Zeci de academicieni, cercetători și ONG-iști cer guvernului să găsească un alt sediu pentru Muzeul Holocaustului și să lase intact patrimoniul Muzeului Antipa
Zeci de personalităţi ale lumii academice şi societăţii civile semnează o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Culturii, Daniel Breaz, în care îşi exprimă sprijinul faţă de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în controversa creată de posibila alocare a unui spaţiu ce îi aparţine pentru construirea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România, transmite News.ro.
Printre semnatarii scrisorii se numără academicienii Octavian Popescu, Anca Sima și Marian Gomoiu, Adrian Stănică – director ai Institutului Naţional GeoEcoMar, precum și Orieta Hulea – director WWF România, potrivit Adevărul.
Semnatarii scrisorii spun că au luat act „cu surprindere de apariţia în spaţiul public a unor informaţii privind o posibilă înstrăinare a unei suprafeţe de 5.300 de metri pătraţi din parcul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ (MNINGA) în vederea realizării unei alte construcţii, respectiv a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România.
Considerăm că orice discuţie privind înstrăinarea unei părţi din parcul Muzeului „Antipa” este complet neavenită în contextul nevoii imperioase de extindere şi dezvoltare a Muzeului „Antipa”. Ne exprimăm, totodată, susţinerea deplină pentru poziţia exprimată deja de conducerea instituţiei potrivit căreia păstrarea intactă a suprafaţei de teren ce aparţine muzeului este de o importanţă majoră, fiind garantul existenţei şi dezvoltării Muzeului „Antipa” şi unica sa posibilitate de extindere.
Dezvoltarea patrimoniului şi diversificarea activităţilor muzeului din ultimii 100 de ani au amplificat nevoia de spatiu. Muzeul „Antipa” se confruntă cu o nevoie imperioasă de suplimentare a spaţiului de depozitare pentru colecţiile sale în continuă creştere, de un spaţiu adecvat pentru organizarea de expoziţii temporare de anvergură, dar şi de spaţii noi de expunere. Toată această dezvoltare nu poate fi susţinută în lipsa posibilităţii de extindere a Muzeului.
Considerăm că, în situaţia în care ar exista o soluţie pentru realizarea unei construcţii în curtea Muzeului „Antipa”, respectând restricţiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicată cu prioritate pentru extinderea Muzeului „Antipa”.
Susţinem pe deplin realizarea unui Muzeu de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România dar ne exprimăm încrederea că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Guvernul României vor găsi o modalitate de a oferi un spaţiu potrivit acestei noii instituţii culturale fără a pune în pericol integritatea Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, monument istoric de importanţă naţională.
Sursa foto: Muzeul Antipa
Citește tot articolul pe News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii