Zeci de ONG-uri cer premierului să prelungească termenul de depunere a declarației 230
Zeci de asociații și fundații care fac parte din Consiliul Național al Dizabilității și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) le cer premierului Viorica Dăncilă și ministrului Finanțelor, Orlando Teodorovici, să prelungească termenul de depunere a declarației 230 până la data de 25 mai.
Într-o scrisoare deschisă remisă redacției, ONG-urile își manifestă îngrijorarea cu privire la modificarea termenului de depunere a Declarației 230, din 25 mai, cum a fost în anii precedenți, în 15 martie, astfel reducându-se la jumătate perioada în care ONG-urile pot desfășura campanii prin care solicită sprijin persoanelor fizice în ceea ce privește facilitatea fiscală.
”Reducerea activității acestor organizații, prin lipsa fondurilor, ar contribui la creșterea exponențială a riscului de excluziune socială a persoanelor cu dizabilități. România încă se confruntă cu dificultatea în organizarea unui sistem real și eficient de servicii sociale care să răspundă nevoilor cetățenilor, nevoi care se schimbă. Multe persoane cu dizabilități vor pierde semnificativ posibilitatea de susținere din partea ONG-urilor de profil prin modificarea termenului de depunere a declarației 230, de la 25 mai, cum a fost în anii precedenți, la 15 martie, în condițiile în care noul formular a fost aprobat în data de 11 ianuarie’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.
O cercetare anuală a FONSS privind sursele de finanțare ale celor 35 de membri ai federației- furnizori serioși de servicii sociale- arată că în anul 2017, veniturile au provenit din finanțări publice locale în proporție de doar 5,01% , din subvenții și alte alocații doar 3,51%, economie socială 22,12%, fonduri europene 12,51% și donații și sponsorizări 45,42% .
Potrivit studiului citat, doar 25 dintre membrii federației, furnizori privați de servicii sociale, au returnat bugetului de stat sub formă de taxe și impozite pe salariile angajaților 25.117.030,52 lei (aproximativ 5,6 milioane de euro) și au furnizat servicii sociale pentru 92.358 de beneficiari (servicii specializate sau în comunitate) importanța existenței acestor instituții este de necontestat.
”Salutăm faptul că ați făcut eforturi pentru un proces corect de verificare a alocării sumelor exact către organizațiile spre care a direcționat persoana banii. În continuare însă, timpul de procesare al formularelor de către ANAF este imprecis, organizațiile neguvernamentale neputând estima când este finalizat acest proces în fiecare an. Mai sunt și alte măsuri fiscale cu impact negativ asupra finanțării ONG-urilor, cum ar fi trecerea de la impozitul de profit la cel pe venit, care a reprezentat o problemă pentru noi, deoarece vor scădea mult sumele colectate”, a declarat Mihaela Munteanu, director de advocacy al FONSS.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank