G4Media.ro

Xi Jinping deschide congresul Partidului Comunist apărându-și politica draconică Covid-zero și ofensiva…

Foto: Xi Jinping / Facebook

Xi Jinping deschide congresul Partidului Comunist apărându-și politica draconică Covid-zero și ofensiva anticorupție

Președintele Xi Jinping și-a apărat politica draconică anti-Covid-19 și ofensiva anticorupție în deschiderea congresului Partidului Comunist Chinez (PCC) de duminică, care ar trebui să îi ofere peste o săptămână un al treilea mandat istoric la conducerea țării, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Această nouă încoronare, care ar trebui să aibă loc pe 23 octombrie, a doua zi după închiderea congresului, îl va face pe Xi cel mai puternic lider de la fondatorul regimului, Mao Tse-dung (1949-1976).

Cel de-al 20-lea congres al PCC are loc „într-un moment critic, când întregul Partid și poporul de toate etniile se află pe calea construirii unei țări socialiste moderne”, a declarat Xi în discursul său de deschidere adresat celor aproximativ 2.300 de delegați reuniți în imensul Palat al Poporului din Piața Tiananmen din Beijing.

Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, a urcat pe podium în aplauze furtunoase și a petrecut mai bine de o oră și jumătate trecând în revistă ultimii cinci ani și prezentând foaia sa de parcurs pentru următorii cinci ani.

El a criticat „forțele externe” care se amestecă în Taiwan, o insulă pe care regimul chinez o consideră parte a teritoriului său.

„Ne vom strădui să urmărim perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și efort, dar nu ne vom angaja niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm dreptul de a lua orice acțiune necesară”, a amenințat el.

El a mai spus că Hong Kong a trecut „de la haos la guvernare” după preluarea dură de către Beijing a teritoriului, unde au avut loc proteste uriașe pro-democrație în 2019.

Protejarea „sănătății populației”

Mai presus de toate, în timp ce una dintre principalele întrebări se învârtea în jurul menținerii sau nu a strategiei stricte „zero Covid”, inseparabilă de președintele chinez – Xi a declarat că, prin această politică, China a pus viețile umane pe primul loc.

China „a protejat la maximum siguranța și sănătatea populației și a obținut rezultate pozitive semnificative prin coordonarea prevenirii și controlului epidemiilor cu dezvoltarea economică și socială”, a spus el.

Această politică de „Covid zero” a consolidat controlul social asupra cetățenilor, ale căror mișcări sunt acum înregistrate pe calculator, într-o țară deja criticată la nivel internațional pentru încălcarea drepturilor omului.

Carantinele repetate au afectat creșterea economică, care ar putea înregistra în acest an cel mai slab nivel din ultimele patru decenii, exceptând primul an în care a izbucnit pandemia.

Dacă presa oficială a susținut săptămâna aceasta că „a se plia” în fața virusului ar fi „iresponsabil”, costul economic al acestei strategii și nemulțumirea populară pe care o stârnește sunt evidente.

O furie care depășește uneori rețelele de socializare: săptămâna aceasta, în ciuda măsurilor de securitate consolidate în capitală, un bărbat a agățat pe un pod din Beijing două bannere ostile liderului chinez și politicii Covid zero. Unul dintre mesaje cerea cetățenilor să intre în grevă și să-l înlăture pe „dictatorul trădător Xi Jinping”.

„Grave pericole”

În discursul său, Xi Jinping și-a apărat, de asemenea, imensa campanie anticorupție, ca răspuns la criticii care îl acuză că o folosește pentru a-și doborî rivalii și a-și consolida puterea.

„Lupta anticorupție a obținut o victorie zdrobitoare și a fost consolidată în mod cuprinzător, eliminând pericolele grave latente în partid, stat și armată”, a spus el.

Potrivit cifrelor oficiale, cel puțin 1,5 milioane de persoane au fost pedepsite în cadrul campaniei, pe care Xi a început-o atunci când a venit la putere în 2012 pentru a doborî „tigrii” (înalți funcționari) și „muștele” (funcționari de rang inferior) corupți. Ofensiva s-a accelerat în perioada premergătoare congresului.

În cele din urmă, președintele chinez a dat asigurări că țara sa, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, va „promova în mod activ” lupta împotriva încălzirii globale.

Cei aproximativ 2.300 de delegați ai PCC, veniți din toate provinciile, unii dintre ei îmbrăcați în ținute tradiționale, vor desemna până sâmbăta viitoare noul Comitet Central, un fel de parlament al partidului, format din aproximativ 200 de membri, iar Biroul Politic, format din 25 de membri, va fi organul decizional.

În realitate, ele nu vor face decât să valideze deciziile luate în prealabil de diferitele facțiuni ale partidului: așa a ajuns la putere în 2012 Xi Jinping, ales ca om de compromis între facțiuni înainte de a-și impune controlul de-a lungul anilor.

Un punct crucial va fi componența viitorului Comitet permanent, grupul de șapte sau nouă personalități aflate la cel mai înalt nivel al puterii. Dar nu se așteaptă ca Xi să dea vreo indicație cu privire la un posibil succesor, spun analiștii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Iubitorilor de istorie. Ziua de 16 Oct in istorie, Britannica. In 1964 China detona prima bomba atomica. In alti ani: Revolutia franceza, Maria-Antoaneta este ghilotinata. WWII: 10 din 12 condamnati la Nurenberg sunt executati, printre ei von Ribbentrop. Paul Ioan II inscaunat Papa, chiar si Napoleon conduce intr-un 16 oct. o batalie importanta.

  2. G4media, domnul asta care semneaza articole despre Xi Jinping si China are alergie la comentariile noastre!?
    Inchideti rubrica, sa nu masi pierdem vremea insistand cu comentariii!
    Rusine!!!

  3. hAuristii care scandau că vor libertate în perioada pandemiei, sunt mari fani, paradoxal, al regimului chinez comunist, care se pisha pe drepturile fundamentale ale omului:-))))

    • Nu sunt fan AUR, ii consider opo.zitie controlata, dar sa spui ca AUR e fan restrictii covid de tip chinezesc, cand ei au fost singurul partid care s-a opus neb.uniei plandemice, de la inceput, mi se pare totusi o dezinformare destul de stu.pida…

    • @fob
      Înseamnă ca tu nu ai înțeles comentariul lui Ionuț.

  4. „Ofensiva anti dușmanii mei”, să moară dujmanii!