G4Media.ro

WSJ: Fiul lui „El Chapo” voia să se predea / Cum l-a…

Sursa foto: Captură video

WSJ: Fiul lui „El Chapo” voia să se predea / Cum l-a păcălit pe baronul drogurilor „El Mayo” Zambada să i se alăture şi cum au ajuns până la urmă în SUA

Fiul lui El Chapo a vrut să se predea americanilor. Agenţii federali s-au îndoit de seriozitatea propunerii atunci când Guzmán Lopez a făcut-o prima dată. Apoi acesta a ridicat miza: va colabora cu autorităţile americane pentru a-l captura pe Ismael „El Mayo” Zambada, un lord al drogurilor în vârstă de 76 de ani care a fondat cartelul Sinaloa din Mexic împreună cu tatăl lor, El Chapo, au declarat pentru The Wall Street Journal actuali şi foşti oficiali americani şi mexicani, transmite News.ro.

Forţele de ordine au considerat propunerea lui Guzman Lopez şi mai îndoielnică şi s-au întrebat dacă acesta îşi va respecta promisiunea.

Joaquín Guzmán López era creierul financiar din spatele cartelului drogurilor Sinaloa, pe care el şi cei trei fraţi ai săi l-au moştenit de la tatăl lor, Joaquín „El Chapo” Guzmán, care a fost capturat în 2016 şi în prezent este închis pe viaţă în Statele Unite. Gruparea criminală mexicană este responsabilă pentru trimiterea de fentanil în valoare de miliarde de dolari peste frontieră, în SUA, alimentând dependenţa naţională de un opioid sintetic care a devastat comunităţi din întreaga Americă.

Joi, Zambada i s-a alăturat lui Guzmán López într-un zbor, teoretic pentru a vedea terenuri şi piste de aterizare clandestine în nordul Mexicului, potrivit unor persoane familiarizate cu operaţiunea. Dar, în realitate, Guzmán López convenise în secret cu oficialii americani să aterizeze pe un aeroport de lângă El Paso, Texas, au declarat aceste persoane.

La aterizare, oficialii americani i-au luat pe ambii bărbaţi în custodie. A fost una dintre cele mai importante arestări ale unui lord mexican al drogurilor din ultimele patru decenii. Oficialii de la Homeland Security Investigations (HSI) au condus cazul în colaborare cu FBI.

Guzmán López a vrut să evite ceea ce el se temea că va fi un final violent al carierei sale de traficant de droguri, potrivit unui oficial american şi lui Oscar Hagelsieb, fost agent superior HSI în oraşul de frontieră El Paso, Texas, familiarizat cu operaţiunea.

„Membrii tineri ai familiei cartelului nu-şi doresc neapărat teama şi stresul de a conduce un cartel”, a spus el. „Ei ştiu ce înseamnă să faci parte din familie şi să faci parte din cartel, şi anume violenţă şi haos”, a punctat Hagelsieb. El crede că Guzmán López cooperează în schimbul unei sentinţe mai mici şi caută să se bucure de prada de pe urma traficului de droguri cât încă mai este tânăr.

În ultimul deceniu, „Chapitos” – cei patru fii ai lui El Chapo – au câştigat notorietate în Statele Unite, deoarece au introdus milioane de pastile de fentanil peste frontiera de sud-vest. HSI, o agenţie americană de aplicare a legii mai puţin cunoscută, a contribuit la dezmembrarea reţelei lor, au declarat foşti şi actuali oficiali americani.

Guzmán López şi Zambada sunt „doi dintre cei mai cunoscuţi lideri ai Cartelului Sinaloa, una dintre cele mai mortale întreprinderi din lume”, a declarat vineri preşedintele Biden. „Prea mulţi dintre cetăţenii noştri şi-au pierdut viaţa din cauza flagelului fentanilului”, a punctat el.

Statele Unite au pus o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul lui Guzmán López şi al fiecăruia dintre fraţii săi.

Anul trecut, forţele speciale mexicane l-au capturat pe fratele lui Guzmán López, Ovidio, într-un raid violent, pe baza informaţiilor furnizate de SUA. În timpul atacului, elicopterele Black Hawk cu minimitraliere cu curea montate la bord au tras asupra complexului său dintr-un oraş situat la nord de Culiacán, confruntându-se cu echipa de securitate internă a lui Ovidio.

În momentul în care acesta a fost capturat, aproximativ o sută de oameni înarmaţi erau morţi, precum şi 10 soldaţi mexicani.

O ÎNCURCĂTURĂ ŞI UN AVION MISTERIOS

Guvernul mexican nu a participat „la această reţinere sau predare”, a declarat ministrul mexican al securităţii, Rosa Icela Rodríguez. Guvernul a fost informat cu privire la eveniment de către Ambasada SUA, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă. Mexicul a solicitat şi a primit fotografiile şi amprentele digitale ale celor doi bărbaţi, confirmând identitatea acestora. Preşedintele Andrés Manuel López Obrador a fost anunţat de arestări joi după-amiază.

Rodríguez, care a declarat că existau patru mandate de arestare pe numele lui Zambada, a subliniat în mod repetat cooperarea strânsă dintre guvernele american şi mexican în materie de aplicare a legii.

Ea a declarat că Guzmán López şi Zambada au decolat cu un avion Cessna. Ea a identificat un pilot american ca fiind cel care a pilotat avionul care i-ar fi dus pe cei doi şefi Sinaloa în Statele Unite.  Însă pilotul identificat de oficialii mexicani drept Larry Curtis Parker a declarat pentru The Wall Street Journal că avionul său Cessna a fost indicat din greşeală deoarece era parcat lângă un alt avion, în Hermosillo, capitala statului Sonora din nord. El a declarat că se deplasează în mod obişnuit la Hermosillo pentru vânătoare şi pescuit şi că s-a întors singur săptămâna aceasta în New Mexico.

Pe de altă parte, imaginile de la ştiri sugerează că un Beechcraft King Air mai mare, cu două motoare, i-ar fi transportta pe cei doi suspecţi în SUA. Guvernul a refuzat să comenteze, menţionează WSJ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...