G4Media.ro

Zeci de lilieci au fost găsiți agățați de un aragaz, în Iași…

Sursa foto: bio-romania.org/

Zeci de lilieci au fost găsiți agățați de un aragaz, în Iași / Liliecii cresc într-un complex imobiliar din cauza felului în care au fost construite locuințele

Într-un cartier rezidențial din Iași, problema liliecilor persistă de aproximativ 5-6 ani, anul trecut, în luna decembrie, au fost semnalate două incidente similare în același bloc, iar acum 20 de lilieci au fost găsiți agățați de partea din spate a unui aragaz, anunță Ziarul de Iași.

Problema este amplificată de modul în care sunt construite blocurile: acestea sunt realizate din BCA, însă pereții interiori nu sunt tencuiți, fiind acoperiți doar cu rigips, iar exteriorul este placat cu polistiren. Această structură creează spații între exterior și interior, iar liliecii găsesc adesea puncte de acces, inclusiv prin canalele de aerisire.

„Un grup de colegi de la Facultatea de Biologie a intervenit și a reușit să extragă aproximativ 20 de lilieci dintr-un apartament. Aceștia au pătruns în interior prin spațiile rămase deschise, cum ar fi zona din jurul conductei de gaz, unde cei care au realizat lucrările au lăsat o gaură considerabilă. Liliecii au intrat pe acolo, s-au strecurat între BCA și rigips și, în căutarea unei surse de căldură, au ajuns în spatele aragazului, unde s-au agățat și s-au adăpostit”, a explicat Viorel Pocora, membru al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.

Biologul a menționat că, în același bloc, la aproximativ o săptămână distanță, a avut loc un alt incident. De această dată, o doamnă care locuia cu chirie la parter s-a trezit cu trei lilieci în casă, aceștia pătrunzând în interior în același mod.

„Am investigat locul pe unde intrau liliecii, l-am identificat și i-am explicat doamnei ce trebuie să repare. I-am detaliat care sunt problemele, însă, dacă administrația nu intervine, noi nu putem face mai mult”, a precizat biologul.

Într-un alt apartament de la etajul 8 situația liliecilor persistă de aproximativ doi ani.

Biologul menționează că, în această perioadă rece, liliecii rămân adesea în hibernare pentru câteva zile, iar activitatea lor este destul de redusă. Doar în cazurile în care au intrat deja în interior există o problemă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.