Zaman: România începe extrădările la ordinul lui Erdogan. Prima victimă, un ziarist
Ziaristul turc, Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat în această dimineață de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan, se arată într-un comunicat al publicației Zaman România.
Potrivit sursei citate, Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.
”La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General”, se arată în comunicatul publicației.
Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.
Ziarul Zaman România anunță că este alături de familia ziaristului și cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan.
”Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist , scriind despre abuzurile puterii de la Ankar”, se mai arată într-un comunicat.
Zaman România publică materiale pro-Gulen și anti-Erdogan.
Republica Moldova a expulzat în luna septembrie 7 profesori suspectați de legături cu mișcarea clericului Gulen, acuzat de regimul Erdogan că a dirijat tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.
Oficial, serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a anunţat că cei şapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Ei au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
Societatea civilă moldovenească și cancelariile europene au condamnat „comportamentul abuziv” al autorităților de la Chișinău.
Pe 1 martie, serviciile de informaţii din Kosovo au reţinut şi expulzat în Turcia cinci profesori turci care predau la o şcoală din Priştina. Permisul lor de şedere a fost anulat din considerente legate de „siguranţa statului”.
Pe 27 iulie, în Mongolia, ar fi fost sechestrat un director al unei şcoli turce. Acesta urma să fie extrădat în Turcia, însă autorităţile au reuşit să împiedice decolarea avionului de pasageri unde se afla bărbatul.
Potrivit media internaționale, toţi cei vizaţi sunt consideraţi de Ankara aliaţi ai clericului Fethullah Gulen. Guvernul turc îl acuză pe Gulen că se află la conducerea unei organizaţii teroriste care se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.
O instanţă din Turcia a dispus, în luna noiembrie, condamnarea la închisoare pe viaţă a 74 de persoane, inclusiv soldaţi, pentru rolul lor într-o tentativă de lovitură de stat, potrivit agenţiei de presă turce de stat Anadolu, citată de Rador.
Peste 240 de persoane, majoritatea civili neînarmaţi, au fost ucise în noaptea de 15 iulie 2016, când un grup de soldaţi răzvrătiţi a confiscat tancuri şi avioane de război, într-o tentativă eşuată de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdoğan.
Turcia îl învinuieşte pe clericul musulman din Statele Unite Fetullah Gülen pentru puciul eşuat şi a adoptat măsuri punitive la scară largă, împotriva presupuşilor susţinători ai acestuia, arestând aproximativ 160.000 de persoane, inclusiv cadre didactice, soldaţi şi funcţionari publici.
Dintre acestea, 77.000 au fost puse oficial sub acuzare şi menţinute în arest pe durata procesului, potrivit Ministerului de Interne.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii