Zegrean: Înalta Curte a procedat corect că a făcut tragerea la sorți a completurilor fără să aștepte motivarea deciziei CCR/ Motivarea nu poate modifica dispozitivul deciziei
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a afirmat că decizia ICCJ de tragere la sorți a completurilor de judecată, fără să aștepte motivarea deciziei CCR pe acest subiect, a fost una corectă deoarece decizia Curții conținea dispozitivul, iar acesta nu poate fi modificat prin publicarea ulterioară a motivării în Monitorul Oficial.
”Curtea a dat deja decizia și, în opinia mea, cred că Înalta Curte a procedat corect că a făcut tragerea la sorți fără să aștepte motivarea deciziei pentru că obligația ei de a face tragerea la sorți există din 2014 și acum când, în sfârșit, au pus în aplicare legea, au fost criticați și a intervenit Curtea de Apel care a blocat toată activitatea (…) În situația de acum trebuie să aștepte publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții și să procedeze din nou la tragerea la sorți, deși nu era necesară această așteptare pentru că din motivare nu se poate modifica dispozitivul deciziei, care a fost comunicat deja Înaltei Curți de Casație și Justiție”, declarat Augustin Zegrean, miercuri seară, la România TV.
În ce privește decizia Curții de Apel, care a obligat ICCJ să tragă din nou la sorți completurile de judecată după publicarea motivării CCR, Zegrean a comentat: ”Așa se ajunge când judecătorii se judecă între ei. S-a ajuns într-o situația aparent fără ieșire (…) Putea să se evite acesta carambolaj care este absolut inutil și nu folosește nimănui.”
Referindu-se la impactul pe care succesiunea acestor decizii judecătorești o va avea asupra unor dosare penale ale unor demnitari, Zegrean a spus că nu este neapărat în avantajul inculpaților, fiind mai mult doar o tactică de tergiversare. ”Dă o gură de aer inculpaților care trebuiau judecați înainte de Crăciun (…) Dacă dumnealui (Liviu Dragnea – n.red.) a făcut cererea, crede că-l ajută, dar eu, Doamne ferește să fiu în situația lui, n-aș amâna procesul, aș vrea să scap de el”, a conchis Zegrean.
Context. Adunarea generală a judecătorilor Instanţei supreme a decis ca şedinţele de judecată din 3 şi 10 decembrie de la completurile de 5 judecători (C5) să se amâne, arată un comunicat al ICCJ. Această decizie are ca efect amânarea mai multor dosare cu termen în decembrie, în care dosarele lui Liviu Dragnea, Elena Udrea și Alina Bica. Cel mai probabil, procesele se vor amâna pentru anul viitor, când vor ajunge la noile C5-uri ce vor fi trase la sorţi pentru 2019, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.
„Urmare a deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională şi a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a suspendat executarea Hotărârii Colegiului de conducere nr. 137 din 8 noiembrie 2018 (…) există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu îşi pot desfăşura activitatea de judecată (…) Au fost exprimate 62 de opinii în sensul că la şedinţele de judecată planificate pentru datele de 3 şi 10 decembrie 2018 completurile de 5 judecători, în compunerea rezultată din tragerea la sorţi ce a avut loc la data de 9 noiembrie 2018, vor acorda noi termene de judecată”, arată comunicatul ICCJ.
Potrivit site-ului ICCJ, pe 3 decembrie urma să aibă loc un nou termen în apelul din procesul angajărilor fictive în care liderul PSD Liviu Dragnea a primit la fond 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Pe 10 decembrie sunt programate două contestaţii în anulare depuse recent de fugarele Alina Bica şi Elena Udrea, aflate în puşcărie în Costa Rica.
După condamnarea lui Liviu Dragnea din iulie, procesul a mers în apel la C5-ul condus de preşedintele ICCJ, Iulian Dragomir, membru de drept. Între timp, au intrat în vigoare noile legi ale Justiţiei care prevăd că nu mai există membri de drept. După intrarea în vigoare a noilor prevederi, colegiul de conducere al ICCJ a decis să tragă la sorţi C5-urile la sfârşitul acestui an, pentru 2019, întrucât completul din 2018 fusese deja tras la sorţi la sfârşitul lui 2017.
Însă, Liviu Dragnea a contestat la Curtea de apel decizia Colegiului de conducere al ICCJ, iar Guvernul a atacat la CCR. Curtea Constituţională a decis că ICCJ trebuie să aplice noua lege imediat, nu la sfârşitul anului. Prin urmare, pe 9 noiembrie, ICCJ a tras din nou la sorţi C5-urile pentru 2018, în întreaga lor compunere, adică toţi judecătorii. Noua tragere la sorţi l-a nemulţumit din nou pe Liviu Dragnea, care a continuat procesul la Curtea de apel Bucureşti şi unde a obţinut din nou câştig de cauză. CAB a anulat de facto noile C5-uri şi aşa s-a ajuns la amânările de procese de acum.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii