Wall Street Journal: Tentativa de asasinare a lui Donald Trump ar putea fi un moment care să catalizeze mai multă ură și un ciclu și mai rău de violență. Sau ar putea fi un moment izbăvitor care să ducă la introspecție
Publicația americană Wall Street Journal a dedicat duminică un editorial tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump și a analizat posibilele efecte politice. Boardul editorial al WSJ arată că Trump și republicanii săi au două opțiuni: fie dau vina pe democrații lui Biden și dau startul unei campanii electorale pline de ură, fie resping această cale ușoară și încearcă o campanie politică unificatoare.
Editorialul din WSJ:
Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump de sâmbătă seara este un moment oribil pentru America, care ar fi putut fi mult mai rău. Dar nu putem spune că este o surpriză totală. Ostilitatea politică și retorica plină de ură au crescut la un nivel de decibeli care, mult prea des în trecutul american, a condus la violență și la tentative de crimă. Unii dintre noi încă își amintesc prea bine de 1968.
Este de-a dreptul miraculos că dl Trump a evitat moartea la limită. Fostul președinte nu se poate abține să nu creadă că Providența a jucat un rol în salvarea sa, așa cum se spune că ar fi crezut Ronald Reagan după ce a fost împușcat și a supraviețuit în 1981. Țara a fost, de asemenea, scutită de ceea ce ar fi putut fi un ciclu furios de răzbunare.
Cu toate acestea, un bărbat a fost ucis și alți doi au fost grav răniți la un miting care ar fi trebuit să celebreze loialitatea lor politică și participarea democratică. Serviciile secrete l-au ucis pe presupusul asasin, dar întrebarea evidentă este cum ar fi putut acesta să ajungă la înălțime, în vârful unei clădiri, suficient de aproape pentru a putea trage în fostul președinte. Mitingurile dlui Trump reprezintă teste de securitate severe, dar Secret Service a avut ani de zile la dispoziție pentru a ști cum să îl protejeze la aceste evenimente.
Nu este suficient să spunem că trăgătorul se afla în afara perimetrului de securitate al detectoarelor de metale și al percheziției bagajelor. Identitatea trăgătorului, motivațiile sale și dacă a avut sau nu complici ne pot spune mai multe despre modul în care a reușit să ajungă în raza de tragere.
Dar liderii Serviciului Secret au de dat unele explicații. Transparența în cadrul anchetei va fi esențială pentru a evita răspândirea teoriilor conspirației în dreapta și în stânga. Sâmbătă seara, rețelele de socializare erau pline de afișe anti-Trump care spuneau că împușcăturile au fost înscenate pentru a-i ajuta campania.
Președintele Biden a vorbit țării din casa sa de weekend din Delaware, așa cum ar fi trebuit să facă, și a denunțat în mod corect „violența politică”. La fel au făcut și liderii ambelor partide politice. Dar declarațiile nu vor însemna mare lucru dacă nu sunt urmate de o schimbare a comportamentului și a retoricii.
Atacatorul este singurul responsabil pentru acțiunile sale. Dar liderii ambelor părți trebuie să înceteze să descrie miza alegerilor în termeni apocaliptici. Democrația nu se va sfârși dacă unul sau celălalt candidat este ales. Fascismul nu se naște dacă domnul Trump câștigă, cu excepția cazului în care aveți puțină încredere în instituțiile americane.
Suntem de acord cu declarația de sâmbătă seară a fostului procuror general Bill Barr: „Democrații trebuie să înceteze să mai vorbească în mod grosolan și iresponsabil despre faptul că Trump este o amenințare existențială la adresa democrației – el nu este”.
Un mare risc este că împușcăturile din Butler, Pennsylvania, îi vor determina pe unii din dreapta să caute o răzbunare violentă. Aici dl Trump și republicanii au o obligație – și o oportunitate politică – la convenția lor din Milwaukee și până în noiembrie.
Dacă nu o făceau deja, după sâmbătă, americanii vor căuta o conducere stabilă, liniștitoare. Fotografia cu dl Trump ridicând pumnul în timp ce era coborât de pe scenă de către serviciile secrete cu fața însângerată a fost o demonstrație de tărie de caracter personală care va răsuna în timpul campaniei. Nimeni nu se îndoiește de dorința sa de a lupta, iar declarația sa inițială de sâmbătă seara a fost o dovadă notabilă și încurajatoare de reținere și recunoștință.
Acum are ocazia de a se prezenta ca o persoană care poate trece peste atacul asupra vieții sale și poate uni țara. Va face o greșeală dacă va da vina pe democrați pentru tentativa de asasinat.
Va câștiga mai mulți americani dacă le va spune adepților săi că trebuie să lupte pașnic și în cadrul sistemului. Dacă campania lui Trump este inteligentă și se gândește atât la țară, cât și la alegeri, va face din tema de la Milwaukee un apel la unitate politică și la îngerii mai buni ai naturii americane.
Acest lucru lasă mult loc pentru criticarea democraților și a politicilor lor eșuate. Dar țara dorește dezacorduri și discursuri civilizate, nu război civil.
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump ar putea fi un moment care să catalizeze mai multă ură și un ciclu și mai rău de violență. Dacă așa se va întâmpla, Dumnezeu să ne ajute.
Sau ar putea fi un moment izbăvitor care să ducă la introspecție și la o dezbatere politică aprigă, dar care să nu se transforme în Armaghedon. Țara a fost scutită de ce a fost mai rău sâmbătă și aceasta este o șansă de a ieși dintr-o spirală a morții partizane. Aceasta este conducerea pe care americanii vor neapărat să o vadă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank