G4Media.ro

Washingtonul, pe cale de a desfăşura baterii antirachetă pe teritoriul israelian /…

Sursa: Department of Defence

Washingtonul, pe cale de a desfăşura baterii antirachetă pe teritoriul israelian / Sistemul antirachetă THAAD este capabil să intercepteze rachete cu rază intermediară şi scurtă de acţiune

Statele Unite ale Americii intenţionează să desfăşoare baterii de apărare antiaeriană THAAD pe teritoriul Israelului pentru a-i întări capacitatea de ripostă la eventuale atacuri din partea Iranului, ceea ce marchează o nouă etapă în escaladarea tensiunilor cu Teheranul, a relatat sâmbătă presa israeliană, citată de EFE şi i24News, conform Agerpres.

„În această seară s-a aflat că SUA vor livra cât de curând Israelului baterii de apărare antiaeriană THAAD pentru a ajuta la interceptarea rachetelor balistice”, au relatat Ynet şi Channel 12, citând surse americane, deşi guvernul SUA nu a confirmat sau infirmat direct această informaţie.

Sistemul antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Air Defence), care ar putea fi desfăşurat, este format din două lansatoare de rachete autopropulsate, un sistem de comandă şi control, inclusiv un radar.

Potrivit presei locale, acest sistem este capabil să intercepteze rachete cu rază intermediară şi scurtă de acţiune.

Această decizie se înscrie în cadrul pregătirilor în faţa unei eventuale riposte iraniene la un atac israelian iminent.

Publicaţia The Times of Israel notează în acest sens că „decizia, menită să consolideze apărarea statului israelian împotriva rachetelor balistice iraniene, trimite un alt semnal că Washingtonul crede că acţiunea israeliană împotriva Iranului va fi probabil foarte puternică şi va declanşa o ripostă”.

Israelul dispune de un sistem de tip THAAD din 2012, dar ar fi pentru prima oară când astfel de sisteme ar fi operate de soldaţi americani pe teritoriul israelian, notează postul de televiziune israelian i24News.

Această măsură, luată în considerare de ceva timp, s-ar concretiza acum într-un context de înaltă tensiune regională.

În paralel, Forţele de apărare israeliene (IDF) şi armata aerului israeliană îşi intensifică pregătirile pentru o acţiune împotriva Iranului.

Autorităţile israeliene, care şi-au definit deja natura ripostei la atacul iranian de la începutul acestei luni, îşi coordonează îndeaproape planurile cu Washingtonul, conform media citate.

SUA se aşteaptă să fie informate înainte de orice lovitură, în cadrul unei strategii comune de a contracara represaliile potenţiale din partea Teheranului.

La rândul său, Iranul şi-a înăsprit tonul, avertizând că va reacţiona la orice acţiune israeliană împotriva sa, chiar şi minoră. Acest mesaj, transmis ţărilor din regiune, este destinat să contracareze zvonurile potrivit cărora Teheranul ar putea tolera un răspuns moderat israelian, notează i24News.

SUA, care caută să evite o escaladare majoră a conflictului, încearcă să descurajeze Israelul să ţintească instalaţii nucleare sau petroliere iraniene. Este o poziţie împărtăşită de mai multe state din Golf, preocupate de potenţialele repercusiuni economice ale unei astfel de acţiuni.

În acelaşi timp, postul de televiziune NBC a relatat sâmbătă seara că, potrivit unor oficiali americani, Israelul şi-ar fi restrâns ţintele pentru eventualul său atac asupra Iranului la infrastructura militară şi energetică, potrivit Reuters.

Nu există niciun indiciu că Israelul va viza instalaţii nucleare sau că va recurge la asasinate ţintite, conform canalului NBC, care citează oficiali americani sub rezerva anonimatului, adăugând că Israelul nu ar fi luat încă o decizie finală cu privire la cum şi când să acţioneze.

Responsabili americani şi israelieni sugeraseră că un răspuns ar putea interveni în timpul sărbătorii de Yom Kippur, conform canalului media citat de Reuters.

Israelul a declarat în repetate rânduri că va riposta atacului cu rachete al Iranului din 1 octombrie, lansat ca represalii la loviturile israeliene în Liban şi Fâşia Gaza şi pentru moartea unui lider Hamas la Teheran şi a şefului Hezbollah la Beirut.

În culise, Teheranul încearcă să limiteze amploarea reacţiei israeliene prin canale diplomatice, potrivit unor surse citate de CNN.

Cu peste două săptămâni în urmă, armata israeliană a lansat o ofensivă însoţită de o campanie de bombardamente intense asupra poziţiilor grupării Hezbollah din sudul Libanului şi din suburbiile sudice ale Beirutului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Perfect. Asta sigur o sa ii incurajeze pe israelieni sa caute pace in regiune.