WC-urile de 50.000 de euro: La Constanța s-au înfundat, la Cluj se curăță singure
Primăriile Cluj-Napoca și Constanța au cheltuiește fiecare câte 50.000 de euro pentru achiziționarea, respectiv construirea unei singure toalete publice, numai că între cele două achiziții există diferențe majore. Administrația condusă de primarul Decebal Făgădău a amenajat trei astfel de toalete în Parcul Arheologic al orașului, în timp ce administrația condusă de Emil Boc a cumpărat patru toalete care vor fi amplasate în zone foarte circulate din oraș. Costurile pentru un WC public sunt aceleași și în Constanța, și în Cluj-Napoca. Diferența apare atunci când vorbim de dotările și condițiile pe care le oferă un astfel de spațiu.
Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, a că ”toaletele sunt speciale” și că sunt prevăzute cu un sistem automat de igienizare completă, cu senzori: ”După ce un utilizator a folosit toaleta, aceasta se închide complet, se igienizează singură peste tot, astfel că următoarea persoană care intră va găsi un spaţiu complet igienizat. De asemenea, sistemul electronic al toaletei va semnala de fiecare dată când se termină consumabilele şi materialele de curăţenie”. Buzatu a declarat pentru G4Media.ro că toaletele nu au fost încă instalate.
Spre deosebire de smart-wc-urile din Cluj-Napoca, cele din Constanța sunt încăperi simple, cu obiecte sanitare din inox care nici măcar nu au fost incluse în prețul de 50.000 de euro. Achiziționarea chiuvetelor și wc-urilor, montarea și racordarea lor la utilități au costat alți bani Primăria Constanța. Pe de altă parte, la wc-urile din Constanța nici nu poate fi vorba de igienizare automată sau senzori care semnalizează terminarea consumabilelor pentru că budele nici măcar nu sunt prevăzute cu un sistem în care să fie depozitat săpun lichid sau prosoape de hârtie. În toaleta doamnelor nu există nicio oglindă însă există, ce-i drept, un pahar de carton în care este depozit un lichid care pare a fi săpun. Nu mai departe de asta, la scurt timp după inaugurarea lor, toaletele din Constanța s-au înfundat, dar au redevenit funcționale destul de rapid.
Pe de altă parte, toaleta care include spațiul ”mama și copilul”, cel unde se presupune că mamele ar putea intra să își alăpteze sau să își schimbe copilul, arată total neîngrijit și a fost transformat în spațiu de depozitare pentru materialele de curățenie. Piesa de rezistență de aici este un dulap second-hand acoperit cu o mușama murdară.
(Fotografiile toaletelor din Constanța au fost făcute în 14 noiembrie 2018, la ora 16:00)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii