pace” după o convorbire telefonică cu Putin și l-a informat după aceea pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Zelensky a declarat joi că nu va onora un acord pe care Rusia și SUA îl vor încheia fără Ucraina. Și are motive să se teamă că Trump l-ar putea exclude, așa cum a făcut Trump cu guvernul afgan în timpul discuțiilor sale cu talibanii din primul mandat.

Ceea ce a menținut pacea în Coreea timp de peste 70 de ani a fost o forță de descurajare americană care sprijină o armată sud-coreeană formidabilă. Ar lăsa într-adevăr SUA ca Putin să treacă peste forțele europene din Ucraina în viitor?

Dacă Ucraina va ceda teritoriul Rusiei, are nevoie de garanții de securitate credibile, astfel încât Putin sau succesorul său să nu se poată reînarma și invada din nou în viitor. Kievul va avea nevoie de o aprovizionare continuă cu arme străine și de propria sa bază industrială militară solidă. Iar dacă NATO este exclusă, SUA ar putea să dea asigurări mutând cea mai mare parte a prezenței sale militare europene din Germania în Polonia și permițând contractorilor americani să ajute forțele europene de menținere a păcii din Ucraina.

Este important să provocăm Europa să cheltuiască mai mult pentru propria sa apărare și să facă mai mult pentru Ucraina. Dar remarcile lui Hegseth au sugerat cu tărie că poziția lui Trump este că Europa ar putea fi în curând pe cont propriu. Statele Unite se vor concentra pe China și pe propria graniță, a spus el. Și a propus „o diviziune a muncii care să maximizeze avantajele noastre comparative în Europa și, respectiv, în Pacific”.

Riscul aici este că descurajarea nu este divizibilă. Trump se înșeală dacă crede că lăsând Rusia să domine Ucraina va duce la o implicare mai redusă a SUA în Europa sau va spori descurajarea în Pacific. Statele Unite vor ajunge să cheltuiască mult mai mult pentru apărare și să desfășoare mai multe trupe în Europa pentru a apăra Polonia, statele baltice și angajamentele NATO. Dacă abandonează Ucraina, va descoperi în curând că China este și mai încurajată să cucerească Taiwanul.

Lui Trump îi place să negocieze de pe poziții de forță, dar în ceea ce privește Ucraina pare a fi cel care dorește mai mult o înțelegere. Între timp, Putin continuă să bombardeze orașele și centralele electrice ale Ucrainei și să cucerească teritorii în est – deși cu costuri umane enorme.

Dacă Trump dorește să pună capăt războiului în termeni onorabili, ar putea fi nevoit să demonstreze că poate crește presiunea asupra dlui Putin. Statele Unite pot crește sprijinul militar acordat Ucrainei, pot elimina limitele privind utilizarea armelor și pot intensifica presiunea asupra Rusiei în alte părți ale lumii. De ce Grupul Wagner are încă cale liberă în Africa?

Trump trebuie să decidă dacă dorește o pace onorabilă în Ucraina sau dacă riscă propriul său Afganistan sau Vietnam”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.