G4Media.ro

Zboruri anulate după o erupţie vulcanică în Noua Zeelandă

Sursa foto: Pixabay

Zboruri anulate după o erupţie vulcanică în Noua Zeelandă

O erupţie vulcanică a dus la anularea mai multor curse aeriene joi în Noua Zeelandă din cauza degajării de cenuşă, a anunţat compania aeriană locală Air New Zealand, potrivit AFP.

Vulcanul White Island se află la circa 50 de kilometri în largul Insulei de Nord şi la o distanţă de 200 de kilometri de Auckland, cel mai populat oraş din Noua Zeelandă. În 2019, o erupţie a acestui vulcan a provocat moartea a 22 de persoane.

Joi dimineaţă, prezenţa cenuşii vulcanice pe traseele de zbor a constrâns Air New Zealand să anuleze 10 zboruri, a anunţat compania.

Un purtător de cuvânt al companiei a precizat ulterior pentru AFP că zborurile au putut fi reluate întrucât cenuşa s-a disipat din spaţiul aerian.

Potrivit imaginilor satelitare, o ”activitate eruptivă minoră” a debutat la începutul lunii august, a precizat institutul de cercetare GNS Science.

Acest eveniment se înscrie în ”ciclurile eruptive tipice” cunoscute pe White Island, denumită Whakaari în limba maori, iar ”această activitate ar putea continua pentru o vreme, săptămâni, chiar luni”, a avertizat institutul.

Mai mulţi experţi au indicat că locuitorii principalei insule din arhipelag ar putea inhala gaze vulcanice şi să sufere iritaţii lejere la ochi şi gât.

Noua Zeelandă a ridicat nivelul de alertă vulcanică la începutul lunii august la trei pe o scară cu cinci niveluri.

Accesul pe White Island este închis de la erupţia mortală din 2019, măsură care afectează de asemenea şi munca specialiştilor, împiedicându-i să demareze repararea sistemelor de supraveghere şi făcând ”dificilă înlocuirea activităţii curente în contextul episoadelor eruptive din trecut”, potrivit vulcanologului Simon Barker, de la Universitatea Victoria din Wellington.

Cenuşa vulcanică provoacă pagube reactoarelor avioanelor, potrivit experţilor. ”Cenuşa din norii vulcanici este considerată un pericol pentru avioane întrucât este aspirată în reactoare, poate bloca conductele de carburant, rămâne lipită de suprafeţele reactoarelor şi erodează piese” ale aparatului, a explicat vulcanologul Adrian Pittari, de la Universitatea din Waikato.

”Poate totodată să se strecoare în sistemele electrice şi informatice, să se infiltreze în cabină şi să reducă vizibilitatea”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...