Zeci de mii de medici în grevă în spitalele din Marea Britanie: „Mulțumită acestui guvern, poți câștiga mai mult servind cafea decât salvând pacienți”
Zeci de mii de medici au început luni o grevă de trei zile în spitalele britanice pentru a cere majorări salariale, dând astfel startul unei săptămâni de acțiuni sindicale, transmite Le Figaro.
Grevele au afectat mai multe profesii în ultimele luni în Marea Britanie, unde inflația este de peste 10%. Lucrătorii feroviari, asistentele medicale, poliția de frontieră, profesorii și alții au intrat în grevă pentru a cere majorări, în timp ce prețurile la alimente și energie cresc vertiginos. Guvernul negociază cu asistenții medicali și cu lucrătorii feroviari, în special.
Dar miercuri, ziua în care guvernul își prezintă bugetul, se așteaptă să fie una dintre cele mai mari zile de acțiune sindicală din ultimii ani. Funcționarii publici, profesorii, șoferii de la metroul londonez, jurnaliștii BBC și alții vor înceta lucrul. O demonstrație este așteptată să aibă loc în cartierul Westminster din Londra.
Medicii au început acțiunea luni. Membrii sindicatului British Medical Association (BMA) au instalat pichete în fața spitalelor. Acțiunea lor este programată să dureze trei zile. Potrivit BMA, acești medici au pierdut 26% din salariu, în termeni reali, din 2008, când a fost impusă austeritatea în serviciile de sănătate.
Sindicatul a lansat o campanie în care susține că ospătarii din cafenele sunt plătiți mai bine decât medicii debutanți. Aceștia din urmă sunt plătiți cu aproximativ 14 lire sterline (15,8 euro) pe oră, potrivit BMA. „Mulțumită acestui guvern, puteți câștiga mai mult servind cafea decât salvând pacienți”, potrivit unui slogan al BMA.
„Am crezut că, devenind medic, voi fi independentă financiar, dar nu este așa”, a declarat Becky Bates, o proaspătă absolventă din centrul Angliei. „Cu împrumuturile pentru taxele de școlarizare și împrumuturile personale, am părăsit facultatea de medicină cu o datorie de peste 100.000 de lire sterline. Acum, din salariul meu, nu-mi permit nici măcar să-mi repar mașina dacă se defectează ceva la ea”, a deplâns ea.
Șefii NHS și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul grevei asupra pacienților. NHS se află într-o criză profundă, slăbit de politicile de austeritate și de consecințele pandemiei. Pe 6 februarie, acesta s-a confruntat cu cea mai mare grevă de la crearea sa în 1948, când asistentele și paramedicii au oprit lucrul pentru prima dată în aceeași zi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii