G4Media.ro

Wikipedia renunță la ortografia rusească a cuvântului Odesa

Foto: Wikimedia

Wikipedia renunță la ortografia rusească a cuvântului Odesa

Versiunea în limba engleză a Wikipedia a schimbat ortografia orașului portuar sudic Odesa pentru a reflecta varianta ucraineană, potrivit Sky News.

În ortografia rusească, numele orașului este Odessa.

Într-o declarație, Wikipedia a precizat că este „un pas important pentru decolonizarea toponimelor ucrainene”.

Anton Obojin, editorul Wikipedia din Ucraina, a declarat: „Decizia comunității Wikipedia de a redenumi articolul despre Odesa este semnificativă, deoarece Wikipedia în limba engleză este una dintre cele mai populare resurse web din lume.

Numai de la începutul anului 2022, articolul despre Odesa a fost vizualizat de peste 1,3 milioane de ori. Multe surse de informații, cum ar fi mass-media sau alte baze de cunoștințe, se bazează, de asemenea, pe Wikipedia.

Așadar, acesta este un pas important în decolonizarea toponimelor ucrainene în Wikipedia în limba engleză – după ce articolul despre Kiev, după zeci de ani de eforturi ale membrilor comunității ucrainene, a fost redenumit în urmă cu un an.

Astfel de schimbări sunt o manifestare a faptului că percepția asupra Ucrainei de către societățile și mass-media din țările vorbitoare de limbă engleză începe să se schimbe, pentru că, fără acest lucru, comunitatea Wikipedia în limba engleză nu ar fi decis să facă un astfel de pas.”

Anterior, ortografia capitalei Kiev a fost schimbată pentru a reflecta varianta ucraineană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ala care la articolul despre sclavia in Tarile Romane foloseste un photoshop cu un asa-zis afis zicand „se vinde o familie de robi”, cu litere latine, dar datat 1852, cand romanii scriau cu chirilice. Daca protestai, ti se spunea ca afisul are sursa – o carte a unui profuniv, Ian F. Hancock.