G4Media.ro

Yang Tengbo: Cine este presupusul spion chinez legat de Prințul Andrew?

Sursa foto: Pexels / Damir Mijailovic

Yang Tengbo: Cine este presupusul spion chinez legat de Prințul Andrew?

Yang Tengbo este un om de afaceri chinez în vârstă de 50 de ani și un presupus spion căruia i s-a interzis accesul în Regatul Unit. Autoritățile britanice au afirmat că acesta a format un „grad neobișnuit de încredere” cu Prințul Andrew, fratele mai mic al Regelui Charles al III-lea, și a dezvoltat relații cu politicieni pentru a fi „valorificat” de China, scrie BBC News.

Detaliile acuzațiilor împotriva lui Yang au ieșit la iveală săptămâna trecută, când un tribunal special de apel în materie de imigrație a confirmat un ordin al ministerului de interne prin care i se interzicea accesul în Regatul Unit din motive de securitate națională, în urma unei îndelungate bătălii în justiție, potrivit RFI.

Un ordin judecătoresc prin care acesta putea fi identificat anterior doar ca H6 a fost ridicat luni. Yang a declarat că acuzația că ar fi spion este „complet neadevărată” și a negat că ar fi făcut ceva ilegal.

Ce se știe despre viața și activitatea lui Yang?

Yang Tengbo, cunoscut și drept Chris Yang, s-a născut în China în 1974. A venit pentru prima dată în Regatul Unit în 2002 și a studiat la Londra timp de un an, înainte de a urma un masterat în administrație publică și politici publice la Universitatea din York, potrivit BBC News.

În 2005, a înființat firma de consultanță Hampton Group International – una dintre cele cinci companii la care a fost cotat public ca director în Regatul Unit.

La 21 mai 2013, i s-a acordat permisiunea de a rămâne pe termen nelimitat în Regatul Unit. Acesta a declarat tribunalului că a petrecut în medie până la două săptămâni în Regatul Unit în fiecare lună înainte de pandemie.

După ce anonimatul i-a fost retras luni, acesta a descris Regatul Unit ca fiind „a doua sa casă” și a declarat că „nu ar face niciodată nimic pentru a-i face rău”.

Ce măsuri au luat autoritățile britanice?

La 6 noiembrie 2021, Yang a fost oprit la frontiera britanică din motive care nu au fost făcute publice. Acesta și-a predat telefonul și alte dispozitive digitale.

În februarie 2022, Yang a depus o cerere în instanță pentru a împiedica guvernul britanic să îi rețină datele – o cerere pe care a câștigat-o mai întâi și apoi a pierdut-o în apel.

Apoi i s-a spus că autoritățile britanice îl bănuiau de asociere cu United Front Work Department (UFWD) – ramura secretă a guvernului Chinei care organizează operațiunile de influență culturală ale Beijingului.

UFWD a fost legat de mai multe cazuri de presupusă interferență a statului chinez în țările occidentale, iar cercetătorii spun că acesta lucrează adesea pentru a încerca să coopteze grupuri de afaceri și comunități chineze legitime în țările străine.

Un an mai târziu, în februarie 2023, Yang a fost „debarcat” de pe un zbor către Londra, în timp ce se întorcea de la Beijing. I s-a spus că Regatul Unit este în curs de a lua o decizie de a-i interzice accesul în țară.

Avocații lui Yang au solicitat guvernului să dezvăluie acuzațiile împotriva sa și să aibă posibilitatea de a-și prezenta cazul.

La 15 martie 2023, ministra de interne de atunci, Suella Braverman, a dispus anularea drepturilor de ședere ale lui Yang. Braverman i-a interzis accesul în Regatul Unit deoarece acest lucru ar fi fost „în detrimentul binelui public”.

Yang a fost informat cu privire la acest lucru la 23 martie 2023 și a inițiat o acțiune în justiție la scurt timp după aceea.

Care au fost probele împotriva lui Yang?

Unele dintre dovezile care au stat la baza deciziei ministerului de interne de a interzice accesul lui Yang au fost incluse într-o hotărâre judecătorească, care a confirmat în mod extern decizia publicată săptămâna trecută.

Autoritățile s-au bazat pe datele găsite pe dispozitivele lui Yang atunci când acesta a fost oprit în 2021, inclusiv documente despre care autoritățile britanice au afirmat că indicau o legătură cu UFWD și cu alte grupuri legate de Beijing.

Autoritățile britanice au susținut că acestea arătau că acesta era „frecvent în legătură cu oficiali care aveau legături cu statul chinez”. De asemenea, autoritățile britanice au afirmat că acesta a „ascuns uneori în mod deliberat” legăturile sale cu guvernul chinez, cu Partidul Comunist Chinez și cu UFWD și au susținut că a existat un „element înșelător” în contul său.

Ministerul de interne a susținut, de asemenea, că, deși Yang a declarat că nu a primit ordine directe de a interfera cu interesele Regatului Unit, „ar fi de așteptat ca cei aflați în poziția sa să înțeleagă obiectivele UFWD și ale PCC” și „să se implice în mod proactiv în acestea fără a primi o sarcină”.

Autoritățile britanice au subliniat, de asemenea, apartenența lui Yang la 48 Group Club, cu sediul la Londra, care promovează comerțul dintre Regatul Unit și China. Oficialii din domeniul securității au susținut că apartenența onorifică a lui Yang ar putea fi folosită de Beijing în scopuri de interferență politică.

Într-un răspuns adresat postului Radio Free Asia, finanțat de SUA, 48 Group Club a declarat că Yang nu a fost niciodată implicat activ în conducerea grupului.

Deși tribunalul a decis că nu a existat o „abundență” de dovezi împotriva lui Yang în unele cazuri și a afirmat că ar putea exista o „explicație nevinovată” în altele, în cele din urmă a decis că a existat material „suficient” pentru a justifica concluzia MI5 că acesta reprezintă un risc de securitate. Yang a declarat că va face apel la decizie.

Care este legătura lui Yang cu Prințul Andrew?

Autoritățile britanice au descoperit o scrisoare de la Dominic Hampshire, un consilier principal al prințului Andrew, care spunea că Yang ar putea acționa în numele prințului în angajamentele cu potențiali investitori din China.

De asemenea, Hampshire i-a spus lui Yang într-o scrisoare: „În afara celor mai apropiați confidenți interni [ai prințului], vă aflați în vârful unui copac în care mulți, mulți oameni și-ar dori să fie”.

Nu este clar dacă aceasta a fost o afirmație adevărată făcută de Hampshire, care nu a vorbit public de când a fost numit în hotărâre.

Dar ministerul de interne a evaluat acest lucru ca fiind o dovadă că Yang era în măsură să „genereze relații între personalități britanice proeminente și înalți funcționari chinezi” care „ar putea fi valorificate în scopuri de interferență politică” de către Beijing.

De asemenea, a fost găsit un document care lista „principalele puncte de discuție” pentru o convorbire telefonică cu Prințul Andrew, în care se spunea că prințul se afla „într-o situație disperată și se va agăța de orice”.

Prințul Andrew a declarat că a „încetat orice contact” cu Yang după ce a primit sfaturi din partea guvernului, dar nu a precizat când a încetat comunicarea. Biroul său a declarat că s-au întâlnit „prin canale oficiale” și că nu s-a discutat „nimic de natură sensibilă”.

Ce a declarat Yang?

Yang a negat ferm acuzațiile care i se aduc. În prima sa declarație în fața tribunalului, acesta a afirmat că nu are legături cu nimeni din lumea politică din China, că nu a fost niciodată membru al Partidului Comunist Chinez și că nu a desfășurat niciodată activități în numele acestuia pentru UFWD.

În observațiile ulterioare, acesta a afirmat, de asemenea, că are doar legături limitate cu statul chinez și că „contactul cu UFWD este inevitabil”.

Yang a declarat că a devenit o victimă a unui nou climat politic în care Regatul Unit și-a înăsprit opiniile față de China.

„Când relațiile sunt bune și se caută investiții chineze, sunt binevenit în Regatul Unit. Atunci când relațiile se înrăutățesc, se adoptă o atitudine împotriva Chinei, iar eu sunt exclus”, a declarat Yang.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a declarat luni că „nu merită să respingem acest tip de agitație nedreaptă”, adăugându-se unei declarații de săptămâna trecută care spunea că „unele persoane din Regatul Unit sunt întotdeauna dornice să fabrice povești de ‘spionaj’ nefondate care vizează China”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.