Wall Street Journal: Trump vrea să viziteze China după preluarea mandatului de președinte
Președintele ales Donald Trump le-a spus consilierilor că dorește să călătorească în China după preluarea mandatului, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile, încercând să aprofundeze o relație cu Xi Jinping tensionată de amenințarea președintelui ales de a impune tarife mai mari importurilor chineze, relatează Wall Street Journal.
Trump a vizitat Beijingul în 2017, la aproape un an de la începutul primului său mandat. Apropiații au avertizat că nu a fost luată nicio decizie pentru ca acesta să meargă din nou. Una dintre persoanele familiarizate cu discuțiile a declarat că Trump și-a exprimat interesul de a călători în China în primele sale 100 de zile în funcție. Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Trump și Xi au vorbit vineri la telefon pentru prima dată de la alegerile din noiembrie, discutând despre comerț, fentanil, TikTok și alte subiecte. „Mă aștept să rezolvăm multe probleme împreună, și începând imediat”, a scris Trump pe rețelele sociale după convorbire.
Persoane apropiate procesului decizional de la Beijing au declarat că Trump și Xi, prin reprezentanții lor, au discutat despre o întâlnire în persoană, una dintre opțiuni implicând invitarea liderului chinez în SUA de către viitorul președinte american. Nu a fost clar dacă Trump a evocat o vizită în China în conversația sa de vineri cu Xi.
Trump îl invitase pe Xi la inaugurarea sa de luni, dar liderul chinez îl va trimite în schimb pe vicepreședintele Han Zheng.
Având în vedere presiunea economică crescândă în China, Beijingul are un interes puternic în a se angaja în negocieri pentru a respinge, sau cel puțin a încetini, creșterile tarifare promise de Trump. Un summit între cei doi lideri, au declarat persoanele apropiate de procesul decizional de la Beijing, ar putea contribui la demararea rapidă a procesului. Trump s-a angajat să impună tarife de până la 60 % asupra importurilor din China.
Raportul oficial al Chinei privind convorbirea telefonică de vineri dintre Trump și Xi a declarat că cei doi lideri au convenit să stabilească un canal de comunicare strategică. Acesta l-a citat pe Trump spunându-i liderului chinez că „așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu președintele Xi cât mai curând posibil”.
Vizita lui Trump la Beijing la sfârșitul anului 2017 a avut loc la câteva luni după prima întâlnire față în față cu Xi la Mar-a-Lago, proprietatea sa din Florida. El a vizitat Orașul Interzis și a asistat la un spectacol al Operei Pekin.
Trump a discutat, de asemenea, cu consilierii despre o posibilă călătorie în India, potrivit unor persoane apropiate acestuia.
Se așteaptă ca accentul său inițial să fie pus pe măsurile interne, inclusiv noi măsuri drastice de securitate la frontieră și creșterea numărului de deportări. Se așteaptă ca Trump să călătorească în jurul SUA în prima sa săptămână în funcție pentru a prezenta ordinele executive pe care intenționează să le semneze în domeniul energiei și în alte domenii, potrivit unor persoane familiare cu planurile sale. Trump intenționează să viziteze Los Angeles, devastat de incendii, la sfârșitul săptămânii.
O întâlnire la Beijing ar avea loc într-un moment tensionat în relația dintre cele mai importante superputeri ale lumii. Pe lângă posibilele noi tarife la importurile chineze, Trump a presat Beijingul să ia măsuri drastice împotriva producătorilor chinezi de substanțe chimice care furnizează cartelurilor mexicane ingredientele pentru fentanil.
Un alt potențial punct critic este Taiwanul, pe care Beijingul îl revendică ca teritoriu propriu și nu a exclus folosirea forței pentru a-l cuceri. Trump nu a spus prea multe despre modul în care va gestiona relația delicată dintre SUA și Taipei, în afară de faptul că i-a presat pe liderii acestuia să cheltuiască mult mai mult pentru apărare. În convorbirea lor de vineri, Xi i-a reamintit, de asemenea, lui Trump să trateze problema Taiwanului „cu prudență”, numind-o o problemă de suveranitate națională și integritate teritorială, a declarat mass-media de stat.
Han Kuo-yu, președintele Yuanului Legislativ din Taiwan, va conduce o delegație taiwaneză formată din parlamentari din partidele Democrat și Naționalist, sau Kuomintang, care va participa la inaugurarea lui Trump.
„Este vorba de a reprezenta guvernul într-un mod bipartizan, de a arăta cât de mult prețuim relațiile Taiwan-SUA și de a profita de această ocazie pentru a felicita noua administrație Trump”, a declarat reporterilor Lin Chia-lung, ministrul de externe al Taiwanului, la începutul acestei luni.
Han Zheng, trimisul special al lui Xi pentru inaugurarea mandatului lui Trump, este văzut ca un pragmatic de mulți la Washington. El joacă în mare parte un rol ceremonial în calitate de vicepreședinte. Vorbitor de limba engleză, a condus Shanghaiul timp de mai mulți ani, iar întreprinderile americane îl considerau un aliat care susținea investițiile străine. Unii directori au sperat că Xi îl va alege pe Han ca reprezentant al său la inaugurare, deoarece acest lucru ar putea semnala echipei Trump disponibilitatea Beijingului de a negocia un acord comercial.
Trump l-ar putea vedea pe Xi ca pe un partener care să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, deoarece China a oferit sprijin Rusiei, atrăgându-și mânia legislatorilor americani. Postarea pe social-media a lui Trump despre convorbirea de vineri cu Xi nu a menționat conflictul. „Președintele Xi și cu mine vom face tot posibilul pentru a face lumea mai pașnică și mai sigură!”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.