G4Media.ro

UPDATE Zeci de magistrați și grefieri cer în instanță majorarea salariilor cu…

Sursa foto: Pixabay

UPDATE Zeci de magistrați și grefieri cer în instanță majorarea salariilor cu 25 %, recalcularea sporurilor şi banii retroactiv de la 1 ianuarie 2018 / Solicitarea vine după ce anul trecut personalul din justiţie şi-a majorat salariile cu alte 25%

UPDATE ora 16:40: Nu doar grefieri, ci şi zeci de magistraţi şi foşti magistraţi solicită în instanţă majorarea salariilor cu 25 %, recalcularea sporurilor şi acordarea restanţelor salariale de la 1 ianuarie 2018, potrivit portalului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. 

Astfel, într-o sesizare a Tribunalului Bucureşti, se arată că mai mulţi procurori solicită majorările salariale. „Tribunalul constată îndeplinite condiţiile art.2 din OUG nr. 62/2024 şi va dispune sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a pronunţa o hotărâre prin care să dea o rezolvare de principiu asupra chestiunii de drept privind calcularea drepturilor salariale ale reclamanţilor (procurori) prin raportare la VRS 605,225 lei neplafonată majorată cu 25 % şi calcularea sporurilor de 45 % prin raportare la indemnizaţia de încadrare astfel determinată”, se arată în sesizarea Tribunalului Capitalei.

Într-un alt caz, tot Tribunalul Bucureşti a sesizat ÎCCJ cu privire la cererea similară a unor grefieri.

Şi într-un alt dosar, Tribunalul Bucureşti arată că„reclamanţii sunt magistraţi/foşti magistraţi, iar începând cu 01.01.2018 drepturile salariale ale acestora s-au raportat la un indice de valoare sectorială de 484 (lei – n.r.), care s-a majorat cu 25 %, rezultând astfel un indice de valoare sectorială de 605,225 (lei – n.r.), potrivit art. 38 alin. 3 lit, a din Legea nr. 153/2017, iar prin hotărâri judecătoreşti /ordine administrative a fost recunoscut un indice de valoare sectorială de 605.225, începând cu aceeaşi dată, respectiv 01.01.2018, care majorat cu 25 % ar rezulta un indice de referinţă de 756,53 (lei – n.r.)”

ARTICOLUL INIŢIAL:

71 de grefieri au dat în judecată Tribunalul Prahova, Curtea de Apel Ploieşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi solicită la Tribunalul Vâlcea majorarea salariilor cu 25 %, potrivit portalului Tribunalului Vâlcea. Grefierii cer banii retroactiv de la 1 ianuarie 2018.

Tribunalul Vâlcea a sesizat Înalta Curte – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu următoarea întrebare:

“Dacă, în cadrul familiei ocupaţionale justiţie, indemnizaţiile de încadrare calculate prin valorificarea VRS 605,225 lei, obţinută în baza unor hotărâri judecătoreşti /acte administrative, se majorează începând cu 01.01.2018 cu procentul de 25%, conform art. 38 alin. (3) din Legea nr. 153/2017, fără plafonarea prevăzută de art. 38 alin. (6) din aceeaşi lege”.

Vezi sesizarea Tribunalului Vâlcea în întregime aici.

Instanţa Supremă a acordat termen pe 16 septembrie 2024. Vezi aici la punctul 2. 

Solicitările de majorări salariale prin creşterea VRS (valoarea de referinţă sectorială, un indice prin care se calculează salariile magistraţilor şi personalului auxiliar din justiţie) cu 25 % la 756 de lei vin după ce anul trecut personalul din justiţie a obţinut majorarea VRS de la 484 lei la 605 lei.

Decizia în procesul deschis de grefieri ar putea avea impact şi asupra veniturilor magistraţilor care şi-ar putea majora şi ei salariile cu încă 25 %.

Context. În decembrie 2023, guvernul a aprobat virarea a 1,15 miliarde de lei (peste 200.000 de milioane de euro) din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru plata salariilor restante din Justiție, adică a majorărilor obținute în instanță de magistrați și alți angajați din sistem, precum și de salariații din Ministerul Justiției.

Pe 21 iunie 2024, Guvernul Ciolacu a mai acordat alte aproape 120 de milioane de euro pentru restanţele salariale ale magistraţilor şi personalului auxiliar din justiţie. 

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a solicitat însă 3,7 miliarde de lei (peste 700 de milioane de euro) din Fondul de Rezervă, pentru plata drepturilor salariale restante ale magistraților obținute în instanțe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Păi și-au făcut datoria față de politicienii de la putere, nu? Clar că merită pensii speciale și salarii majorate la marile realizări din epoca KWJ (zeci de corupți scăpați prin tot felul de metode). Bravo PSD, bravo PNL, bravo UDMR, bravo Klaus Iohannis.

  2. Grefieri?
    Rog sa consultati si la tribunalul ialomita, calarasi si muulte alte judete. Soferii au in drepturi restante sute de meleoane
    #Ciolaniada
    #PsdPnl50%
    #RomaniaNormala

  3. Dați-le 100% să termine odată cu cerșitul!

    • Nu au nevoie să li se dea, își iau singuri. Ei intentează acțiunea, ei judecă. Președinta înaltei curți de injustiție e ordonator de credite. Guvernul doar scoate sute de milioane pentru plăți suplimentare. Fondul de urgența, ăla de situații de catastrofa, serveste la plata salariilor imbuibatilor.

    • Dați-le, în sensul de asigurați fondurile!

  4. Daca tot nu au de lucru prin tribunal si se bat de musca…mai fac cate o hartie sa si ceara drepturile, mai le da si la colegi sa dea cu batu’ in dreptul „pagubitilor” contra statu’…vorbea aia ziua trece leafa mere’

  5. Tare buna idee. O sa cer si eu dublarea salariului dar sa mi dea retroactiv toti banii de cand m-am angajat

  6. Fără număr pentru iegurile corup.te

  7. o sa le dea la SPECIALI , ca „merita” , uite cati infractori reusesc sa elibereze … poate ar trebui sa-si ia cresterile de salarii de la infractorii pe care ii elibereaza

  8. Sunt in eroare.
    Sa verifice mai atent, cred ca din 1 9 1 8 trebiue recalculat !
    …apoi ar trebui sa ne intoarcem si noi, pe la 1907 …
    Cine-mparte, parte-și face . Astai justitia, O MA

    • …MARE MIZERIE !

  9. Societatea urmareste acest teatru al absurdului in care oamenii din serviciul public, justitie in special, isi dau drepturi salariale si tot adauga si tot adauga si … tot adauga si …. tot adauga. Vorbim evident de aceiasi care ies si la pensie cu pensii ‘speciale’ de tineri… aceiasi concetateni, dar parca mai speciali decat fiecare dintre noi.

    Oamenii se frustreaza, isi fac bagajele, vand pe aici ce mai au si pleaca in alte tari sa-si cladeasca o viata mai buna.

    Si acolo sunt mizerii, dar trece un timp pana le descoperi si parca alea nu sunt la fel de frustrante ca alea din tara ta.
    Parca afara mai e un strop in plus de echitate sociala, parca meritocratia nu este doar un principiu teoretic ci se si aplica, parca la nivel de lideri nu se manifesta aceasta contraselectie bolnava ca la noi si parca nu toata pleava ajunge la butoane ca la noi, parca nu toti mediocri se urca cu picioarele pe viata ta, zi de zi si an de an.

    • Foarte corect. As adauga ca romanii ar trebui sa descopere si emigrarea fiscala (ca sa-i zic cumva).
      Adica: nu te poti cara din tara din mai multe motive, nu conteaza care; foarte bine, dar macar nu le mai da bani astora, bai, nene!
      Muta firma in alta tara, pune mana de la mana cu niste amici si deschideti conturi offshore samd, exista o gramada de solutii (mai tragi si tu cu ochiul la altii, mai vorbesti cu cineva etc). Desigur, ma refer la oamenii care au o afacere a lor…
      Nu stiu daca uslamu’ o sa se sufoce sau nu fara banii tai (ca astia sunt in stare sa imprumute pana plesnesc), dar macar iti raman tie banii tai. Iar ei sa ramana sa se premieze, sa se valideze si sa se plateasca intre ei. Si sa le faca mancare, case, sanatate, invatamant firmele serviciilor, de care nu mai ai loc sa deschizi nici macar un chiosc de inghetata…
      In fine, daca esti antreprenor in Romania, ai grija de banii tai, nu mai lasa lacustele astea sa praduiasca tot!

  10. Căpușele astea nu se mai satură ? Unde ești Doamna cu coasa ? N-ai vreo epidemie pentru căpușele astea ?