G4Media.ro

Zeci de mii de australieni fug din calea incendiilor. Blocaje și cozi…

Zeci de mii de australieni fug din calea incendiilor. Blocaje și cozi de mașini în mai multe orașe unde populația este evacuată

Zeci de mii de turişti s-au grăbit să părăsească oraşele populare de pe litoralul Australiei miercuri, fugind din calea focului ce se răspândeşte cu repeziciune, în timp ce nave militare şi elicopterele au planificate misiuni de salvare a altor mii de persoane captive ale flăcărilor, transmite joi Reuters, citată de Agerpres.ro.

În afara supermarketurilor şi a benzinăriilor din apropierea zonelor ce prezintă un grad ridicat de pericol s-au format cozi lungi, atât locuitorii cât şi turiştii dorind să se aprovizioneze pentru a se refugia în adăposturi subterane sau pentru a fugi. Multe magazine şi benzinării erau deja golite.

Principalele drumuri au fost închise din cauza riscurilor de incendiu, lăsând şoferilor doar câteva rute de scăpare, ceea ce a provocat mari blocaje în trafic.

Peste 50.000 de oameni au rămas fără curent electric şi unele oraşe nu au avut acces la apa potabilă, după ce incendiile catastrofale s-au răspândit în regiune pe 31 decembrie, însângerând cerul şi distrugând oraşe.

Autorităţile au cerut părăsirea în masă a mai multor oraşe de pe coasta de sud-est a Australiei, o zonă extrem de populară în actualul sezon al vacanţei de vară, avertizând că prognoza pentru sfârşitul săptămânii prevede continuarea incendiilor.

Incendii uriaşe mistuiesc de săptămâni întregi Australia, noi focare apărând aproape zilnic din cauza temperaturii ridicate şi a vântului, după o perioadă de trei ani de secetă.

Alimentate de temperaturi înalte şi de vânturi puternice, peste 200 de incendii se înregistrează în prezent în statele New South Wales şi Victoria din sud-estul Australiei, ameninţând să afecteze mai multe oraşe.

Începând de luni, şapte persoane şi-au pierdut viaţa în statul New South Wales, inclusiv un pompier voluntar, iar o persoană este, în continuare, dată dispărută.

Numărul deceselor înregistrat în New South Wales de la începutul incendiilor a crescut la 15.

De asemenea, în această săptămână o persoană şi-a pierdut viaţa din cauza flăcărilor în statul Victoria.

Cinci elicoptere militare şi doua nave se îndreaptă spre coasta de sud pentru a veni în sprijinul pompierilor, aducând provizii precum apa şi motorină, dar şi pentru a evacua persoane, a anunţat Forţa de apărare australiană.

O navă se îndreaptă spre oraşul de coasta Mallacoota din statul Victoria, unde în jur de 4.000 de oameni sunt blocaţi pe plajă din ajunul Anului Nou, de unde au urmărit cum o mare parte a oraşului a fost distrusă.

Echipa de salvare a marinei include 1.6 tone de apă şi paramedici.

Sâmbătă, temperaturile sunt prognozate să depăşească 40 de grade Celsius de-a lungul coastei de sud, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare.

Incendiile din acest sezon au distrus deja aproape 1.300 de case în această regiune, 381 de locuinţe de pe coasta de sud fiind mistuite numai în această săptămână.

Producerea de incendii în Australia este normală vara, dar cele de acum sunt printre cele mai grave din istoria înregistrării acestora, punând presiune asupra politicilor privind schimbările climatice ale premierului conservator Scott Morrison.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pamflet
    Australienii astia fac numai rau acelui continent. Ar trebui o lege internationala care sa oblige toti colonistii sa pataseasca insula, sa ramana numaii bastinasii iar tehnologia de orice fel sa fie interzisa pe continent. Australia sa fie transformata intr-un mare parc natural la fel ca antarctica. Coloniistii sa fie trimisi in tara din care provin, daca li se cunoaste originea iar cei carora nu li se cunoaste, sa fie evacuati in anglia, fiind cunoscut faptul ca australia a fost inchisoare englezeasca unde erau deportati infractorii englezi
    -Deasemenea pentru reducerea poluarii ce duce la incalzirea globala, sa fie interzise toate yahturile cu motor de orice fel.
    -Am auzit la tv ca romanii arunca foarte multa mancare, iar din cercetarile mele am constatat ca cea mai multa mancare o arunca restaurantele, hotelurile si pensiunile. Astfel, propun ecologistilor, sa prouna o lege care sa interzica consumul alimentar, mesele si mesele festive la pensiuni, hoteluri si restaurante, deoarece se produce o foarte mare risipa alimentare.
    – Deasemenea o statiune de schi din italia a realizat un prim pas in lupta impotriva poluarii cu plastic si a incalzirii globale si anume au realizat prima statiune de schi unde plasticul este interzis. Propun ecologistilor, daca chiar ii intereseaza mediul, sa propuna o lege prin care sa se interzica toate obiectele si echipamentele din plastic in toate statiunile se schi din romania si sa militeze pentru acelasi lucru pe plan mondial. Apoi sa se interzica obiectele si echipamentele din plasti la toate colpetitiile sportive gen olimpiade, campionate nationale si mondiale. Deasemenea sa fie obligatoriu sa se calculeze amprenta de carbon la fiecarw competitie sportiva la fiecare cross si la fiecare meci de fotbal, urmand a se lua masuri pentru reducerea amprentei de carbon la competitiile sportive si la concertele muzicale. Tot pentru reducerea amprentei de carbon, propun ecologistilor suprataxarea excursiilor si ultra super taxasarea sau chiar interzicerea excursiilor la mai mult de 2000 de km de casa.
    Cine este impotriva la asa ceva., este neinteresat de incalzirea globala si de lupta impotriva poluarii