Zau de Câmpie se pregătește de sărbătoarea bujorului, Floarea Națională a României / Ateliere ale meșterilor artizani, de proiecții de film, teatru, recital de pricesne / Evenimentul e organizat în weekend
Prima ediție a Festivalului Bujorului va avea loc în acest week-end, la Castelul Ugron din Zau de Câmpie, județul Mureș, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Mureș.
Organizatorii își propun să urce pe scenă frumusețea bujorului de stepă, alături de fascinanta poveste a Castelului Calendar, într-o celebrare a patrimoniului și a frumuseții naturii.
Participanții vor avea parte de degustări delicioase, de ateliere ale meșterilor artizani, de proiecții de film, teatru pentru copii, recital de pricesne, tururi ghidate ale castelului, expoziții de fotografie și costume populare, dar și o cină aristocrată la castel.
Festivalul are loc chiar la limita sezonului de înflorire a bujorilor care, anul acesta, a fost mai devreme cu două săptămâni, precizează custodele Rezervației de Bujori din Zau de Câmpie, Ciprian Cenan:
Anul acesta fost o înflorire mai rapidă decât în alți ani și e cam la limită cu sincronizarea cu acest festival dar am avut noroc de câteva zile răcoroasă în săptămâna asta și încă mai sunt bujori de văzut. În curtea Castelului Ugron din localitate se va desfășura festivalul. Se vor reuni mai multe standuri cu meșteșugari, produse tradiționale, mâncăruri tradiționale, inclusiv mâncare de post iar duminică, pentru că e dezlegare la pește, vor fi produse din pește…
Evenimentul de deschidere a Festivalului Bujorului la Castel va avea loc sâmbătă, în 27 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la Zau de Câmpie.
Acesta este organizat în parteneriat cu Asociația Visit Mureș, Primăria Zau de Câmpie și Asociația Manifest pentru Patrimoniu.
Rezervația botanică de la Zau de Câmpie este unică în Europa și este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri.
Rezervația funcționează din 1932 și a fost înființată de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank