Zeci de asociaţii din domeniul protecţiei animalelor cer ANSVSA să exprime un punct de vedere cu privire la problema gestionării câinilor şi propun ca legea să prevadă sterilizare şi microcipare gratuite
Peste 40 de asociaţii care activează în domeniul protecţiei animalelor solicită Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) „să comunice o poziţie publică” cu privire la managementul câinilor fără stăpân. Reprezentanţii acestor ONG-uri propun modificarea legislaţiei, care să prevadă sterilizare şi microcipare gratuite şi propun, de asemenea „consiliere externă pentru implementarea celor mai bune soluţii”, dând exemplele Olandei şi Germaniei, relatează News.ro.
„Coaliţia formată din 50 de organizaţii şi specialişti cere ANSVSA, autoritatea finală responsabilă de managementul populaţiei de câini cu şi fără stăpân, să comunice o poziţie publică necesară în contextul celor două tragedii din ultima săptămână, în care au fost implicaţi oameni şi aparent, câini cu şi fără stăpân”, transmit organizaţiile neguvernamentale care militează pentru protecţia animalelor, fie la nivel naţional, fie la nivel local.
Solicitarea este făcută întrucât „ANSVSA este responsabilă pentru ambele categorii de câini”, iar instituţia deţine, conform reprezentanţilor ONG-urilor, „toate resursele şi autoritatea” pentru a gestiona această problemă.
Astfel, ONG-urile solicită ANSVSA să transmită public cum intenţionează instituţia pe termen scurt, mediu şi lung să contribuie la prevenirea unor noi situaţii în care oamenii să fie atacaţi de câini, dar şi care sunt concluziile metodei actuale de management al populaţiei canine, metodă implementată în ultimii 20 de ani.
„În cazul în care nu plănuiţi să folosim urgent metoda sterilizării masive gratuite şi a deţinerii responsabile, considerând soluţiile integrate propuse de cazări alternative, vă rugăm să argumentaţi această decizie”, transmit cele peste 40 de fundaţii oficialilor ANSVSA.
Acestea cer autorităţii publice să precizeze dacă plănuieşte implementarea unor campanii de comunicare de mesaje de interes naţional a legilor deja în vigoare, pe toate canalele fizice şi online, privind deţinerea responsabilă de câini, pentru a preveni înmulţirea, accidentele şi actele de cruzime, având în vedere situaţia curentă dar şi raportul RECS care arată că doar 15% dintre câinii înregistraţi sunt sterilizaţi.
„Câinii sunt o resursă pentru societate, care trebuie integrată în terapie, serviciu, suport emoţional şi alte tipuri de activităţi care cresc calitatea vieţii oamenilor şi animalelor. Ne arătăm susţinerea pentru schimbările pozitive din cadrul ASPA din ultimii ani, când aceasta a intrat în legalitate, a contribuit semnificativ în problemele comunităţii şi a început să-şi desfăşoare activitatea într-un mod etic şi aliniat cu legislaţia în vigoare şi standarde în domeniu. Capacităţile adăposturilor nu trebuie crescute într-o tară europeană care doreşte să rezolve problema pe termen lung, trebuie crescută capacitatea de înţelegere a problemei de fond şi intervenţia integrată. În Capitală sunt suficiente adăposturi şi prinzători, dat fiind faptul că problema câinilor fără stăpân este exclusiv prezentă în zonele de periferie şi necesită abordare strategică. Considerăm că tragedia este o responsabilitate comună a întregului sistem. Cel mai important este acum să prevenim viitoare accidente la nivel naţional, nu doar local, printr-un mod de management al câinilor integrat, uman şi responsabil”, se arată în documentul adresat ANSVSA şi semnat de cele peste 40 de asociaţii.
Reprezentanţii acestora sunt de părere că legile gestionării câinilor trebuie modificate cât mai urgent în sensul în care acestea să prevadă sterilizare şi microcipare gratuite, iar legile deţinerii de câini trebuie aplicate în toată ţara „în permanenţă, în paralel cu educaţia deţinătorilor”.
„Vă propunem de asemenea să apelăm la consiliere externă de la specialişti din cadrul grupurilor oficiale la nivel european Intergroup şi Eurogroup for Animals, precum şi la specialişti din Olanda, prima ţară din Europa care a rezolvat problema câinilor, şi Germania, o ţară care a contribuit mult la reducerea problemei câinilor fără stăpân din România. (…) Calitatea vieţii oamenilor şi bunăstarea animală sunt strâns legate, avem toate resursele să ajungem aici şi acelaşi obiectiv comun, sa coexistăm civilizat. Permiteţi-ne să ne ocupăm de problemele adevărate din protecţia animalelor, precum cruzimea cu ecou profund în societate sau comerţul ilegal care mutilează generaţii întregi de câini”, mai scriu reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii