Zelenski afirmă că SUA trebuie să facă parte din forța de menținere a păcii din Ucraina / Președintele ucrainean încearcă să obțină sprijinul SUA înainte de discuțiile cu Putin
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că orice forță eficientă de menținere a păcii desfășurată în Ucraina va trebui să includă trupe americane, făcând apel la Donald Trump înaintea discuțiilor cu Rusia, scrie Bloomberg.
Într-un interviu acordat redactorului-șef al Bloomberg, John Micklethwait, Zelenski a declarat că aliații săi europeni nu au suficienți soldați pentru a reprezenta o descurajare realistă pentru președintele Vladimir Putin și că orice altă soluție ar risca să deschidă diviziuni în cadrul alianței NATO.
Liderul ucrainean, în vârstă de 46 de ani, încearcă să obțină sprijinul celui mai important aliat al său, în timp ce eforturile diplomatice pentru oprirea luptelor din țara sa se intensifică. El s-a arătat deranjat de ideea, lansată marți, că sprijinul militar al aliaților săi europeni ar fi suficient.
„Nu se poate fără Statele Unite”, a declarat Zelenski pentru Bloomberg miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos.
„Chiar dacă unii prieteni europeni cred că se poate, nu, nu se poate. Nimeni nu va risca fără Statele Unite”.
În timp ce Trump deschide discuții cu Putin, Zelenskiy încearcă să convingă și China să își folosească influența asupra Rusiei pentru a ajuta la încetarea luptelor, deși și-a exprimat frustrarea că nu a reușit să vorbească mai des cu președintele Xi Jinping.
„Sunt sigur că îl poate împinge pe Putin la pace”, a spus el. „Președintele Trump este cel mai puternic – și Xi Jinping. Cred că nu există niciun alt aliat care să o poată face cu adevărat. Economia lui, a lui Putin, depinde foarte mult de China”.
China i-a oferit acoperire diplomatică lui Putin în timpul celor aproape trei ani de lupte, iar firmele chineze au contribuit la aprovizionarea armatei ruse, potrivit Uniunii Europene.
Zelenski este hotărât să se asigure că vocea Kievului este auzită atunci când marile puteri încep să discute despre viitorul său și a indicat că el consideră că o înțelegere a fost făcută peste capul ucrainenilor în timpul negocierilor de la Minsk din 2015.
„Nu vrem ca acest lucru să se întâmple pe spatele Ucrainei”, a spus el.
„Cred foarte mult că SUA nu vor face asta, deși nu sunt sigur că mai devreme nu s-a întâmplat acest lucru. Aici nu vorbesc doar despre America, ci și despre unii parteneri europeni”.
Trump s-a întors la Casa Albă săptămâna aceasta, promițând un sfârșit rapid al războiului din Ucraina și intenționează să discute cu Putin în zilele următoare. Victoria sa în alegerile din noiembrie a alimentat temerile capitalelor europene că ar putea reduce sprijinul acordat Kievului pentru a-l împinge pe Zelenski la negocieri.
Zelenski avertizează că, fără un angajament pe termen lung din partea aliaților săi occidentali, Putin va folosi o încetare a focului ca o oportunitate de a se reînarma înainte de a lansa o nouă ofensivă.
Cu toate acestea, conversațiile inițiale cu consilierii lui Trump au făcut ca aliații europeni ai Ucrainei să fie precauți și optimiști cu privire la noua administrație, iar Zelenski a lăudat promisiunea lui Trump de a extinde exporturile de energie ale SUA ca modalitate de a constrânge Moscova. El încearcă să prezinte viitoarele negocieri drept o oportunitate pentru Trump de a demonstra puterea SUA.
„Încheierea războiului ar trebui să fie o victorie pentru Trump, nu pentru Putin”, a declarat Zelenskiy. „Putin nu este nimeni pentru el”.
Într-o postare pe Truth Social miercuri, Trump i-a cerut președintelui rus să pună capăt războiului din Ucraina sau să se confrunte cu un nou val de măsuri punitive, inclusiv taxe și sancțiuni. „Putem să o facem pe calea ușoară sau pe calea grea – iar calea ușoară este întotdeauna mai bună”, a scris el.
Pentru Ucraina, cheia oricărui acord vor fi garanțiile de securitate din partea SUA și a Europei, care trebuie să fie suficiente pentru a descuraja Kremlinul să invadeze din nou. Zelenski a indicat că dorește să obțină aceste angajamente de la Trump înainte de a se angaja direct cu Putin.
„Singura întrebare este ce garanții de securitate și, sincer, vreau să am înțelegere înainte de discuții”, a spus el. „Dacă el poate garanta această securitate puternică și ireversibilă pentru Ucraina, ne vom mișca pe această cale diplomatică”.
În timp ce Zelenski s-a luptat să discute cu Beijingul, el a avut, de asemenea, o relație dificilă cu Trump de-a lungul anilor, începând cu o convorbire telefonică în 2019, în care liderul american l-a îndemnat să investigheze afirmațiile împotriva lui Joe Biden.
Această conversație a condus la primul proces de punere sub acuzare a lui Trump și există îndoieli cu privire la câtă energie va fi dispus președintele american să cheltuiască pentru cauza Ucrainei. El nu a menționat deloc Ucraina sau Rusia în discursul său inaugural de luni și nu a dat nicio indicație clară cu privire la modul în care intenționează să pună capăt luptelor.
În timp ce oficialii de la Washington și Kiev încep să pună la punct detaliile privind modul în care îl pot aduce pe Putin la masa negocierilor și structura unui acord, apare o divergență clară cu privire la dorința Ucrainei de a mobiliza mai multe trupe.
În conformitate cu legislația ucraineană, numai bărbații cu vârsta de peste 25 de ani pot fi recrutați și, chiar și așa, există numeroase excepții care limitează furnizarea de forță de muncă suplimentară.
Oficiali din SUA și alți aliați occidentali au îndemnat Ucraina să reducă vârsta de recrutare, în timp ce Zelenski insistă că este mai multă nevoie de arme și rachete decât de mai mulți soldați.
„De ce să mobilizăm oameni și mai tineri”, a spus el, ”astfel încât să existe și mai mulți oameni fără arme?”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.