G4Media.ro

Zăngănit de arme sau război? Rusia intenţionează să disloce noi avioane de…

Zăngănit de arme sau război? Rusia intenţionează să disloce noi avioane de luptă în Crimeea

Rusia intenţionează să disloce noi avioane de luptă în Crimeea, suspectând Ucraina de pregătirea unor noi provocări. Conflictul dintre cele două state vecine ameninţă să ia din nou amploare, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Zece avioane de luptă ale escadronului de vânătoare al armatei aeriene a 4-a ruse produc în prezent noi tensiuni între Moscova şi Kiev. Şi stârnesc noi temeri legate de un potenţial război în Europa. Avioanele de vânătoare de tip Suhoi Su-27 şi Su-30 urmează a fi dislocate pe 22 decembrie dintr-o bază aeriană rusească în alta. Mai precis din Krimsk, regiunea Krasnodar, la Belbek, în apropiere de Sevastopol, capitala Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia.

Ministerul rus al Apărării susţine că nu există motiv de îngrijorare, câtă vreme avioanele respective au mai fost staţionate în trecut în Crimeea. Ele nu au fost mutate la Krimsk decât pe perioada unor amenajări executate la baza de la Balbek şi acum urmează a fi readuse în peninsula de la Marea Neagră. Să nu existe deci motive de îngrijorare? Mass media ucrainene au avertizat în schimb că sute de avioane de luptă s-ar afla în Crimeea, de asemenea submarine şi rachete ruseşti, capabile să lovească ţinte din întreg bazinul Mării Negre. Agenţia de presă ucraineană UNIAN citează ca sursă pentru această relatare Ministerul Apărării din Kiev.

NATO manifestă îngrijorare

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a turnat în răstimp ulei pe foc. Într-un interviu radiofonic el a susţinut că preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, planifică pentru sfârşitul lunii decembrie „o provocare armată” la graniţa cu Crimeea. Iar Rusia nu va accepta aşa ceva. Poroşenko va primi un răspuns cu toată puterea, a mai afirmat oficialul de la Moscova, deoarece Crimeea este „ţara noastră, graniţa noastră”. Nu vom permite ca Poroşenko să impună acolo cine ştie ce interese proprii, a adăugat el, calificând conducerea ucraineană drept „regim nazist”, care intenţionează să lupte împotriva cetăţenilor rusofoni din Ucraina şi regiunea Donbas.

NATO a manifestat îngrijorare faţă de aceste evoluţii. La întrebarea DW, Alianţa a subliniat că militarizarea Crimeei, operată de Rusia, ameninţă suveranitatea Ucrainei şi stabilitatea regiunii. De aceea, NATO rămâne vigilentă şi „oferă Ucrainei în continuare un sprijin politic şi practic puternic, inclusiv livrarea unor echipamente de telecomunicaţii sigure pentru forţele armate ucrainene până la finele anului”.

Avertismente din Germania

Şi Ministerul de Externe de la Berlin urmăreşte cu îngrijorare relatările privind dislocarea de trupe ruseşti în Crimeea. Într-o luare de poziţie, ministerul a cerut „tuturor părţilor implicate să renunţe la orice măsură care ar putea agrava suplimentar situaţia din regiune”. Germania sprijină rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU, care cere Rusiei să-şi retragă forţele militare din Crimeea.

În cercuri diplomatice de la Moscova, preconizatele mişcări de trupe ruseşti nu sunt privite ca un pericol de război iminent. Evenimentul este privit mai degrabă ca un zăngănit de săbii în direcţia Ucrainei, un semnal de forţă emis de Moscova după conflictul din Strâmtoarea Kerci din noiembrie, cu puţin timp înaintea conferinţei de presă anuale a preşedintelui Putin.

Europa nu se află în pragul izbucnirii unui război din pricina celor zece avioane staţionate în Crimeea, a declarat Alexander Hramcihin, expert în cadrul Institutului pentru Analize Politice şi Militare de la Moscova. El a amintit că Rusia are staţionate în peninsulă, din 2014, zeci de avioane de luptă. „Nu înţeleg care este problema. Dacă occidentul şi-a pierdut definitiv raţiunea, sigur că poate vedea şi în relocarea unor avioane un act de agresiune”, a subliniat el.
Analistul militar Vladimir Şerbakov nu exclude, la rândul său, posibilitatea ca Ucraina să vrea să instrumentalizeze mişcările de trupe ruse ca să „amplifice isteria”.

În sfârşit, expertul independent rus în materie de securitate, Pavel Felgenhauer, apreciază că întoarcerea avioanelor la baza Balbek nu este atât de serioasă cum pare la prima vedere, dar, cu toate acestea, războiul se apropie. „Nu este clar deocamdată ce amploare va avea acest război şi data la care el va izbucni”, a conchis el.

(Sursa foto: Playtech.ro)


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Ar fi buna o invazie ruseasca.

    Macar n-ar mai fi PSD la putere.

  2. Samalioturile(avioanele) astea ale lor pot fi folosite si la pescuit, sau numai la vanatoare?

    • Pai, depinde ce licenta ai, de vanator sau pescar. Da’ oricum nu-i mai da idei lui Tiriac, ca maine vedem mistreti vanati cu rachete aer-sol la Bals.

  3. Pare incredibil ce se întâmplă!
    Revin cu o întrebare!
    Către

    Rusia nu este indestructibilă! Dacă Statele Naționale pot fi aruncate în haos de către Rusia, Corporațiile nu pot fi învinse! Așadar, astep cu nerăbdare Contraatacul CORPORAȚIILOR!

    SPER CĂ ODATĂ PUSE ÎN MIȘCARE CORPORAȚIILE, RUSIA VA FI SPULBERATĂ, NU AȘA CUM AU FĂCUT CRETINII DE AMERICANI LA SFÂRȘITUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ORI ÎN 1991, CÂND AU AVUT DIN NOU OCAZIA SĂ DISTRUGĂ ACEST RĂU AL OMENIRII, ȘI NU AU FĂCUT CE TREBUIAU SĂ FACĂ!

    DISTRUGEȚI RUSIA PÂNĂ NU ESTE PREA TÂRZIU

    • SUA nu „exporta” democratie popoarelor care nu vor asta.
      Spre exemplu, Planul Marshall a fost propus si RPR, insa prin Legea nr. 1/1949 s-a precizat ca „sprijinul Uniunii Sovietice sta la baza progresului nostru economic si a construirii socialismului in tara noastra” (M.Of. nr. 1/1949, pag. 3).
      SUA sustine fatis lupta natiunilor pentru libertate si democratie, acordand chiar sprijin militar direct, insa nu vrea sa aiba de-a face cu popoare care „construiesc socialismul”.
      In prezent este in curs un serial rusesc „TROTSKY”, din care cetatenii patriei pot invata destule…

    • Problema este ce facem cu SUA intre timp care este poate cel mai rau inamic al omenirii? Rusia ca Rusia, dar n-au aruncat cu bombe atomice, n-au inceput razboaie cu bombe si nici n-au dus tari la rupere. Bine sa distrugem Rusia. Si mai departe? Ce facem cu Somalia, Kosovo, Irak, Afganistan, Pakistan, Siria, Liban, Ucraina, Taiwan. Coreea De Nord, Venezuela, Sudan, Nigeria, Angola si… cred ca am uitat inca vreo alte 10 tari. Rusia o fi raul omenirii dar ce facem cu raul planetei SAU? Pentru ca de cand SUA se ocupa de problemele… planetei, avem numai razboaie peste tot. Bine mor oameni pe care tu nu ii cunosti si nu-ti pasa. Dar daca totusi ar trebui sa-ti pese? Ce faci atunci? Avem un rau mic in Rusia si un rau absolut in SUA, care-i mai periculos? Haide s-o luam mai simplu pentru tine, ce-i mai periculos un AK-47 sau o bomba atomica? Just saying…. laddie if you’re stupid… read some books at least…

  4. Eu… nu sprijin rezolutia consiliului de securitate bla bla bla. Pentru ca Crimeea este a rusilor fie ca vreau eu fie ca nu vreau eu sau altcineva. Dar asta este problema lor. Problema mea este SUA nu va permite niciodata Romaniei sa recupereze teritoriile pierdute, si ma refer la Basarabia si zonele din Ucraina si Bulgaria. SUA nu ne va lasa niciodata sa le recuperam pentru ca atunci cand am fost primiti in NATO am semnat ca nu le vom cere niciodata inapoi. Bine unii sunt mai prostuti si cred ca Basarabia se va lega vreodata de Romania, nimic mai gresit. Pentru prostii de mai sus care nu stiu ca Basarabia este o zona pierduta de Romania printr-un tratat, nu prea le pasa. Dar bunicul meu s-a nascut in Ucraina si mi-a povestit destul de multe despre zona pierduta de Romania. Rusii poate ne vor ajuta sa le recuperam dar SUA niciodata. De fapt, atata timp cat suntem in EU, nu va exista nici o sansa pentru a reintegra Basarabia in Romania, ca dovada ca nici nu a fost primita in EU, cel putin pentru moment. Odata ce Basarabia este primita in EU, s-a terminat, devine stat independent, suveran, unirea cu Romania devine doar un vis al unei generatii de mult moarte. De restul zonelor… vise erotice, Romania nu are influenta nicaieri, nu aveam aliati nicaieri, si datorita „prietenului” Johannis am putea pierde si Transilvania pentru ca deh… sunt tensiuni intre SUA si Rusia, iar SUA va merge pe multumirea Austriei + Ungariei, ceea ce poate inseamna direct, ruperea Transilvaniei de Romania, evident prostimea va spune ca asa ceva nu este posibil… nimic mai gresit. Este de fapt un plan gandit prin 2000, inainte de intrarea Romaniei in NATO. NATO are nevoie de un prost in zona si romanii sunt perfecti… un conflict mititel cu Ucraina si Transilvania este dusa… pacat ca n-o sa rad de cat de prosti sunt romanii pentru ca deh… nu-i nici o bucurie, stiu asta de cand m-am nascut. Dar sincer sa fiu nu cred ca exista o natie mai proasta ca romanii…