Zece terenuri de fotbal pe minut: Atâta pădure au pierdut tropicele în 2023, dar mai puțin decât pe vremea fostelor regimuri din Brazilia și Columbia
Numărul de copaci pierduți în pădurile tropicale din Brazilia și Columbia a scăzut semnificativ anul trecut datorită acțiunilor politice, conform unei noi analize, relatate de BBC. Cercetătorii spun că noii lideri din cele două țări sud-americane au acordat prioritate mediului, iar pierderile de copaci din Amazonul brazilian au scăzut cu 39%.
Incendiile intense și de lungă durată care au avut loc în Canada au dus la pierderi de cinci ori mai mari de copaci în 2023 decât în anul precedent. Incendiile din zonele forestiere nordice au un impact uriaș asupra tabloului global al pierderilor de arbori, potrivit analiștilor de la laboratorul GLAD al Universității din Maryland și de la World Resources Institute (WRI), care publică date anuale privind tăierile de păduri. Pentru acești cercetători, defrișarea intenționată a pădurilor tropicale mature este cea mai importantă măsură atunci când vine vorba de schimbările climatice.
În 2023, la tropice s-au pierdut 3,7 milioane de hectare de pădure, echivalentul a 10 terenuri de fotbal pe minut, o ușoară scădere față de anul precedent. Aceste pierderi ar fi fost mult mai mari dacă nu ar fi fost Brazilia și Columbia. Potrivit acestei noi analize, acțiunile politice din cele două țări au avut un impact semnificativ asupra tăierii copacilor. Președintele Luiz Inacio Lula da Silva a venit la putere în Brazilia anul trecut, promițând să abordeze problema pierderilor de copaci și să pună capăt defrișărilor până în 2030.
Ca urmare, s-a înregistrat o scădere de 36% a pierderilor de păduri, în Brazilia, în 2023, comparativ cu 2022. „Cred că ceea ce vedem în Brazilia, de exemplu, este într-adevăr un caz de repunere în aplicare a legii care a fost desființată în timpul guvernului anterior”, a declarat Rod Taylor de la WRI. Având în vedere că Brazilia a fost responsabilă pentru 43% din totalul pierderilor de păduri tropicale în 2022, această reducere este semnificativă.
Columbia a înregistrat, de asemenea, un declin semnificativ, pierderile de păduri primare scăzând aproape la jumătate față de 2022. Observatorii spun că acțiunile președintelui Gustavo Petro Urrego au jucat un rol important în această scădere.
„Povestea defrișărilor din Columbia este complexă și profund împletită cu politica țării, ceea ce face ca scăderea istorică din 2023 să fie deosebit de puternică”, a declarat Alejandra Laina, de la WRI, Columbia.
Dar în alte părți, situația privind pierderea de arbori rămâne îngrijorătoare. Bolivia a înregistrat o pierdere record pentru al treilea an consecutiv, cu o creștere de 27% față de 2022. Aproximativ jumătate din această cifră a fost din cauza incendiilor, deoarece vremea caldă a făcut ca incendiile provocate de oameni să se extindă în păduri. Au existat, de asemenea, creșteri notabile în Laos și Nicaragua, în principal din cauza expansiunii agricole.
Indonezia a înregistrat, de asemenea, o creștere a pierderilor, dar rata rămâne la un nivel scăzut din punct de vedere istoric în comparație cu acum zece ani. Cercetătorii spun că imaginea de ansamblu este categoric mixtă și atrag atenția asupra faptului că lumea mai are la dispoziție doar șase ani pentru a respecta promisiunea de a stopa defrișările, făcută în 2021 la COP26 de la Glasgow.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank