G4Media.ro

Washingtonul face presiuni asupra europenilor pentru a contracara China

Sursa foto: AFP / POOL / Maxim SHIPENKOV

Washingtonul face presiuni asupra europenilor pentru a contracara China

Numărul doi din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Wendy Sherman, a denunțat joi dorința Chinei de hegemonie în lume, făcând apel la Europa să ajute SUA să contracareze concurența Beijingului, potrivit Le Figaro. „Chiar înainte ca președintele (chinez) Xi și președintele (rus) Vladimir Putin să-și declare parteneriatul ‘fără limite’ în februarie, China a provocat securitatea în Europa, economia în Europa și valorile în Europa”, a declarat Wendy Sherman într-o videoconferință de la Washington cu presa europeană.

Referindu-se la „hărțuirea economică” a Europei de către China, Wendy Sherman a citat ca exemple recenta blocare de către China a exporturilor lituaniene, „eșecul Beijingului de a livra” o autostradă în Muntenegru și faptul că Beijingul vizează companii europene precum Adidas. Briefingul de presă al lui Wendy Sherman a urmat unui discurs al secretarului de stat Antony Blinken, care a făcut recent din Beijing principala amenințare la adresa ordinii mondiale, în ciuda invaziei rusești din Ucraina. Washingtonul acuză Beijingul că încearcă să remodeleze ordinea mondială. Într-un discurs din 25 mai, secretarul de stat american a declarat că Washingtonul este angajat într-o competiție viguroasă cu Beijingul pentru a prezerva ordinea mondială.

Administrația Biden a vorbit despre necesitatea de a exercita presiuni asupra Chinei pentru a respecta regulile, în special în ceea ce privește disputele din Marea Chinei de Sud și comerțul. „Chiar dacă Beijingul se află la mii de kilometri distanță (…), acțiunile Chinei au un impact asupra viitorului Europei”, a declarat Wendy Sherman, salutând actuala cooperare cu europenii în acest domeniu și pledând în acelai timp pentru „alinierea abordărilor”. Diplomatul american a subliniat faptul că „toată lumea se gândește la problemele legate de lanțul de aprovizionare” în urma pandemiei Covid-19 și a războiului din Ucraina.

„Statele Unite nu caută un conflict” cu China și nici „decuplarea” economiei sale de cea a Chinei, a spus ea. „Nu ne dorim un nou Război Rece”, a spus ea, dar „nu putem conta pe Beijing pentru a-și schimba comportamentul”. Ea a subliniat, de asemenea, că Statele Unite sunt „atente” la această alianță între Rusia și China, amenințând Beijingul „cu consecințe” dacă autoritățile chineze vor decide vreodată să trimită echipamente (arme, n.r.) în Rusia, ceea ce nu este cazul în prezent”. Dar ea a denunțat faptul că Beijingul retransmite masiv o serie întreagă de „dezinformări” din partea Moscovei. „Sincer să fiu, cred că Rusia și Putin vor fi paria pentru o perioadă foarte lungă de timp și nu sunt sigură că China va beneficia de pe urma acestui lucru”, a conchis ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cred ca menopauza creaza probleme grave!

  2. SUA+UE trebuie să colaboreze să înfrângă coaliția dictaturilor! Nimic bun nu va ieși dintr-o hegemonie a unei dictaturi!
    De aceea:
    1. Pe termen lung trebuie blocată producția in China
    2. Trebuie interzise produsele chinezești exact la fel cum sunt interzise produsele occidentale si trebuie introduse taxe.
    3. Trebuie să se ajungă la auto suficienta alimentară și energetica apoi la energie verde astfel încât statele furnizoare de hidrocarburi care de obicei sunt dictaturi să piardă masiv din relevanță!

    • „să înfrângă coaliția dictaturilor” ??
      Glumești, sau ce?! Tu citești presa, să vezi ce legi se dau zilele astea la noi? Sau – după nume, cel puțin, nu ești român?!.. Vezi ce legi se dau, vezi ce articol de top e pe burtiera G4 și după aia, vino să ne spui să luptăm împotriva dictaturii la ăia!!
      ( Sau – doar postezi, ca să te simți bine?! )

    • hai lasa ca vb sa nu adormi. ce se vrea la noi tot e la ani lumina de ce e la rusi sau chinezi. sigur, si la noi se incearca ceva, dar la cati infractori avem…poate fi de inteles.

  3. izolarea rusei este un fapt ce isi mareste forta pe zi ce trece . china nu poate decit sa ia act si sa se conformeze altfel iese si ea din jocul economic global

  4. cel mai mic moment de deringolada in china produce automat un efect devastator asupra rusiei .

  5. Evident, daca nu vrei sa ajungi intr-un lagar de reeducare sau deportat in Siberia.

  6. Pe planeta Terra sunt o gramada de pupatori de trompeta de Xi si foarte min lti sunt in Iuropa noastra draga.
    Cat nu inteleg ca productia de bunuri si tehnologia nu potfi date galbejitilor sa le detina si sa le foloseasca cum vor…. tot pe loc, pe loc…

  7. Know-how-ul a fost transferat din Vest in China la schimb cu munca iestina. Acum China are tot know-how-ul si toti muncitorii. Mno, ce credeti ca urmeaza?

    • nu e chiar asa. a fost transferata productia, nicidecum nu le-au dat acces la know-how. tu crezi ca ei pot face maine chipurile din apple de capul lor? nici gand. procesoare intel, amd ceva? no way.