G4Media.ro

Zece state UE, printre care şi România, vor noi sancţiuni împotriva metalelor…

Sursă foto: Pixabay

Zece state UE, printre care şi România, vor noi sancţiuni împotriva metalelor provenite din Rusia

Zece state membre ale Uniunii Europene au propus noi sancţiuni asupra Rusiei, inclusiv asupra producţiei sale de metale, precum aluminiul, în ideea de a diminua şi mai mult veniturile Moscovei şi capacitatea sa de a-şi finanţa războiul din Ucraina, potrivit unei scrisori consultate de Reuters, transmite Agerpres.

În prezent, sunt peste 2.000 de indivizi sau entităţi vizate de sancţiunile adoptate de UE, dar pe această listă nu se regăsesc producători ruşi de metale, precum Rusal, sau metalele primare produse în Rusia.

Potrivit Reuters, printre semnatarii scrisorii, care a fost trimisă în urmă cu două săptămâni şi în care se propune interzicerea metalelor provenite din Rusia, se numără Polonia, care la 1 ianuarie 2025 va prelua preşedinţia UE de la Ungaria, ţară care a fost ostilă ideii, a dezvăluit o sursă din apropierea acestui dosar.

„În condiţiile în care metalele reprezintă cea mai importantă sursă de venituri pentru Rusia, pe lângă combustibilii fosili, trebuie să impunem interdicţii suplimentare la importul de metale”, se arată în scrisoarea susţinută şi de Danemarca, Cehia, Irlanda, Estonia, Letonia şi Lituania.

Suedia, Finlanda şi România sprijină şi ele propunerea.

Comisia Europeană ar urma să propună noul pachet de sancţiuni în a doua jumătate a lunii ianuarie, cu obiectivul de a-l adopta în februarie, la trei ani de la invazia rusă în Ucraina.

Majoritatea consumatorilor de metale din UE au găsit surse alternative de aprovizionare din alte ţări, cum ar fi cupru din Peru şi Serbia, dar UE importă încă cantităţi mari de aluminiu primar din Rusia.

Statele Unite şi Marea Britanie au interzis încă din acest an importul de metale produse în Rusia, însă UE a refuzat să le urmeze exemplul, din cauza rezistenţei unor state membre, inclusiv Franţa, însă aceasta nu se mai opune în prezent acestei idei, susţin sursele citate de Reuters.

„Nu avem nicio poziţie pe această temă, dar vom studia toate propunerile aflate pe masă”, a declarat un purtător de cuvânt al reprezentanţei Franţei la UE.

Până acum, UE a interzis doar produsele din aluminiu, inclusiv sârma, tuburile şi folia, care reprezintă mai puţin de 15% din importurile UE de aluminiu, un metal utilizat în industria transporturilor, a ambalajelor şi a construcţiilor.

„Toate deciziile privind sancţiunile sunt luate în unanimitate de statele membre în cadrul Consiliului. Nu facem comentarii cu privire la discuţiile care au loc în cadrul Consiliului şi nici nu speculăm cu privire la posibilele evoluţii”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

O a treia sursă consultată de Reuters a declarat că UE ar putea impune tarife punitive asupra metalelor ruseşti, ceea ce nu necesită aprobarea unanimă a statelor membre şi ar putea fi o alternativă la sancţiuni.

În plus, sancţiunile sau tarifele ar putea fi acum mai acceptabile, deoarece importurile UE de aluminiu primar din Rusia au scăzut. Datele furnizate de Trade Data Monitor (TDM) arată că, în primele nouă luni ale acestui an, UE a importat aproape 118.000 de tone de aluminiu primar din Rusia, adică aproximativ 6% din importurile totale de peste două milioane de tone ale blocului comunitar. Comparativ în primele nouă luni ale anului trecut, respectiv în primele nouă luni din 2022, ponderea importurilor din Rusia în importurile totale de aluminiu ale UE a fost de 11%, respectiv 20%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează