Wall Street Journal: Serviciile secrete americane cred că Putin nu a ordonat în mod direct uciderea Alexei Navalnîi / Aliat al disidentului respinge ipoteza: ”Ideea că Putin nu a aprobat asasinatul este ridicolă”
Moartea disidentului rus Alexei Navalnîi în februarie într-un penitenciar din Arctica a provocat un nou val de sancțiuni care vizează economia Rusiei și a dat peste cap negocierile pentru schimbul de prizonieri între Rusia și Occident. Publicația The Wall Street Journal arată într-o investigație că agențiile de informații americane au stabilit că Putin probabil nu a ordonat ca Navalnîi să fie ucis în tabăra de prizonieri.
Evaluarea serviciilor secrete americane nu contestă vinovăția lui Putin pentru moartea lui Navalnîi, care anterior fusese otrăvit de membri ai serviciului secret rus, ci mai degrabă constată că Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi în acel moment. Constatarea este larg acceptată în cadrul comunității de informații și împărtășită de mai multe agenții, inclusiv de CIA, Biroul Directorului de Informații Naționale și unitatea de informații a Departamentului de Stat, au declarat persoanele în cauză.
Unele agenții de informații europene au fost informate despre punctul de vedere al SUA. Anumite țări rămân sceptice cu privire la faptul că Putin nu ar fi avut un amestec direct în moartea lui Navalny, potrivit unor oficiali din domeniul securității din mai multe capitale europene citați de Wall Street Journal.
Într-un sistem atât de strict controlat precum Rusia lui Putin, este îndoielnic că Navalnîi ar fi putut suferi vreun rău fără ca președintele să fi fost informat în prealabil, au spus acei oficiali europeni.
Președintele Biden și alți lideri mondiali l-au considerat pe Putin vinovat în ultimă instanță, dată fiind tentativa de a-l asasina din 2020 și trimiterea acestuia într-un gulag îndepărtat. „Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi”, a declarat Biden după ce lumea a aflat de moartea acestuia.
Și aliații lui Navalnîi rămân convinși că moartea sa a fost orchestrată de Kremlin. Leonid Volkov, un aliat al disidentului, a respins evaluarea comunității de informații americane ca fiind naivă. Cei care afirmă că Putin nu era era la curent „în mod clar nu înțeleg nimic despre cum funcționează Rusia din zilele noastre”, a spus el. „Ideea că Putin nu a fost informat și nu a aprobat uciderea lui Navalnîi este ridicolă”.
Slawomir Dębski, director al Institutului Polonez de Afaceri Internaționale, un think tank din Varșovia apropiat de președinția Poloniei, a pus la îndoială evaluarea comunității de informații americane. „Navalnîi era un prizonier de mare valoare, din punct de vedere politic, și toată lumea știa că Putin a fost investit personal în soarta sa. Șansele pentru acest tip de moarte neintenționată sunt scăzute”, a spus el.
Evaluarea americană se bazează pe o serie de informații, inclusiv unele informații clasificate, și pe o analiză a faptelor publice, inclusiv momentul morții sale și modul în care aceasta a umbrit realegerea lui Putin, au declarat pentru Wall Street Journal surse din serviciile secrete.
Deoarece era ultima figură a opoziției din interiorul Rusiei cu suficientă greutate politică pentru a fi văzut ca un posibil lider, moartea sa părea să marcheze punctul culminant al unei campanii de lungă durată a Kremlinului de a ucide sau de a trimite în exil orice posibile alternative la Putin. De la invazia Ucrainei, o serie de alți ruși au murit în circumstanțe neobișnuite pe trei continente.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu