G4Media.ro

Zeci de profesori și elevi protestează în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai”…

Sursa foto: Facebook Cristi Dimitriu

Zeci de profesori și elevi protestează în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați. Ministrul Educației și primarul Sectorului 4 au venit la fața locului și au dat asigurări că liceul nu va fi relocat în acest an școlar

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat vineri că există mai multe soluţii de relocare în cazul Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”din Sectorul 4, dar după finalizarea anului şcolar, urmând a se stabili care sunt „acceptabile” pentru elevi şi părinţi, relatează Agerpres.

„Nu există niciuna dintre părţi care să nege importanţa derulării procesului educaţional în aşa fel încât elevii să nu aibă de suferit pe parcursul acestui an şcolar. După ce se va fi încheiat acest an şcolar, sunt mai multe soluţii de relocare. Vom vedea care sunt cele acceptabile pentru elevi şi părinţi, în aşa fel încât, într-o perioadă cât mai scurtă şi cu o calitate cât mai bună a lucrărilor de refacere, de care are nevoie această clădire istorică finalizată în anul 1928, să se facă aşa cum cu siguranţă îşi doresc cu toţii”, a afirmat ministrul Cîmpeanu.

În opinia sa, în cazul în care lucrările s-ar desfăşura fără relocare, acestea vor avea o durată mai lungă şi se vor finaliza cu o calitate mai scăzută, creând totodată un disconfort pentru elevi şi profesori.

„Am încercat şi o altă variantă: lucrările de reabilitare, restaurare, consolidare fără o relocare au o durată mult mai lungă. Se finalizează cu o calitate mult mai scăzută şi creează un disconfort continuu atât elevilor, cât şi profesorilor. Este propria mea opinie consolidată. (…) Sunt convins că va exista această înţelegere în interesul elevilor care vor avea examene naţionale de susţinut sau examene naţionale”, a spus Cîmpeanu.

Știrea inițială: Zeci de profesori și elevi protestează din nou, vineri, în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, așa cum dorește Primăria Sectorului 4, pentru a reabilita imobilul. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, au venit la fața locului.

„Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar. Elevii vor avea șansa să se pregătească în continuare pentru Bacalaureat. Am afirmat public lângă domnul primar: nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar”, le-a spus ministrul Educației participanților la protest.

Sursa foto: Facebook Cristi Dimitriu

Cu certitudine liceul nu se va reloca până la sfârșitul acestui an școlar. Ordonanța președențială are legătură cu stabilirea graficului pentru relocarea liceului. Tranșăm o problemă de siguranță. Această clădire este de risc seismic II și nu are autorizație de securitate la incendiu”, a afirmat și primarul Daniel Băluță.

Sursa foto: Facebook Cristi Dimitriu

Context

O parte a profesorilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au organizat, marți, un protest în fața instituției de învățământ, față de impunerea unui nou director care ar fi favorabil evacuării clădirii, dorită de Primăria Sectorului 4, pentru lucrări de consolidare a imobilului. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut discuții cu profesorii și a declarat apoi că o decizie de relocare se va stabili de comun acord între școală, inspectorat, primărie, părinți, minister.

Elevii Colegiului „Gheorghe Șincai” ar urma să fie mutați într-o clădire a Liceului Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”.

Recent, Primăria a depus în instanță o cerere de obținere a unei ordonanțe președințiale de evacuare a clădirii pentru reparații. Primul termen este pe 16 februarie.

Pe 20 ianuarie o parte dintre profesorii Colegiului au trimis o scrisoare deschisă Președintelui Iohannis, în care acuzau “un atac, o luare cu asalt” din partea primăriei.

„Nu au dat un termen pentru când vor începe lucrările având în vedere că suntem într-un litigiu încă. Primăria afirmă că vrea să consolideze fiindcă această clădire ar fi în risc seismic, deși ea nu apare în lista Primăriei Capitalei. Pentru a elimina riscul seismic, trebuie umblat la structura clădirii, ori autorizația obținută de ei este pentru amenajare interioară și exterioară, nu pentru modificarea structurii”, a declarat fosta directoare Silvia Mușătoiu pentru Edupedu.ro.

Lucrările pe care dorește primăria să le facă acum s-ar întinde pe o perioadă de doi ani și vor fi executate de o asociere formată din Construcții Erbașu SA, Somet SA și Nemar Edil Construct SRL și vor costa peste 17 milioane de lei.

De cealaltă parte, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a ripostat cu documentele pentru reconsolidarea clădirii, plus adresa constructorului care arată că lucrările nu pot fi făcute decât cu mutarea elevilor, a scris Edupedu.ro. Primarul susține că imobilul s-ar afla în lista celor cu risc seismic II, pe baza unei expertize tehnice privind riscul seismic realizată de SC Concrete&Design SRL.

În schimb, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a precizat că nu deține informații privind încadrarea în vreo clasă de risc seismic a imobilului Colegiului Național Gheorghe Șincai, situat în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, potrivit răspunsului transmis redacției Financialintelligence.ro.

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic precizează: “În urma cererii dumneavoastră nr. 427 din data de 22.01.2021 , depusă la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, vă comunicăm că nu deținem informații privind încadrarea în vreo clasă de risc seismic a imobilului situat în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, întrucât nu figurează în evidențele noastre ca fiind expertizat tehnic în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii Liceului Gheorghe Şincai, susținând că este încadrată la risc seismic II, în timp ce profesori și părinți ai elevilor liceului au făcut petiții împotriva relocării.

Sursa foto: Facebook Cristi Dimitriu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Baluta, ca orice pesedist care se respecta, umbla cu minciuna in brate. Cladirea chipurile are nevoie de consolidare, dar nu apare in lista cladirior ce trebuie consolidate si nici autorizatia de construire nu e pentru consolidare. Sau poate e vorba e zugraveala antiseismica? Cert e ca spaga s-a dat de celebrul constructor abonat cu satatul si acum trebuie sa-si faca lucrarile ca sa o recupereze. Asta e „urgenta”.

  2. Baluta a pus ochii pe Sincai de foarte multa vreme, ca de fapt orice primar al sectorului 4. Cladirea e bine mersi, mai solida decat toate blocurile de pe Tineretului. Imi amintesc in schimb ca in clasa a 9-a (adica acum vreo 14 ani) era o mare problema cu acoperisul – ploua in laboratoarele de la etajul 3. Piedone a rezolvat problema atunci, insa cu materiale f proaste, asa ca problema a revenit.
    In loc sa il preocupe asa zisa „reabilitare” care de fapt e modificare interioara si creare de obligatii politice, ar trebui sa ii preocupe faptul ca sunt necesare doar mici reparatii de consolidare, care se pot face fara „Erbasu” si alte firme de genu’.
    In al doilea rand, este cladire istorica. Ce cauta Baluta sa refaca o cladire istorica ? Are Erbasu vreo expertiza in domeniu si nu stiu eu ? Am auzit ca vor sa bage si un lift :))
    Nu pot decat sa tin pumnii Sincaiul, care ca de obicei, da dovada de verticalitate.
    Si eu sunt Sincai ! – semnat, fost sincaist.

  3. Campeanu a venit sa isi faca imagine. Nu decide el. Decide instanta.

  4. Repara cladirea primaria, inteleg. Nu face bodega acolo…

  5. Le da Campeanu vouchere de vacanta profesorilor? Ca le-a taiat Catu…

  6. Primarul, unul dintre „jmecherii” epocii, umbla cu cioara vopsita. Nu cred ca a pus lucrarea pe e-licitatie.ro, ca daca era ar fi putut oricine sa vada proiectul, expertiza, etc.
    Un caz concret: cladirea Facultatii de Instalatii din bd. Pache Protopopescu a fost consolidata fara relocare. Sigur ca a fost ceva zgomot, dar s-a putut.
    Alt caz concret: scoala din Calea Dudești 191 nu a fost demolata (ar fi fost util pentru eliminarea strangularii sos. Mihai Bravu) fiind „monument istoric”, a fost construita o noua cladire „pentru perioada lucrarilor” apoi vajnicul primar al sectorului 3 a transformat scoala veche în cladire de birouri si s-a instalat acolo. Si putem fi siguri ca aspectul actual (vizibil si pe pagina web a primariei) a fost „avizat” de un presupus expert agreat de Ministerul Culturii.
    Si o întrebare pt. dl. Câmpeanu: de ce inspectoratul scolar schimba directorii ca pe sosete?

  7. Și dacă vine cutremurul mai devreme cine răspunde? Tinerii frumoși și liberi care vor muri striviți ca șobolanii? Să i reloce în casa poporului iar pe șobolani afară în piața constipației

    • Firma SC Concrete&Design SRL , cea care a decis ca ar fi o clasa de risc seismic este o firma de casa a politicienilor. Dati un simplu search pe google dupa aceasta firma si o sa gasiti cum si alti primari gen Robert Negoita a umflat cu bani publici conturile acestei firme pentru studiile de anvelopare a blocurilor. Acum a ajus in alianta cu cei din clanul sportivilor si seful lor Baluta pentru a mai jefui putin bugetul public.

    • Pesedistule lingator de buci, ce nu ai inteles? E una din afacerile de casa ale lui Baluta, cu spagi cu multe zerouri. Iti pica si tie o firmitura de esti asa de vocal?

  8. Poate le organizeaza guvernul un avion de la Cluj catre Sparanghelburg. Trebuie sa producem bani de undeva ca sa intretinem exploatatorii din Sincai.

  9. Citez reprezentantii parintilor de la sedinta de astazi:
    Câteva precizări referitoare la întâlnirea de azi:
    1. Primarul Băluță a respins toate cererile părinților și corpului profesoral (retragerea plângerilor în cele 2 procese și renovarea cu prezența copiilor în școală).
    2. Primarul Băluță a refuzat să spună unde și când va fi mutat Colegiul Șincai.
    3. Comunicatul conducerii Colegiului nu reflectă realitatea, nu s-a ajuns la nici un acord cu privire la o relocare în anul școlar 2021-2022.
    Adaug: nu se sesizeaza nicio institutie a statului legata de expertizarea riscului seismic (daca este intr-adevar o cladire cu risc seismic, de ce nu a fost incadrata ca atare atatea luni de zile???).
    Ce se intampla cu Traian Vuia, Eminescu sau Mircea Vulcănescu – elevi evacuati de luni de zile degeaba!