G4Media.ro

Zeci de asociaţii din domeniul protecţiei animalelor cer ANSVSA să exprime un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Zeci de asociaţii din domeniul protecţiei animalelor cer ANSVSA să exprime un punct de vedere cu privire la problema gestionării câinilor şi propun ca legea să prevadă sterilizare şi microcipare gratuite

Peste 40 de asociaţii care activează în domeniul protecţiei animalelor solicită Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) „să comunice o poziţie publică” cu privire la managementul câinilor fără stăpân. Reprezentanţii acestor ONG-uri propun modificarea legislaţiei, care să prevadă sterilizare şi microcipare gratuite şi propun, de asemenea „consiliere externă pentru implementarea celor mai bune soluţii”, dând exemplele Olandei şi Germaniei, relatează News.ro.

„Coaliţia formată din 50 de organizaţii şi specialişti cere ANSVSA, autoritatea finală responsabilă de managementul populaţiei de câini cu şi fără stăpân, să comunice o poziţie publică necesară în contextul celor două tragedii din ultima săptămână, în care au fost implicaţi oameni şi aparent, câini cu şi fără stăpân”, transmit organizaţiile neguvernamentale care militează pentru protecţia animalelor, fie la nivel naţional, fie la nivel local.

Solicitarea este făcută întrucât „ANSVSA este responsabilă pentru ambele categorii de câini”, iar instituţia deţine, conform reprezentanţilor ONG-urilor, „toate resursele şi autoritatea” pentru a gestiona această problemă.

Astfel, ONG-urile solicită ANSVSA să transmită public cum intenţionează instituţia pe termen scurt, mediu şi lung să contribuie la prevenirea unor noi situaţii în care oamenii să fie atacaţi de câini, dar şi care sunt concluziile metodei actuale de management al populaţiei canine, metodă implementată în ultimii 20 de ani.

„În cazul în care nu plănuiţi să folosim urgent metoda sterilizării masive gratuite şi a deţinerii responsabile, considerând soluţiile integrate propuse de cazări alternative, vă rugăm să argumentaţi această decizie”, transmit cele peste 40 de fundaţii oficialilor ANSVSA.

Acestea cer autorităţii publice să precizeze dacă plănuieşte implementarea unor campanii de comunicare de mesaje de interes naţional a legilor deja în vigoare, pe toate canalele fizice şi online, privind deţinerea responsabilă de câini, pentru a preveni înmulţirea, accidentele şi actele de cruzime, având în vedere situaţia curentă dar şi raportul RECS care arată că doar 15% dintre câinii înregistraţi sunt sterilizaţi.

Câinii sunt o resursă pentru societate, care trebuie integrată în terapie, serviciu, suport emoţional şi alte tipuri de activităţi care cresc calitatea vieţii oamenilor şi animalelor. Ne arătăm susţinerea pentru schimbările pozitive din cadrul ASPA din ultimii ani, când aceasta a intrat în legalitate, a contribuit semnificativ în problemele comunităţii şi a început să-şi desfăşoare activitatea într-un mod etic şi aliniat cu legislaţia în vigoare şi standarde în domeniu. Capacităţile adăposturilor nu trebuie crescute într-o tară europeană care doreşte să rezolve problema pe termen lung, trebuie crescută capacitatea de înţelegere a problemei de fond şi intervenţia integrată. În Capitală sunt suficiente adăposturi şi prinzători, dat fiind faptul că problema câinilor fără stăpân este exclusiv prezentă în zonele de periferie şi necesită abordare strategică. Considerăm că tragedia este o responsabilitate comună a întregului sistem. Cel mai important este acum să prevenim viitoare accidente la nivel naţional, nu doar local, printr-un mod de management al câinilor integrat, uman şi responsabil”, se arată în documentul adresat ANSVSA şi semnat de cele peste 40 de asociaţii.

Reprezentanţii acestora sunt de părere că legile gestionării câinilor trebuie modificate cât mai urgent în sensul în care acestea să prevadă sterilizare şi microcipare gratuite, iar legile deţinerii de câini trebuie aplicate în toată ţara „în permanenţă, în paralel cu educaţia deţinătorilor”.

„Vă propunem de asemenea să apelăm la consiliere externă de la specialişti din cadrul grupurilor oficiale la nivel european Intergroup şi Eurogroup for Animals, precum şi la specialişti din Olanda, prima ţară din Europa care a rezolvat problema câinilor, şi Germania, o ţară care a contribuit mult la reducerea problemei câinilor fără stăpân din România. (…) Calitatea vieţii oamenilor şi bunăstarea animală sunt strâns legate, avem toate resursele să ajungem aici şi acelaşi obiectiv comun, sa coexistăm civilizat. Permiteţi-ne să ne ocupăm de problemele adevărate din protecţia animalelor, precum cruzimea cu ecou profund în societate sau comerţul ilegal care mutilează generaţii întregi de câini”, mai scriu reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. ONG-urile astea de protecție a javrelor sunt ca un cancer social

    • Din banii mei nu vreau sa fie tinuti caini! Sunt animale ucigase, nu resursa „pentru societate”, auzi la ei! „Resurse” pentru iubitorii de bani adusi de javre.

    • Căutați pe net lista ong-urilor „iubitoare” de câini și sunați. Niciun număr nu este activ. Toate au fost făcute pentru a accesa bbani în mod fraudulos.

  2. 14 zile la adoptie – ca tot sunt „zeci de asociatii” si pe urma gata!

  3. Și ANSVSA să ceară acestor ONG-uri ocupate cu protejarea animalelor să le ia și să le protejeze.

  4. Noi suntem rupti in fund si omorati pe strada de caini – sau poate oamenii au fost de vina ca s-au uitat urat la cainii fara stapan – si vrem sa facem abordari „strategice” ca in Germania si Olanda. Pai cati caini comunitari au acestia fata de cati avem noi? Ce resurse au ei si ce resurse avem noi? Ce resursa sunt pentru societate aceste animale fara stapani si pe care nu le doreste nimeni pana la urma? Ca oamenii iresponsabili cu mentalitati de Evul Mediu ne-au adus in aceasta situatie este foarte adevarat, si bineinteles ca si aici trebuie lucrat cu controale, amenzi, etc., dar nici sa intretii mii de caini fara stapan nu cred ca este deasemenea o solutie.

  5. Nu avem bani de salarii si pensii actualizate,de investitii,de platit datoriile si bagam cipuri si mancare in javre,platim alte javre degeaba!asta ca suntem dusi cu capul!!!

  6. Problema cu cainii comunitari nu va disparea atat timp cat sterilizarile nu se vor face si la sate si comune. Acolo e „sursa” de unde constant apar caini fara stapan. Amendati la sange cei care au caini si nu ii sterilizeaza !

    • Radu mamiii, problema este ca la tara sunt debarcați toți câinii din adăposturile de la oraș, de către ong-urile care cred ca astfel ii salvează. Asa s-au format haitele de câini de la marginea orașelor. Poate știai ca.la tara câinii oamenilor stau în lanț, nu cutreiera satele teleleu. În alta ordine de idei, sa știi ca și câinele castrat musca.

  7. Sterilizații nu mușcă ? Nu mai bine eutanasiați ? Și un singur câne pentru familiile care vor să aibă câini, nu mai mulți. Și aceia sterilizați și microcipați. Iar dacă-i lasă pe stradă, amenda de 10-15.000 de lei și câinele eutanasiat. Numai legea foarte aspră îi educă pe români.

  8. Să fie sterilizat din taxele și impozitele mele maidanezul care mă mușcă pe stradă ?
    Să plătească aceste ONG-uri penibile care primesc o căruță de bani de la stat !

  9. G4Media, „merci” ca nu mi-ati publicat comentariul civilizat de dimineata, in schimb publicati toate mizeriile instigatoare si complet lipsite de logica…
    Cine este nefericit ca din taxele lui s-ar steriliza si microcipa caini inseamna ca, in momentul de fata, este super incantat ca din taxele lui se tortureaza si ucid caini, respectiv se imbogatesc o multime de hingheri privati.
    Tipic romanesc sa „gandim” in halul asta si sa vrem „solutii” demne de traiul in grota…

    • Nu, tipic romanesc este sa mori pe strada omorat de caini si sa se faseasca unul/una ca dvs. care sa ridice „dreptul” animalului deasupra a orice!

  10. Trebuie eutanasiați toți câinii vagabonzi si cei din ong – uri care îi protejează să fie sterilizați să nu se mai înmulțească, ca sunt dăunători pentru societate si pentru bugetul țării.

  11. Aceste asociații tocătoare de dani trebuie verificate la singe căutate la finanțare ei sunt principali vinovați . DA ciiini hoinari sunt o resursă pt.ei atît timp cît primesc bani pt ciini. Amintitiva de cazul chinezului ucis de un ciine scos din adăpost de un activist aceea individa trebuia condamnată pt omor din culpa . Credeți că o să se facă ceva ?NIMIC ABSOLUT NIMIC . Șifonam bani prin asociații în buzunare la hoții ăștia.

  12. De ce mi ați șters comentariul? Minierii morți din Oltenia nu sunt la fel de importanți ?