G4Media.ro

Zeci de ONG-uri pentru apărarea jurnaliştilor cer UE să facă presiune asupra…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Zeci de ONG-uri pentru apărarea jurnaliştilor cer UE să facă presiune asupra Israelului

Circa şaizeci de organizaţii internaţionale care militează pentru apărarea jurnaliştilor au cerut luni Uniunii Europene să-şi suspende acordul de asociere cu Israelul, după aproape unsprezece luni de atingeri aduse libertăţii media şi un număr de decese „fără precedent” ale jurnaliştilor în războiul cu Hamas, relatează AFP, transmite Agerpres.

După atacul mişcării islamiste de pe 7 octombrie de pe teritoriul Israelului, guvernul lui Benjamin Netanyahu a luat o serie de măsuri „pentru a restrânge libertatea media care a dus în fapt la stabilirea unui regim de cenzură”, scriu Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), Reporters sans frontieres (RSF), Human Rights Watch (HRW) şi Federaţia europeană a jurnaliştilor (FIJ) în această scrisoare care a putut fi consultată de AFP.

Organizaţiile cer şefului diplomaţiei UE Josep Borrell şi comisarului pentru comerţ Valdis Dombrovskis suspendarea acordului de asociere – care se referă la schimburile comerciale – şi „sancţiuni ţintite împotriva unor responsabili” de încălcarea drepturilor omului.

După 7 octombrie, peste 100 de jurnalişti palestinieni au murit în conflict, precum şi doi din Israel şi trei din Liban, ceea ce face ca aceasta să fie „perioada cea mai sângeroasă” pentru presă de decenii. Unele dintre victime au fost „ţintite” direct, acuză organizaţiile semnatare.

ONG reamintesc şi despre interdicţia de facto pentru jurnaliştii străini de a intra în Fâşia Gaza şi despre „detenţiile arbitrare” ale profesioniştilor din domeniu, cel puţin 49 dintre ei fiind arestaţi.

„Efectul cumulat al acestor abuzuri creează condiţii pentru un vid de informaţie şi lasă de asemenea locul propagandei şi dezinformării”, indică semnatarii.

Ei cer „menţinerea libertăţii” media, „protejarea vieţii jurnaliştilor” şi „încetarea impunităţii”, odată cu apropierea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, care va avea loc pe 29 august, la Bruxelles.

Atacul Hamas a provocat moartea a 1.199 persoane de partea israeliană, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP plecând de la date oficiale. Din cele 251 de persoane răpite pe 7 octombrie, 105 se află încă în Gaza, dar armata susţine că 34 dintre ele ar fi decedat.

Campania militară israeliană lansată drept represalii s-a soldat cu 40.405 morţi şi 93.468 de răniţi în teritoriul palestinian, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas de duminică.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Citind articolul ramai cu impresia ca oengistii aia (dar si jurnalistii de razboi) nu inteleg ce este un razboi, de fapt…
    In plus, e cam nasol sa tot ceri, simultan, diverse drepturi care se anuleaza unele pe altele. De exemplu, strict in cazul de fata: „menţinerea libertăţii media” nu are cum sa aiba loc deodata cu „protejarea vieţii jurnaliştilor”.