Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății civile, solicită înființarea unei comisii parlamentare comune pentru revizuirea Constituției: ”Este necesară o dezbatere chibzuită, fundamentată științific și transparentă. Graba strică treaba”
Cadre didactice, specialişti şi pasionaţi de drept constituţional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită, printr-un apel public, parlamentarilor să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru analiza şi dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constituţiei.
În apelul intitulat ”festina lente!” (”grăbește-te încet!” în traducerea din latină – n. red.), semnatarii precizează că revizuirea Constituţiei este un subiect de interes public major oriunde în lume și că orice modificare adusă arhitecturii constituţionale a statului are un impact substanțial asupra raporturilor instituţionale dintre autorităţile publice și, invariabil, asupra societății în ansamblul său.
Din acest motiv, subliniază ei, este necesară o dezbatere chibzuită, deopotrivă fundamentată științific și transparentă, cu privire la modificările constituţionale care se află acum pe agenda Parlamentului României.
”Înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului României pentru revizuirea Constituţiei poate asigura atât rapiditatea procesului decizional, cât şi coerenţa, transparenţa şi consistenţa acestuia. Comisia specială comună poate analiza deopotrivă cu atenţie şi cu celeritate modificările constituţionale preconizate, laolaltă cu toate efectele posibile şi eventualul impact asupra bunei funcţionări a autorităţilor publice”, se arată în textul apelului.
Potrivit semnatarilor, Comisia specială ar urma să solicite contribuţii de specialitate din partea experţilor din mediul academic şi cel asociativ, respectiv din partea tuturor autorităţilor publice interesate.
”Un astfel de proces, fără a echivala cu un veritabil Forum Constituţional, ar aduce robusteţe procesului decizional privind revizuirea Constituţiei, rezultând în formularea unui text precis, predictibil şi stabil, conform standardelor impuse de Comisia de la Veneția, cât și de jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se mai precizează în document.
Inițiatorii apelului avertizează că, în lipsa unei astfel de comisii și a unei dezbateri extinse cu privire la conţinutul modificărilor propuse, la nivelul întregii societăţi, există riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor soluţii constituţionale de substanță.
”Iar atunci când avem de-a face cu decizii fundamentale de politică constituțională, acest risc este prea mare pentru o societate care urmărește să își consolideze democrația și să asigure buna guvernare”, conchid semnatarii.
Citește integral: Apel către senatorii și deputații din Parlamentul României – Festina lente!
Proiectele legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție vor fi dezbătute de judecătorii Curții Constituționale pe 18 iulie.
Proiectul comun PNL-USR de revizuire a Constituției vizează implementarea în legea fundamentală a rezultatelor referendumului din 26 mai și prevede concret introducerea interdicției pentru persoanele condamnate definitiv să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, interdicția adoptării de OUG-uri în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență prin conferirea acestui drept și președintelui României, parlamentarilor și Înaltei Curți de Casație și Justiție.
La rândul lor, parlamentarii PSD şi ALDE au depus și ei la Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care conține, printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”. O altă prevedere vizează interzicerea grațieriii persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție.
Citește cele două proiecte de revizuire a Constituției:
- DOCUMENT Proiectul PNL de revizuire a Constituției: Interdicția pentru persoanele condamnate penal să ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, fără OUG pe Justiție și posibilitatea președintelui și a parlamentarilor de a ataca ordonanțele la CCR
- PSD și ALDE au depus propriul proiect de revizuire a Constituției / Printre prevederi: Fără penali în funcții publice și fără grațieri pentru infracțiuni de corupție
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii