G4Media.ro

Xi Jinping cere armatei chineze să se concentreze pe pregătirea pentru război

sursa foto: GREG BAKER / AFP

Xi Jinping cere armatei chineze să se concentreze pe pregătirea pentru război

Xi Jinping a spus Armatei Populare de Eliberare să „își concentreze toată energia pentru luptă” în pregătirea pentru război, a relatat un organ de presă al Partidului Comunist Chinez, potrivit The Guardian.

Imagini cu Xi, care a obținut recent un al treilea mandat de lider al partidului, în uniformă militară în timpul unei vizite la un centru de comandă au apărut în mod proeminent pe prima pagină a Cotidianului Poporului de miercuri.

Xi a declarat că armata trebuie să „consolideze în mod cuprinzător pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război”, după ce a avertizat la un congres recent al partidului cu privire la „furtuni periculoase” la orizont.

„Concentrați-vă toată energia [voastră] pe luptă, munciți din greu la luptă și îmbunătățiți-vă capacitatea [voastră] de a învinge”, a spus el, citat fiind. Armata trebuie, de asemenea, să „apere cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea națională”, deoarece China se află într-o situație de securitate „instabilă și incertă”.

Deși Xi a ordonat armatei să se concentreze asupra pregătirii de război și în 2013, la scurt timp după ce a preluat puterea, și din nou în 2017, analiștii politici spun că de data aceasta și-a intensificat în mod semnificativ retorica. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali” și „plini de resurse” în luptă și „curajoși și capabili să câștige războaiele”.

„El trimite un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a declarat Willy Lam, cercetător senior la Fundația Jamestown, cu sediul la Washington. Deși forța militară a Chinei nu a fost încă la egalitate cu cea a SUA, deciziile lui Xi nu se bazează întotdeauna pe un calcul rațional, a spus el.

Xi a lansat un atac voalat la adresa sprijinului tot mai explicit al SUA pentru Taipei la cel de-al 20-lea congres al partidului, care s-a încheiat luna trecută la Beijing, acuzând „interferențele străine” pentru exacerbarea tensiunilor. Xi consideră cucerirea Taiwanului o parte esențială a moștenirii sale și a declarat în discursul său de deschidere a congresului: „Nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței”.

Joe Biden a promis în repetate rânduri că SUA vor apăra Taiwanul dacă acesta va fi atacat. După ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august, Armata Populară de Eliberare ar fi deplasat mai multe nave de război și avioane în apropierea liniei mediane, o frontieră neoficială între China și Taiwan în strâmtoarea Taiwan.

În ultimele luni, Xi a folosit tonuri din ce în ce mai agresive pentru a-și îndemna cadrele să „îndrăznească să lupte” și să-și stimuleze „spiritul de luptă” pentru a-și apăra interesele naționale într-un mediu politic ostil. În discursul său de deschidere a congresului partidului, a folosit cuvântul douzheng („luptă”) de 17 ori, care amintește de accentul pus de Mao Zedong pe „lupta de clasă” și pe lupta împotriva influenței străine, imperialiste, și a folosit cuvântul „securitate” de aproximativ 50 de ori.

Săptămâna aceasta, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a criticat vizita ministrului britanic al comerțului, Greg Hands, în Taiwan și a transmis guvernului britanic să „înceteze să mai trimită semnale greșite forțelor separatiste pentru independența Taiwanului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Gunoaiele de chinezi au fost mereu leșinați pe oriunde s-au bătut, ăștia nu ii bat nici măcar or indieni ca au cultura de sklavete, fără aspirații, principii, sunt niște robotei care nu au curaj, nu ies din patratica lor, nu au spirit de luptător și mai ales învingător, China e o gluma sinistra când vine vorba de războaie și a lupta, sa nu uitam ce le-a făcut marele imperiu japonez, ca i-a decimat în al doilea război mondial și ăștia nu mișcau in front.

    • Principalele atu-uri ale chinezilor sunt numarul si disciplina. Din fericire, superioritatea lor numerica se poate manifesta numai in cazul unui conflict terestru. Ca flota si aviatia stau slab, asadar natiunile insulare (Japonia, Taiwan, Filipine) pot sta destul de linistite.
      Terestru, cei care au a se teme de chinezi sunt Coreea de Sud si … Rusia.
      Relatiile ruso-chineze sunt acum bune, dar daca se vor deteriora intr-un viitor indepartat, luptele se vor da in statele situate in zona gri dintre ele (Mongolia, Kazahstan).

    • Marele imperiu japonez a uc is si vio lat milioane de oameni, a avut lag are de concentrare oriunde a pus piciorul. Doar ga zarea a lipsit, in rest a fost macelarie.
      Altfel tu comentand de pe telefonul made in china te face o persoana pen ibila si fru strata.

  2. se umfla orezul in PCC… Nu au castigat ei japonezii, militar chinezii sunt un nimic.

  3. Nici aici diplomatia romaneasca nu se baga. Noi nu avem nicio parere, pana ce aliatii ne cer sa avem, ca e prea de tot. Hai s-o luam asa: suntem un stat nu chiar liber, condus din umbra de baroni si servicii, deci ciocul mic si totul pe ascuns sunt o politica de stat.

  4. si.cum apara amerlocii insula aia aflata la 100 de km de chinezi? nu le trebe submarine chinezilor, aia trec inot si tot o cuceresc.