Zeci de lingouri de aur, 800 de parfumuri, doi saci cu bijuterii și sume de bani în diferite monede, găsite de DIICOT în 41 de percheziții într-un dosar de contrabandă cu țigări
Peste 40 de lingouri de aur şi argint şi aproximativ 250 de monede au fost confiscate de procurori în urma a 41 de percheziţii efectuate într-un dosar privind destructurarea unui grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor, a informat, joi, DIICOT.
Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, în urma celor 41 de percheziţii domiciliare efectuate miercuri, în municipiul Bucureşti şi pe raza judeţelor Bistriţa Năsăud, Neamţ, Dolj, Ilfov şi Giurgiu, au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării sumele de 104.530 euro, 273.274 lei, 18.284USD, 300 lire turcesti, 109.167 lire sterline, 1.865 lire scoţiene, 10.000 forinţi, 820 franci elveţieni, 1.850 dolari australieni, 300 dolari canadieni, 87.900 coroane norvegiene, 480 coroane suedeze, 4.650 coroane daneze, 5.000 coroane cehia, 200 grivna şi 50.000 ruble belarus, 46 de lingouri de aur şi argint, 2 saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 monede, 2 staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, 2.800 de ţigarete, portofele, brăţări şi curele contrafăcute, diverse sisteme informatice şi medii de stocare.
De asemenea, arată sursa citată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de şase şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte nouă.
În cursul zilei de joi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de cele şase persoane reţinute în cadrul acestui dosar.
Procurorii au reţinut în cauză că din anul 2021 şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi atât din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale.
„Spălarea banilor s-a realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane. Angajaţii acestor firme preluau sumele de bani, le disimulau în bagaje sau locaşuri speciale amenajate ale vehiculelor, le transportau în România, de unde erau ridicate de către reprezentanţi ai grupărilor care au comis infracţiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi, din Bucureşti sau din staţii intermediare”, se precizează în comunicat.
Sumele de bani obţinute, spun anchetatorii, ar fi fost parţial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor şi parţial transportate în spaţiul extracomunitar, prin intermediul unei firme de transport persoane, precum şi cu autoturisme.
„Firmele de transport au perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi, iar pentru a evita controlul autorităţilor statelor tranzitate, banii erau ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule. Cu aceleaşi mijloace de transport s-au realizat în mod organizat activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană”, menţionează procurorii.
Astfel, arată DIICOT, într-un autocar au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi ce conţineau 475 bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii