Zeci de mii de oameni au protestat în Belgrad după împușcăturile în masă care au zguduit Serbia / Reacția lui Vucic: „Nouă nu ne place să batem protestatarii, așa cum fac Franța și Germania”
Zeci de mii de oameni au mărșăluit prin Belgrad, blocând un pod cheie, în cadrul celui de-al doilea protest de amploare de la cele două împușcături în masă care au zguduit Serbia și au provocat moartea a 17 persoane, inclusiv mulți copii, scrie The Guardian.
Protestatarii s-au adunat vineri în fața clădirii parlamentului înainte de a trece pe lângă sediul guvernului și pe un pod de autostradă care traversează râul Sava. În fruntea coloanei se afla un banner negru pe care scria „Serbia împotriva violenței”.
În timp ce manifestanții treceau pe lângă clădirile guvernamentale, mulți au scandat sloganuri care îl condamnau pe președintele populist al Serbiei, Aleksandar Vučić, pe care îl acuză că a creat o atmosferă de deznădejde și divizare în țară, despre care spun că a dus indirect la împușcăturile în masă.
Mass-media pro-guvernamentală a criticat blocarea podului, cotidianul Novosti relatând că „a început hărțuirea, huliganii au blocat podul”.
Dar politicianul de opoziție Srdjan Milivojevic a declarat pentru postul de televiziune N1: „Aceasta este o bătălie pentru supraviețuire”. El a adăugat: „Dacă președintele nu-și înțelege poporul, este timpul să demisioneze”.
Belgrade now.
Huge crowds calling on Serbia’s president @AVucic to resign following the two mass shootings which left 17 killed last week. pic.twitter.com/xiiTfmA2o7
— Jakub Bielamowicz (@KubaBielamowicz) May 12, 2023
Poliția nu a intervenit.
Înainte de protest, Vučić, care deține aproape toate pârghiile puterii, a declarat că protestul echivalează cu „violența în politică” și cu „hărțuirea” cetățenilor. Dar a declarat că poliția nu se va implica „decât dacă viețile oamenilor sunt în pericol”.
„Ce le dă dreptul să blocheze viețile normale ale altora?”, a spus Vučić, care i-a acuzat pe liderii opoziției că „abuzează de tragedie” în urma împușcăturilor care au zguduit profund națiunea și au declanșat apeluri la schimbare.
„Ei îi hărțuiesc pe cetățeni și nu le permit să călătorească”, a insistat Vučić. „Dar nouă nu ne place să batem protestatarii, așa cum fac Franța și Germania”.
Mitingul a avut loc la mai puțin de o săptămână după un protest anterior la Belgrad, care a atras, de asemenea, mii de persoane, și după alte demonstrații în orașe mai mici din întreaga țară.
La protestul anterior de la Belgrad, manifestanții au cerut demisia miniștrilor guvernului și retragerea licențelor de emisie pentru două posturi de televiziune private apropiate de stat și care promovează violența. Acestea găzduiesc adesea în programele lor criminali de război condamnați și figuri din mediul interlop.
Cele două împușcături au avut loc la interval de două zile una de cealaltă și s-au soldat cu 17 morți și 21 de răniți. La 3 mai, un băiat de 13 ani a folosit arma tatălui său pentru a deschide focul la școala sa din centrul Belgradului. A doua zi, un bărbat de 20 de ani a tras la întâmplare asupra oamenilor într-o zonă rurală la sud de capitală.
Partidele de opoziție au acuzat guvernul populist al lui Vučić că alimentează intoleranța și discursul de ură în timp ce pune stăpânire pe toate instituțiile. Vučić a negat acest lucru. El și-a anunțat propriul miting pe 26 mai la Belgrad, despre care a spus că va fi „cel mai mare din toate timpurile”.
„Noi nu organizăm mitinguri spontane pentru a ne juca cu emoțiile oamenilor”, a declarat Vučić. „Al nostru va fi un miting al unității, când vom anunța decizii politice importante”.
De asemenea, Vučić a declarat reporterilor că cetățenii au predat peste 9.000 de arme de când poliția a anunțat o amnistie de o lună pentru ca oamenii să predea armele și munițiile neînregistrate sau să se confrunte cu posibile pedepse cu închisoarea după această perioadă.
Se estimează că Serbia se află printre primele țări din Europa în ceea ce privește numărul de arme pe cap de locuitor, multe dintre ele rămase de la războaiele din anii 1990.
Alte măsuri împotriva armelor de foc după împușcături includ interzicerea noilor licențe pentru arme de foc, controale mai stricte asupra proprietarilor de arme și a poligoanelor de tir și pedepse mai dure pentru deținerea ilegală de arme.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.