Zborurile Președintelui: Recorder arată cum aceleași detalii despre călătoriile lui Klaus Iohannis care erau publice în 2015 sunt astăzi catalogate „documente clasificate”
Recorder arată, într-un articol publicat luni, cum aceleași detalii despre călătoriile lui Klaus Iohannis care erau publice în 2015 sunt astăzi catalogate „documente clasificate”.
În România lui 2023, informații banale la care publicul a avut acces ani la rând au devenit, în mod surprinzător, clasificate. În luna martie, în timp ce președintele Iohannis călătorea în Asia cu un avion de lux al unei companii private, Administrația Prezidențială le-a transmis jurnaliștilor interesați că nu le va comunica nici costul de închiriere a aeronavei, nici numele firmei de transport la care a apelat, pentru că informațiile ar fi secrete.
„Ca să înțelegem cum funcționează mașinăria de secretizare fără preaviz a informațiilor de interes public, am făcut un test. Am cerut Administrației Prezidențiale să ne comunice costul primului zbor oficial al președintelui Iohannis, din ianuarie 2015. Aveam deja aceste informații de la aceeași instituție care obișnuia, în trecut, să le comunice la cererea oricărui jurnalist. Paradoxal, în 2023 ni s-a răspuns că și acelea sunt secrete. Brusc, ne-am trezit, așadar, în situația de a fi fost, ani la rând, în posesia unor „informații clasificate””, notază jurnaliștii Recorder.
În ianuarie 2015, în prima lună la Cotroceni a actualului președinte, Recorder a cerut Administrației Prezidențiale să facă o clarificare: cum va proceda cu zborurile în vizitele externe, dat fiind că România nu mai avea o aeronavă oficială, iar contractul multianual cu TAROM fusese reziliat, în 2013, de administrația Băsescu.
Dornic să arate intrarea într-o nouă eră a transparenței, stafful de comunicare al Președinției nu se limita atunci să răspundă doar tehnic la această întrebare, ci plusa cu un exemplu concret: primul decont de deplasare externă din mandatul președintelui Iohannis. „La data solicitării dumneavoastră, a fost executată cu o aeronavă specială aparţinând TAROM cursa pe ruta Bucureşti – Bruxelles – Bucureşti pentru care s-a încheiat un contract în perioada 15-16.01.2015 cu o valoare de 216.520,02 lei (echivalentul de atunci a 49.000 de euro, n. red.)”, detalia Departamentul de Comunicare al Cotrocenilor.
Articolul complet pe Recorder
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.