Zelenski, aclamat în Congresul SUA: Ajutorul pentru Ucraina este „o investiție” și „nu un act de caritate”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri în Congresul SUA că ajutorul american pentru țara sa este o „investiție în securitatea globală și democrație” și „nu un act de caritate”, după ce a primit sprijinul lui Joe Biden, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
La trei sute de zile de la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei, șeful statului european a fost primit ca un erou la Washington pentru prima sa deplasare internațională de la începutul ofensivei rusești, la 24 februarie, o deplasare cu constrângeri de securitate excepționale și care a durat doar câteva ore, în timpul căreia Joe Biden i-a promis un nou ajutor financiar și, pentru prima dată, furnizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot.
„Banii dumneavoastră nu sunt unnact de caritate, ci o investiție în securitatea globală și în democrație, pe care o gestionăm în modul cel mai responsabil”, i-a asigurat Zelenski pe aleșii americani, care l-au primit cu o ovații îndelungate și s-au ridicat de mai multe ori în picioare pentru a-l aplauda în timpul discursului său.
„Contrar celor mai sumbre previziuni, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață și luptă”, a declarat Volodimir Zelenski, purtând un pulover kaki cu tridentul ucrainean. Ucraina „își menține pozițiile și nu se va preda niciodată”.
El a legat de asemenea lupta împotriva Rusiei de amenințarea reprezentată de Iran, vorbind de două state „teroriste”, o temă dragă taberei republicane, care îi reproșează președintelui democrat Joe Biden că este prea blând cu Teheranul.
Zelenski le-a prezentat apoi președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și vicepreședintelui Senatului, Kamala Harris, un steag ucrainean din Bahmut, un oraș din estul Ucrainei care este în prezent cel mai fierbinte punct de pe linia frontului, acoperit cu semnăturile soldaților. Președintele a primit în schimb un steag american care a fost arborat miercuri în vârful Capitoliului pentru a marca vizita sa istorică în capitală.
Anterior, el fusese primit la Casa Albă de omologul său Joe Biden, care a asigurat, în cadrul unei conferințe de presă comune, că Statele Unite vor sprijini țara sa „atât timp cât va fi nevoie”.
Președintele american a promis, de asemenea, să „continue să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra”, angajându-se să îi furnizeze sofisticatul sistem de apărare antiaeriană Patriot.
Joe Biden a mai spus că nu este „deloc îngrijorat” de forța alianței occidentale în fața invaziei rusești. „Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite”, a spus el. „Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO”.
Sistemul Patriot pe care Statele Unite îl vor furniza Kievului va consolida „semnificativ” apărarea Ucrainei împotriva loviturilor rusești, a mulțumit el, considerând că este „un pas foarte important în crearea unui spațiu aerian sigur pentru Ucraina”.
„Este un sistem defensiv”, a declarat președintele american. „Aceasta nu este o măsură de escaladare, ci una defensivă”, a insistat el.
„Tranșa de ajutor de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană Patriot, care este capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și avioane la o altitudine mult mai mare decât sistemele de apărare care au fost furnizate până atunci”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.
Zelenski a insistat, de asemenea, asupra faptului că o „pace dreaptă” nu implică „niciun compromis” în ceea ce privește integritatea teritorială a Ucrainei.
Noi rachete rusești
Vladimir Putin s-a angajat miercuri să sporească capacitățile armatei sale și potențialul nuclear al acesteia, negând în același timp orice responsabilitate pentru „tragedia comună” din Ucraina.
În cadrul unei întâlniri cu ofițeri de rang înalt, președintele rus a anunțat intrarea în serviciu „la începutul lunii ianuarie” a noilor rachete de croazieră hipersonice rusești Zircon și a preconizat creșterea numărului de personal al armatei ruse la 1,5 milioane.
În același timp, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a dat asigurări că trupele rusești luptă împotriva „forțelor combinate ale Occidentului” și a dezvăluit că Moscova intenționează să instaleze baze de sprijinire a flotei sale la Mariupol și Berdiansk, două orașe ocupate din sudul Ucrainei.
În același timp, Kremlinul a avertizat că noi livrări de arme americane către Ucraina nu ar face decât să „agraveze” conflictul.
Parlamentarii americani urmează să voteze un nou pachet masiv de sprijin pentru Ucraina, în valoare de aproape 45 de miliarde de dolari.
Statele Unite, de departe cel mai mare donator al Ucrainei, au oferit până în prezent aproape 50 de miliarde de dolari în ajutoare pentru această țară devastată de război, inclusiv 20 de miliarde de dolari în arme și asistență militară, potrivit estimărilor experților.
Ministrul rus al Apărării, în timp ce a informat miercuri, prin videoconferință, aproximativ 15.000 de militari, a declarat că una dintre „prioritățile” pentru 2023 va fi „continuarea desfășurării operațiunii speciale (în Ucraina) până când toate sarcinile sale vor fi finalizate”.
Forțele armate și capacitățile de luptă ale acestora „sunt în continuă și zilnică creștere. Și acest proces, desigur, îl vom dezvolta”, a declarat Vladimir Putin în timpul întâlnirii.
Atacuri în Est
Pe teren, luptele au continuat miercuri, iar armata ucraineană a raportat atacuri rusești, în special bombardamente, în est și nord-est.
„Inamicul continuă să își concentreze eforturile pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcția Bahmut și Avdiivka, în est, a declarat în cursul serii statul major al forțelor ucrainene.
Cel puțin cinci persoane au fost ucise și 17 rănite în ultimele 24 de ore, potrivit președinției.
După o serie de eșecuri militare rusești în nord-estul și sudul Ucrainei, majoritatea luptelor au loc acum în est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii