G4Media.ro

Zece țări europene au continuat să livreze echipament militar Rusiei, profitând de…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Zece țări europene au continuat să livreze echipament militar Rusiei, profitând de un vid juridic, în ciuda embargoului impus după anexarea Crimeii

Zece țări europene, în frunte cu Franța, au continuat să livreze echipamente militare Rusiei până în 2020, după embargoul privind vânzarea de arme decis de Uniunea Europeană (UE) în urma anexării peninsulei Crimeea, a dezvăluit luni media online Disclose, potrivit Le Monde.

Pe baza datelor Consiliului european însărcinat cu exportarea armelor convenționale (Coarm), analizate de Investigate Europe (IE), Mediapart afirmă că Franța, Germania, Italia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Slovacia și Spania au exportat echipamente militare către Rusia între 2015 și 2020. Aceste state au acordat peste o mie de autorizații de export de arme.

Pe primul loc – Franța, care a vândut echipamente militare Rusiei în valoare de 152 de milioane de euro, respectiv 44 % din exporturile europene. Pe lângă camere termice destinate echipării tancurilor rusești, sisteme de navigație și detectoare infraroșii pentru avioane de vânătoare și elicoptere de luptă, Mediapart arată că autoritățile franceze au avizat, printre altele, exportul de materiale de tipul „bombe, rachete, torpile, încărcătură de explozibil”. Pentru aceste arme, este vorba de un „flux rezidual, provenit din contracte anterioare […] și care s-a terminat în timp”, a argumentat ministerul francez al Apărării.

Germania este pe locul doi, cu 35 % din totalul exporturilor europene. Berlinul a autorizat în special trimiterea către Rusia de spărgătoare de gheață sau vehicule „cu protecție specială”.

Urmează Italia, ale cărei exporturi provin dintr-un contract al Iveco pentru vehicule terestre, produse de italieni în uzine din Rusia. Potrivit televiziunii italiene LA7, aceste vehicule au fost văzute în Ucraina după începutul războiului.

Aceste exporturi au fost posibile din cauza unui vid juridic european: embargoul nu a vizat contractele și acordurile negociate înainte de 1 august 2014. De asemenea, embargoul nu a interzis „furnizarea de piese de schimb și servicii necesare pentru întreținerea și siguranța” armelor convenționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Le dam afara din UE pe cele zece tradatoare :)!

    • Hai Franta..Germania, dar cu Slovacia si Cehia ce te faci? Astia sunt la Kiyv sa-si arate solidaritatea

    • Cat mai e rubla?

    • Stiti ce nu va dati seama, voi astia care va ridicati fustele in cap, ca ia uite cum i-au inarmat, ia uite cum le-au cumparat gazul, ia uite cum au facut afaceri cu ei?
      Nu va dati seama ca de acum inainte nu o sa-i mai inarmeze, nu o sa mai cumpere gaz de la ei, nu o sa mai faca afaceri cu ei. Si asta va roade, de fapt.
      De 100 de ani cominterniatii sovietici s-au insinuat peste tot in lume, mai ales in Europa. Ce a reusit Putin, fiind foarte inteligent, a fost sa faca praf toate aceste legaturi. Nici pe vremea lui Stalin lucrurile ndespre Rusia nu erau atat de clare pentru toata lumea cum sunt astazi.

  2. Sunt înmărmurit ca nu este si Ungaria!

    • Pai daca ei nu produc nimic? :)))
      Dar imi place mult de tot Germania, care, cica avea o regula interna ca nu exporta armament :))) Si Austria si Finlanda, cele care sunt „neutre”.

  3. Nu trebuie sa ne surprinda nimic la Uniunea Euro-Socialista. Este in ADN-ul Europei sa se apropie de mama Rusia. Tocmai Germania, care nu vroia sa vanda arme Ucrainei…hai ca incep sa apara scheletele din dulapuri cu ocazia asta.

    • Si e foarte bine, dupa ce ies scheletele, dulapurile raman curate. Ce a reusit Putin e fantastic:
      – UE se va decupla de Rusia si va avansa in directia federalizarii
      – alianta SUA-UE s-a refacut, dupa ce fusese serios afectata de Trump- cartita ruseasca
      – NATO a renascut, dupa ce Trump voia sa o desfiinteze
      Pentru Romania- siguranta va fi mai buna ca oricand, pentru ca importanta flancului estic a devenit vitala. Rolul nostru, ca avanpost al lumii civlizatate inn fata barbariei iliberale e mai important ca oricand.

    • lasa ca e ok ca SUA, Uk , Ue sa importe din venezuela, iran sau arabia saudita🤣

      jay tare frustrat e pe nemti, probabil i au taiat astia ajutorul social si l au pus la munca 😅

    • @ Draggy

      cica trump a zis sa faca o teava de gaz din sua catre germania si merkel n a vrut, ca i mai bun gazul de la rusi . dupa aia cica trump a zis ca Nato insemana de fapt SUA cand vine vorba de pistoale si rachete si ca SUA apara tot UE ul de rusi , dar cand sa fie recunoscatori UE astia cumpara gaz tot de la rusi

      Daca mi se pare logica aceasta insiruire de fapte documentate , inseamana ca sunt rusofil ? sau antioccidental ?

  4. Inca nu au inteles uniiiii, afacerea e afacere.Nui slaviti pe americani pt ca ei sunt experti in asta.Europa are nevoie de propria armata si asta pt ca sa poata contrabalansa sua.Momentan nato este sua di toti tre sa faca ce vor ei.Si apropo ati vazut inregistrarea cand biden a cerut bombardarea belgradului?Nu uitati ca familia biden a facut multe milioane in ucraina, normal ca e suparat nu mai poate mulge nimic.