G4Media.ro

Zelenski către Occident: Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc! / Întreaga lume…

Sursa foto: Twitter Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

Zelenski către Occident: Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc! / Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată / Israelul nu a fost singur în apărarea sa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica „terorismul rusesc” în Ucraina, relatează luni DPA, citată Agerpres.

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara.

„Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine”, a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei. El a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

Preşedintele ucrainean le-a cerut duminică seara aliaţilor săi să ia măsuri pentru a crea o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului, care în noaptea de sâmbătă spre duminică a interceptat aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran asupra sa, notează EFE.

„Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil”, a spus Zelenski, adăugând: „Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!”. Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că „unitatea” între aliaţi „oferă cea mai bună apărare”, a subliniat Volodimir Zelenski.

„Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este nevoie de acţiuni; acţiuni îndrăzneţe”, a remarcat preşedintele ucrainean. „Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone”, a declarat Volodimir Zelenski.

Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a adăugat el. „Ucraina, Orientul Mijlociu şi toate celelalte părţi ale lumii merită în egală măsură o pace dreaptă şi durabilă”, a spus el.

Numai în ultima săptămână, a spus preşedintele ucrainean, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 130 de drone kamikaze iraniene Shahed, 80 de rachete şi aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Aceste atacuri s-au soldat din nou cu victime civile şi au distrus sau avariat mai multe centrale electrice din Ucraina, printre alte infrastructuri.

Totodată, oraşele ucrainene au continuat să fie ţinta atacurilor aeriene ruseşti, care au făcut morţi şi răniţi în weekend. În oraşul Nikopol (sud-est), cel puţin patru persoane au fost rănite de tirurile artileriei ruse şi s-a raportat că mai multe case au luat foc.

În regiunea Dnipro, în sud-estul Ucrainei, 15 persoane au fost rănite duminică de resturile căzute de la o rachetă de croazieră rusă care a fost doborâtă. De asemenea, aproximativ 30 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, a precizat administraţia militară regională pe Telegram.

Atacurile Rusiei se concentrează însă asupra oraşului Harkov (nord-est), continuând un tipar observat în ultimele săptămâni, au raportat anterior autorităţile ucrainene.

Forţele aeriene ucrainene au raportat duminica aceasta că toate cele zece drone lansate de Rusia împotriva regiunii Harkov au fost interceptate. Atacul aerian a vizat infrastructura critică a oraşului Harkov, situat la numai 40 km distanţă de frontiera cu Rusia, a indicat guvernatorul regional Oleh Sinegubov.

Postul de televiziune ucrainean Suspilne a relatat că s-au înregistrat întreruperi de energie electrică în unele zone din oraş.

Înainte de lansarea invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, Harkov era al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra acestui oraş începând cu jumătatea lunii martie, lovind în special sursele de alimentare cu electricitate. Având în vedere proximitatea sa de graniţa cu Rusia, atacurile aeriene sunt anunţate cu puţin timp înainte şi există temeri că oraşul ar putea deveni treptat nelocuibil.

Ceva mai la est, tirurile ruseşti au lovit în weekend satul Vesioloie din regiunea Doneţk, doi soţi fiind găsiţi morţi în casa lor bombardată.

La Moscova, Ministerul Apărării rus a anunţat duminica aceasta că zece drone ucrainene au fost interceptate la primele ore ale dimineţii deasupra regiunii Krasnodar, în sudul ţării, fără să ofere detalii despre posibilele ţinte.

Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de rachete pentru aceste sisteme, pentru a-şi putea proteja infrastructura de atacurile aeriene ruseşti. De asemenea, Kievul urmează să primească primele avioane de luptă F-16 promise de aliaţii săi în cursul acestui an.

După mai multe săptămâni de atacuri devastatoare asupra reţelei de electricitate ucrainene, Germania a anunţat în weekend că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot. De asemenea, Berlinul se pregăteşte să transfere Ucrainei încă un sistem IRIS-T şi va trimite mai multe rachete pentru sistemele antiaeriene existente ale Kievului, conform EFE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Singura problema e ca Ucraina e de vreo 100 de ori mai mare ca Israelul. Sa ai aceeasi reusita ca in Israel e cvasi-imposibil avand in vedere dimensiunea tarii.

    • dar cu siguranta mai multe sisteme anti-aeriene, ii vor ajuta

    • „Doar” de vreo 30 de ori, dar da, in principiu aveti dreptate.
      Oricum, nu arme defensive le trebuie cu precadere ucrainenilor. Razboiul prelungit, de uzura, avantajeaza combatantul mai mare si cu resurse mai mari. David nu l-a invins pe Goliat stand zile-n sir la pumni cu el.
      Ucrainenilor le trebuie niste arme puternice si precise, nu neaparat in numar urias, dar cu care sa poata distruge obiective esentiale pentru masinaria de razboi ruseasca, cu care sa poata taia capetele hidrei, nu s-o scarpine pe spinare. Podul Kerci, alte poduri, mari depozite de munitie sau carburanti, fabrici militare vitale, noduri de cale ferata etc. In jocul „cine are mai multe obuze de tras orbeste” Ucraina nu poate castiga.

  2. A lasa Ucraina pe mana rusilor = o imensa pierdere pt Europa. Rusii ar cuceri nu numai un teritoriu ci si o tara bogata, cu oameni vrednici, agricultura si industrie dezvoltata + cea mai buna armata, pe care nicio tara din UE n-o are.
    Sa dai arme cu taraita, sa- i lasi sa se descurce singuri sub ploaia rachetelor rusesti este extrem de grav. N-ar trebui sa ne uitam mereu la americani, sa luam exemplu de la ei, Ucraina e treaba noastra nu à Americii.

  3. Cred ca Zelensky intrece masura.

  4. Ucraina a primit in doi ani peste 100 miliarde de dolari.

    • E putin mai complicat de-atat. Suta asta de miliarde de dolari a constat in principal in echipamente si munitie, iar valorile in sine sunt valori contabile.
      Daca sunteti bucurestean sau cunoasteti bine orasul, probabil ca v-ati intrebat macar o data de ce in 35 de ani nu s-a gasit o solutie pentru ceea ce-ar fi urmat sa fie Casa Radio, devenita intre timp o ruina aproape sinistra.
      Povestea-i lunga si complicata (si off-topic) dar in esenta e vorba cam despre acelasi lucru – valoarea contabila a acelei constructii depaseste CU MULT valoarea ei de piata, iar diferenta a tot crescut in timp. La fel si valoarea contabila a ajutorului militar primit de Ucraina o fi ea de 100 de miliarde de dolari, dar valoarea „de intrebuintare” e alta… Exagerand de dragul argumentatiei, la limita, daca aliatii isi golesc toate muzeele de colectiile de arme de epoca, treaba asta o sa insemne inca multe miliarde de dolari, dar sulitele, sabiile si archebuzele nu i-ar ajuta prea mult pe ucraineni…
      Teama mea, cinica si egoista, recunosc, nu e atat faptul ca aliatii (europeni) nu ajuta suficient Ucraina, cat faptul ca nu se pregatesc pe ei insisi pentru eventualitatea tot mai probabila in care o sa ne trezim cu rusii in pragul usii.
      Americanii au o vorba care descrie perfect comportamentul Europei in aceasta criza – talk me to death. Cam la fel cum au facut de-alde Chamberlain prin anii 30 ai secolului trecut.