G4Media.ro

UPDATE Xi și Putin pledează pentru o lume „multipolară” pentru a fi…

Sursa foto: Kremlin.ru

UPDATE Xi și Putin pledează pentru o lume „multipolară” pentru a fi de „partea bună a istoriei”, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au pledat joi pentru o ordine mondială „multipolară” în Asia Centrală, contracarând “unilateralismul” american, pe care îl denunță, în cadrul unui summit care reunește mai multe țări cu relații tensionate cu Occidentul, transmite agenția AFP.

Declarația de la Astana „subliniază angajamentul tuturor participanților la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) pentru formarea unei ordini mondiale multipolare echitabile”, a dat asigurări Putin în plenul acestei alianțe, care reunește Rusia, China, Belarus, Iran, India și țările din Asia Centrală.

„Este extrem de important pentru OCS să fie de partea dreaptă a istoriei, de partea echității și a justiției”, a insistat omologul său chinez.

Putin și Xi, care își afișează buna înțelegere și își accelerează apropierea, în special după invazia rusă în Ucraina, denunță în mod constant presupusa „hegemonie” a Statelor Unite în relațiile internaționale și promit să pună capăt acesteia.

După ce Iranul a aderat anul trecut, Belarusul, de asemenea ostracizat de Occident pentru sprijinul său în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a devenit joi cel de-al 10-lea membru al OCS în cadrul summitului desfășurat în capitala Kazahstanului, Astana.

„Avem puterea de a distruge zidurile unei lumi unipolare”, a afirmat președintele autoritar al Belarusului, Alexander Lukashenko, aflat la putere de 30 de ani.

OCS (Belarus, China, India, Iran, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Pakistan și Tadjikistan) a fost fondată în 2001, dar a câștigat un nou avans în ultimii ani sub impulsul Beijingului și al Moscovei. Este văzută ca o platformă de cooperare care concurează cu organizațiile occidentale, cu accent pe securitate și economie.

De asemenea, Xi Jinping a făcut apel joi la „rezistență la interferența externă”, o referire clară la Occident și una dintre mantrele organizației.

“Interferențe externe”

Summitul de la Astana face parte dintr-un balet diplomatic continuu în Asia Centrală, ai cărei lideri se întâlnesc în mod regulat cu Putin și Xi.

Pe lângă membrii săi, OCS are paisprezece „parteneri de dialog”, inclusiv Turcia, membră NATO. Recep Tayyip Erdogan a fost de asemenea prezent la Astana, la fel ca secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, semn al influenței crescânde a acestei organizații, în special în Asia.

În ceea ce privește Rusia, Erdogan, care are o relație dificilă cu Kremlinul, a pledat pentru o „pace justă” în Ucraina în timpul unei întâlniri bilaterale cu Putin.

Citat de presa rusă și vizibil deranjat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris medierea turcă drept „imposibilă”, în timp ce anul trecut Moscova s-a declarat în favoarea acesteia.

Deși OCS pretinde că înglobează 40% din populația lumii și aproximativ 30% din PIB (produsul intern brut), grupul rămâne eterogen și există multe disensiuni între membrii săi, unii dintre aceștia fiind implicați în rivalități teritoriale.

Rusia și China sunt unite împotriva Occidentului, dar rămân concurente în Asia Centrală, o regiune bogată în hidrocarburi și esențială pentru transportul de mărfuri între Europa și Asia.

Moscova are o influență istorică acolo datorită trecutului său sovietic, dar Beijingul are o prezență din ce în ce mai mare, în timp ce Occidentul are, de asemenea, interese semnificative acolo.

Rute de transport

Una dintre prioritățile OCS rămâne aprofundarea legăturilor economice între țările membre și dezvoltarea unor proiecte logistice titanice pentru a lega China de Europa prin Asia Centrală.

Interesul marilor puteri pentru această regiune s-a intensificat după invazia rusă în Ucraina, Moscova încercând să își mențină influența tradițională asupra țărilor din Asia Centrală, care sunt acum ferm ancorate în China prin intermediul unor proiecte economice de anvergură, „noile drumuri ale mătăsii”. Aceste țări sunt în același timp curtate cu ardoare de Occident.

Sancțiunile occidentale împotriva Moscovei au pus capăt coridorului tradițional de transport care leagă China de Europa prin Rusia și au determinat atât Uniunea Europeană, cât și țările din Asia Centrală să caute rute alternative, în special coridorul transcaspic prin Asia Centrală.

Amenințarea jihadistă este o altă problemă-cheie pentru membrii organizației.

Afganistan, care are statut de observator, a fost absent de la reuniuni de când talibanii au preluat puterea în vara anului 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Interferența Chinei presupun că intră în aceeași categorie.

  2. partea buna ? cand persoana se reduce la o bucata de carne pusa in slujba dictatorului „iubit”