G4Media.ro

William Hague, fost ministru britanic de externe, cere înlăturarea lui Netanyahu și…

Ministerul de externe britanic, foto: www.gov.uk

William Hague, fost ministru britanic de externe, cere înlăturarea lui Netanyahu și a conducerii Hamas

Un atac israelian la scară largă asupra Rafah ar putea fi o greșeală teribilă, care ar reduce șansele unei soluții cu două state și, în schimb, ar arunca Orientul Mijlociu într-un șir de în care niciuna dintre părți nu-și poate asigura vreodată victoria absolută, a declarat marți fostul ministru de externe britanic William Hague, citat de The Guardian.

El spune că decizia de a intra în Rafah, unde sunt înghesuiți peste 1 milion de palestinieni, „reprezintă cel mai crucial moment strategic” de la începutul războiului și momentul în care Israelul trebuie să aleagă între cei care vor să se bazeze în totalitate pe descurajare și cei care cred că o soluție cu două state este singura cale spre pace. „Viitorul Orientului Mijlociu ar putea foarte bine să depindă de soarta Rafah”, avertizează el.

Reflectând opinia privată a înalților funcționari din Foreign Office, el spune că victoria totală a Israelului asupra Hamas din punct de vedere militar este o greșeală, deoarece Hamas este o insurgență și o idee înrădăcinată într-o populație.

El îndeamnă Israelul să recunoască faptul că securitatea sa nu poate fi obținută doar prin descurajare, dacă nu se oferă o soluție politică.

În mod remarcabil, el solicită, de asemenea, înlăturarea atât a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, cât și a conducerii Hamas, afirmând că „șansa de a construi încrederea și o soluție cu două state are puține șanse fără înlăturarea lui Netanyahu”.

Deși recunoaște că argumentul lui Netanyahu în favoarea forței prin descurajare are întâietate în rândul populației israeliene, el consideră că premierul israelian este nepopular. Sondajele de opinie arată un sprijin puternic pentru organizarea de alegeri odată ce războiul se va încheia și că partidul Likud al lui Netanyahu ar fi învins.

Cu toate acestea, este totuși rar ca un politician occidental de rangul Hague să ceară înlăturarea lui Netanyahu.

Bazându-se pe lecțiile din Irak și Afganistan, unde are o experiență personală în calitate de ministru de externe între 2010 și 2014, el afirmă: „Victoria absolută poate fi obținută asupra unei armate pe un câmp de luptă, dar nu și asupra unei insurgențe care își trage puterea dintr-o idee înrădăcinată într-o populație. Pentru a fi victorioși asupra acesteia, o politică înțeleaptă trebuie să însoțească aplicarea forței. A arunca forțele de apărare israeliene în Rafah cu aceeași abordare din ultimele luni înseamnă a ignora o astfel de politică”.

„Un atac pe scară largă asupra Rafah”, sugerează el, ar echivala cu intrarea într-o capcană.

El sugerează, de asemenea, că fără o perspectivă politică pentru palestinieni, cei 17.000 de copii făcuți orfani de armata israeliană „vor forma într-o zi batalioanele și mai mari ale viitorului”.

Lordul Cameron, ministrul de externe, a îndemnat și el Israelul să se gândească serios la ofensiva asupra Rafah, spunând că „este imposibil să vezi cum poți duce un război printre acești oameni” care “nu au unde să se ducă”.

De asemenea, SUA au declarat că nu vor susține un atac asupra Rafah fără ca armata israeliană să elaboreze un „plan credibil care să poată fi executat și care să asigure că civilii sunt protejați, au șansa de a se pune la adăpost și au acces la hrană, apă și medicamente”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deveniti nesarat. Chiar si eu v-am inteles sarcasmul – nu-i chiar greu, de vreme ce ati postat, doar in ultima zi, vreo 3-4 mesaje aproape identice.
    Ce-ar spune dl. Hague (si dvs., de altfel) daca, sub presiunea alor lui si/sau a comunitatii internationale, Netanyahu pleaca, el si toti ceilalti lideri israelieni adepti ai liniei dure (cum par sa fie cam toti la ora asta), dar NU si leadership-ul Hamas? Cine o sa verifice si mai ales cine si cum o sa-i oblige pe Hamas la o schimbare completa de leadership?!?
    Aaaa, inteleg, e vorba doar de Israel, doar ei trebuie sa faca orice concesii li se cere, ailalti sunt teroristi, care joaca dupa regulile lor si nu dau socoteala nimanui. N-am vazut o singura, macar o singura luare de pozitie ferma care sa ceara, cu subiect si predicat, Hamas sa renunte la practica scuturilor umane – asta lasand la o parte ca oricum Hamas nu accepta nicio concesie, doar ailalti trebuie obligati sa faca concesii.
    Cel mai bine a exprimat ideea Erdogan, acum vreo 2-3 luni, cand a spus ceva de genul, „Hamas lupta ca sa-si elibereze tara de un ocupant, deci pot face absolut orice vor ei, nu trebuie sa respecte nimic”.
    Iar acum vin suflete angelice mai dinspre Occident care, practic, le cer israelienilor sa se recunoasca invinsi, sa se intoarca la casele lor si sa astepte urmatorul atac Hamas cu mainile la spate.