G4Media.ro

Zeci de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară, la…

sursa foto: Genesis College

Zeci de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară, la un concurs judeţean de recitare din Eminescu / ”Copiilor le place Eminescu, pentru că e cel mai accesibil dintre poeţii pe care îi studiem la şcoală”

Zeci de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita au participat la un tradiţional concurs de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, evenimentul desfăşurându-se în premieră în mediul online, informează Agerpres.

Concursul, ajuns la ediţia a XVI-a, s-a desfăşurat până acum doar în municipiul Miercurea Ciuc sau zona Ciuc, la iniţiativa profesoarei de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc. În acest an, în premieră, acesta a fost extins în întregul judeţ şi la el au participat elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară din toate zonele, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

Potrivit profesoarei Bors Kinga, concursul s-a desfăşurat, mai întâi, în şcoli, apoi elevii clasaţi pe primele locuri au participat la faza judeţeană, ei trimiţând scurte înregistrări video în care recită versuri memorate din opera lui Eminescu.

„Unul dintre avantajele concursului a fost că elevii s-au putut corecta, înregistrările fiind făcute acasă, iar părinţii şi-au văzut copiii recitând. Copiilor le place Eminescu, pentru că e cel mai accesibil – atât ca teme, cât şi ca limbaj – dintre poeţii pe care îi studiem la şcoală”, a arătat Bors Kinga.

Membrii juriului, format cu precădere din profesori de limba română de la liceele din judeţ, au avut de punctat mai multe criterii, şi anume, fidelitatea faţă de text, originalitatea interpretării, dicţia şi intonaţia şi expresivitatea.

Printre poeziile prezentate de cei 30 de elevi din clasele V-VIII, participanţi la faza judeţeană, s-au numărat „Criticilor mei”, „O, rămâi”, „Somnoroase păsărele”, „La Steaua”, „Copii eram noi amândoi” sau „Lacul”.

Profesoara Császár Tünde, de la Şcoala Generală ”Nagy Imre” din Miercurea Ciuc, a declarat pentru Agerpres că, deşi promovarea operei eminesciene s-a desfăşurat în acest an în mediul online, a avut un mare succes în rândul elevilor.

„Poeziile au fost alese de cadrele didactice pregătitoare sau de către elevi iubitori de poezie, cărora Concursul de recitare „Mihai Eminescu” le-a oferit o şansă de afirmare prin bucuria lecturii de poezie. Participanţilor li s-a părut atractivă şi interesantă provocarea să realizeze o înregistrare video cu recitarea poeziei memorate şi trimiterea acesteia online către şcoala organizatoare”, a arătat Császár Tünde.

Iniţiativa de extindere a concursului la nivel judeţean i-a aparţinut inspectoarei de limba şi literatura română Manuela-Nicoleta Stângă, care consideră că începi să iubeşti limba română chiar şi doar ascultând versurile lui Eminescu, fiind convinsă că printre elevii participanţi se numără un viitor poet, actor sau profesor de limbă română.

„Eminescu este un bun naţional, transmis ca moştenire din generaţie în generaţie. Iniţiativa doamnei profesoare Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” se înscrie pe aceeaşi linie a moştenirii spirituale. Este un concurs adresat copiilor de la şcolile cu predare în limba maghiară, din dorinţa de a le mângâia sufletele cu versurile eminesciene. Credinţa mea este că începi să iubeşti limba română chiar şi doar ascultându-l pe cel al cărui nume simbolizează cultura naţională. Tocmai această dragoste este ceea ce profesorul de limba şi literatura română lasă moştenire elevilor săi. Printre aceşti copii se află următorul poet, următorul actor, următorul profesor de limba şi literatura română sau următorul suflet alinat de muzica lui Eminescu”, a declarat Manuela-Nicoleta Stângă.

Festivitatea de premiere a concursului a avut loc vineri, în mediul online şi la ea au participat atât elevii câştigători, cât şi profesorii îndrumători, membrii juriului şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Reprezentantul juriului, profesorul de limba română Szabó Zsolt, de la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni, a apreciat efortul organizatorilor, al elevilor şi profesorilor şi a ţinut să precizeze că punctajele primite de participanţi sunt doar nişte cifre, întrucât câştigători sunt toţi cei implicaţi în proiect.

El a adăugat că acest concurs este un exemplu de bună practică pentru profesorii de limba română de liceu şi a dezvăluit că anul viitor doreşte să organizeze o întrecere similară şi la nivel liceal.

sursa foto: Genesis College

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Volt egyszer, mint a mesében,
    Mint nem vala még soha,
    Császári család körében,
    Egy csodaszép leányka.

  2. Kelemen Hunor, pe atunci ministrul Culturii: „Astazi, 15 ianuarie 2011, sarbatorim pentru prima oara Ziua Culturii Nationale. Legea prin care s-a instituit aceasta sarbatoare a oficializat, de fapt, o realitate: pentru toti romanii, aniversarea nasterii lui Mihai Eminescu era, demult, piatra alba care marca, in calendar, reverenta in fata a ceea ce este bun, frumos si nobil.”

  3. Gratulálok, gyerekek és tanárok!
    (Am tradus cu google translate)

  4. Pentru mine gestul e extraordinar, asa incepi sa-ti iubesti tara , iubindu-ti in primul rand limba….si cand te gandesti ca la noi erau voci care doreau scoaterea lui Eminescu din programa de gimnaziu.
    Bravo elevilor, profesorilor si inspectoratului!

  5. Foarte frumoasa și utilă inițiativă pentru elevi. Să-i apropii de lumea universala lecturii și a poeziei.