G4Media.ro

Zeci de oameni de știință, printre care și câștigători de Nobel, cer…

Sursa foto: Pixabay

Zeci de oameni de știință, printre care și câștigători de Nobel, cer oprirea cercetării bacteriilor sintetice, care pot aduce infecții letale în rândul oamenilor și al animalelor

„Un risc fără precedent pentru viața pe Pământ”. Cu aceste cuvinte 38 de oameni de știință de renume mondial (inclusiv câțiva câștigători ai Premiului Nobel) cer, într-un articol publicat în revista The Science – care face referire la un raport de 300 de pagini – să fie oprite cercetările despre așa-numitele „bacterii oglindă”, alcătuite din imagini în oglindă ale moleculelor prezente în natură și subliniază necesitatea deschiderii unei dezbateri ample pe această temă. Organismele sintetice, spun ei, ar putea să se stabilească în mediul înconjurător și să treacă de apărarea imună a ființelor vii, punând oamenii, animalele și plantele în pericol de infecții letale, potrivit Rador Radio România.

Cercetătorii susţin că este puţin probabil ca antibioticele existente să fie eficiente împotriva acestor noi agenți patogeni creați în laborator.

„Amenințarea este una fără precedent”, a declarat Vaughn Cooper, biolog evoluționist la Universitatea din Pittsburgh, pentru The Guardian. „Bacteriile oglindă” ar ocoli probabil multe răspunsuri ale sistemului imunitar uman, animal și vegetal și ar provoca infecții care s-ar răspândi necontrolat. Din grupul de experţi face parte şi Craig Venter, care în anii 1990 a condus cercetările asupra genomului uman, și câștigătorii Premiului Nobel Greg Winter (Universitatea din Cambridge) și Jack Szostak (Universitatea din Chicago).

„Dacă nu apar dovezi convingătoare că „viața în oglindă” nu prezintă niciun pericol, credem că bacteriile și alte organisme oglindă, chiar dacă sunt echipate cu măsuri de biorținere proiectate, nu ar trebui create” – scriu autorii în Science. „Prin urmare, recomandăm să nu autorizați cercetarea și le cerem finanțatorilor să nu o susțină.”

„În virtutea chiralității lor /asimetriei structurale, n. ed./ inversate, „bacteriile oglindă” ar putea evita multe apărări: ar fi rezistente intrinsec la infecția cu bacteriofagi (virusuri care infectează bacteriile), ar putea fi rezistente la mulți prădători și la majoritatea antibioticelor. Acest lucru ar putea permite bacteriilor oglindă să persiste în afara gazdelor multicelulare, facilitând transmiterea”.

„La animalele sănătoase, bacteriile cu chiralitate naturală sunt în general eliminate de apărarea imunitară. Cu toate acestea, dacă răspunsul imun împotriva „bacteriilor oglindă” este compromis, acestea s-ar putea replica în gazdă și ar putea stabili o infecție. Replicarea necontrolată a „bacteriilor oglindă” în țesuturile interne este probabil dăunătoare pentru organismul gazdă și poate fi letală”.

„Bacteriile oglindă” ar putea infecta organismele fără a declanșa un răspuns imunitar și ar putea provoca boli letale – scriu John Glass și Kate Adamala, experți în biologie sintetică în revista The Scientist. „O „bacterie oglindă” de neoprit, care se reproduce liber în mediu, ar putea provoca consecințe dezastruoase. Pentru binele umanității și al științei însăși, trebuie să oprim acest tip de cercetare”, conchid cercetătorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...